4 pyszne pomysły na skrzydełka z kurczaka
To produkt smaczny, tani i bardzo uniwersalny – skrzydełka z kurczaka mogą być wartościową bazą zupy, ale również samodzielnym daniem obiadowym czy pyszną przekąską. Świetnie komponują się z rozmaitymi dodatkami. Co można z nich przygotować?
Skrzydełka jak z KFC
Receptura kurczakowych przysmaków serwowanych w restauracjach z logiem przedstawiającym pułkownika Sandersa jest jednym z najpilniej strzeżonych sekretów kulinarnych świata. Potrawa przyrządzona według naszego przepisu w niczym im jednak nie ustępuje.
Skrzydełka (kilogram) dokładnie oczyszczamy (niekiedy mogą się na nich znajdować resztki piór) i pozbawiamy końcówek zwanych lotkami, po czym marynujemy w jogurcie naturalnym z dodatkiem czosnku (świeżo wyciśniętego lub granulowanego), soli i pieprzu. Najlepiej przez całą noc.
Przygotowujemy panierkę. Trzy łyżeczki białego pieprzu mieszamy z mąką pszenną (dwie filiżanki) oraz solą (2/3 łyżeczki), tymiankiem (1/2 łyżeczki), bazylią
(1/2 łyżeczki), oregano (1/3 łyżeczki), solą selerową (łyżeczka), pieprzem czarnym (łyżeczka), gorczycą (łyżeczka), czerwoną papryką (4 łyżeczki), solą czosnkową (2 łyżeczki) oraz imbirem (łyżeczka). Wszystkie przyprawy muszą być suszone i sproszkowane.
Soczyste skrzydełka kurczaka. Pyszny przepis krok po kroku
Skrzydełka obtaczamy najpierw w cieście przygotowanym z dwóch jajek, mleka (pół szklanki), mąki pszennej (4 łyżki) i ziemniaczanej (łyżka) oraz soli (pół łyżeczki), a następnie w panierce. Smażymy na głębokim tłuszczu (dobrze sprawdzi olej rzepakowy), najlepiej we frytkownicy, aż kurczak nabierze ciemnozłotego koloru. Po wyjęciu z naczynia warto go odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Skrzydełka w curry
Jeśli lubimy azjatyckie smaki, ta potrawa na pewno nie będzie rozczarowaniem.
Zaczynamy od przygotowania pasty curry. Na suchej patelni podprażamy ziarna kolendry (3 łyżki) i kuminu (1,5 łyżki). Gdy przestygną, wrzucamy je do blendera razem z pokrojoną w paski trawą cytrynową (3 łodygi), pozbawionymi gniazd nasiennych papryczkami chili (3-4) i papryką słodką, czosnkiem (5-6 ząbków), obranym i pokrojonym imbirem (kawałek o długości 5-6 cm), sokiem z dwóch limonek oraz 2-3 listkami kaffiru (najlepiej zmielonymi). Na koniec dodajemy sól (2-3 łyżeczki), świeżo zmielony czarny pieprz, dolewamy dwie łyżki oleju (może być nasz rodzimy słonecznikowy) i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Skrzydełka (kilogram) oczyszczamy i rozsmarowujemy na nich pastę. Umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny, po czym pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Potrawa znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno, jako pożywna przekąska.
Skrzydełka glazurowane w coli
Najpopularniejszy na świecie napój gazowany może być ciekawym dodatkiem do skrzydełek, których potrzebujemy około kilograma. Na początku należy je oczyścić, po czym oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju.
Gdy skrzydełka nabiorą złocistego koloru przekładamy je do garnka, dodajemy 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, skórkę z limonki, ewentualnie – jeśli lubimy bardziej pikantne smaki – posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy przez 1-2 minuty i zalewamy coca-colą (szklanka), octem jabłkowym (łyżka) i sosem sojowym (3-4 łyżki). Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta emulsja oblepiająca skrzydełka. Serwujemy je z frytkami i surówkami, np. typu coleslaw.
Skrzydełka duszone w mleczku kokosowym
Propozycja dla osób, które unikają potrawa smażonych czy pieczonych.
Skrzydełka (kilogram) oczyszczamy, myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy mąką (3-4 łyżki) wymieszaną z solą, pieprzem i suszoną papryką (po pół łyżeczki). Zrumieniamy je z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, pod koniec dodając pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i czerwoną cebulę, posiekany czosnek (3-4 ząbki) oraz imbir (2 łyżki). Podsmażamy kilka minut, przekładamy do głębszego naczynia, zalewamy mleczkiem kokosowym (szklanka), dokładamy świeżo startą skórkę z cytryny (łyżka), dolewamy sos sojowy (2 łyżki), doprawiamy kurkumą, a w razie potrzeby także solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut.
Tak przyrządzone skrzydełka świetnie smakują z ryżem oraz kimchi.