4 pyszne pomysły na skrzydełka z kurczaka

To produkt smaczny, tani i bardzo uniwersalny – skrzydełka z kurczaka mogą być wartościową bazą zupy, ale również samodzielnym daniem obiadowym czy pyszną przekąską. Świetnie komponują się z rozmaitymi dodatkami. Co można z nich przygotować?

SkrzydełkaDomowe skrzydełka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith
oprac.  KGD

Skrzydełka jak z KFC

Receptura kurczakowych przysmaków serwowanych w restauracjach z logiem przedstawiającym pułkownika Sandersa jest jednym z najpilniej strzeżonych sekretów kulinarnych świata. Potrawa przyrządzona według naszego przepisu w niczym im jednak nie ustępuje.

Skrzydełka (kilogram) dokładnie oczyszczamy (niekiedy mogą się na nich znajdować resztki piór) i pozbawiamy końcówek zwanych lotkami, po czym marynujemy w jogurcie naturalnym z dodatkiem czosnku (świeżo wyciśniętego lub granulowanego), soli i pieprzu. Najlepiej przez całą noc.

Przygotowujemy panierkę. Trzy łyżeczki białego pieprzu mieszamy z mąką pszenną (dwie filiżanki) oraz solą (2/3 łyżeczki), tymiankiem (1/2 łyżeczki), bazylią

(1/2 łyżeczki), oregano (1/3 łyżeczki), solą selerową (łyżeczka), pieprzem czarnym (łyżeczka), gorczycą (łyżeczka), czerwoną papryką (4 łyżeczki), solą czosnkową (2 łyżeczki) oraz imbirem (łyżeczka). Wszystkie przyprawy muszą być suszone i sproszkowane.

Soczyste skrzydełka kurczaka. Pyszny przepis krok po kroku

Skrzydełka obtaczamy najpierw w cieście przygotowanym z dwóch jajek, mleka (pół szklanki), mąki pszennej (4 łyżki) i ziemniaczanej (łyżka) oraz soli (pół łyżeczki), a następnie w panierce. Smażymy na głębokim tłuszczu (dobrze sprawdzi olej rzepakowy), najlepiej we frytkownicy, aż kurczak nabierze ciemnozłotego koloru. Po wyjęciu z naczynia warto go odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Skrzydełka w curry

Jeśli lubimy azjatyckie smaki, ta potrawa na pewno nie będzie rozczarowaniem.

Zaczynamy od przygotowania pasty curry. Na suchej patelni podprażamy ziarna kolendry (3 łyżki) i kuminu (1,5 łyżki). Gdy przestygną, wrzucamy je do blendera razem z pokrojoną w paski trawą cytrynową (3 łodygi), pozbawionymi gniazd nasiennych papryczkami chili (3-4) i papryką słodką, czosnkiem (5-6 ząbków), obranym i pokrojonym imbirem (kawałek o długości 5-6 cm), sokiem z dwóch limonek oraz 2-3 listkami kaffiru (najlepiej zmielonymi). Na koniec dodajemy sól (2-3 łyżeczki), świeżo zmielony czarny pieprz, dolewamy dwie łyżki oleju (może być nasz rodzimy słonecznikowy) i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.

Skrzydełka (kilogram) oczyszczamy i rozsmarowujemy na nich pastę. Umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny, po czym pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Potrawa znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno, jako pożywna przekąska.

Skrzydełka glazurowane w coli

Najpopularniejszy na świecie napój gazowany może być ciekawym dodatkiem do skrzydełek, których potrzebujemy około kilograma. Na początku należy je oczyścić, po czym oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju.

Gdy skrzydełka nabiorą złocistego koloru przekładamy je do garnka, dodajemy 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, skórkę z limonki, ewentualnie – jeśli lubimy bardziej pikantne smaki – posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy przez 1-2 minuty i zalewamy coca-colą (szklanka), octem jabłkowym (łyżka) i sosem sojowym (3-4 łyżki). Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta emulsja oblepiająca skrzydełka. Serwujemy je z frytkami i surówkami, np. typu coleslaw.

Skrzydełka duszone w mleczku kokosowym

Propozycja dla osób, które unikają potrawa smażonych czy pieczonych.

Skrzydełka (kilogram) oczyszczamy, myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy mąką (3-4 łyżki) wymieszaną z solą, pieprzem i suszoną papryką (po pół łyżeczki). Zrumieniamy je z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, pod koniec dodając pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i czerwoną cebulę, posiekany czosnek (3-4 ząbki) oraz imbir (2 łyżki). Podsmażamy kilka minut, przekładamy do głębszego naczynia, zalewamy mleczkiem kokosowym (szklanka), dokładamy świeżo startą skórkę z cytryny (łyżka), dolewamy sos sojowy (2 łyżki), doprawiamy kurkumą, a w razie potrzeby także solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut.

Tak przyrządzone skrzydełka świetnie smakują z ryżem oraz kimchi.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości