Nie tylko kanapki
Gdy trzeba zjeść coś smacznego, pożywnego i łatwego w przygotowaniu, im mniej składników, tym lepiej. Wspaniałe przekąski można stworzyć już z trzech składników. Skorzystaj z naszych inspiracji i nie marnuj czasu w kuchni. Uwaga! W poniższych przepisach przypraw nie liczmy jako jednego z trzech składników.
Tuńczyk to dobra porcja białka i kwasów omega-3. W połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem i szczypiorkiem tworzy zdrową i smaczną przekąskę.
Składniki: porcja tuńczyka (z puszki dobrej jakości – sprawdź skład) albo z grilla, dobrej jakości pieczywo (razowe, żytnie na zakwasie itp.), garść posiekanego szczypiorku.
Wykonanie: na kromkach rozprowadzić rozdrobnionego widelcem tuńczyka, obsypać posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także wideo: włoska przekąska na weekend
Trójwarstwowy mus jogurtowo-malinowy
W tym przepisie składniki można zmiksować: zamiast musli użyj ulubionych płatków, granoli albo ekspandowanych zbóż. Maliny można zastąpić innymi sezonowwymi, miękkimi owocami (banan, truskawki itp.).
Składniki: garść musli, gęsty jogurt grecki, naturalny albo kokosowy, 2 garści malin.
Wykonanie: maliny umyć i osuszyć. Większość malin zmiksować na gładko i ewentualnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. W pucharku ułożyć warstwowo: musli, jogurt i mus malinowy. Udekorować kilkoma odłożonymi malinami.
Wafle ryżowe z masłem orzechowym
Wafle ryżowe nie powinny zawierać cukru. Masło orzechowe powinno być 100-procentowe, ewentualnie z solą (bez substancji słodzących ani oleju palmowego). Można użyć dowolnych owoców.
Składniki: kilka wafli ryżowych, masło orzechowe lub migdałowe, jabłko
Wykonanie: masło orzechowe rozsmarować na waflach ryżowych, obłożyć plasterkami umytego jabłka (lub innych owoców).
Pieczone jabłko z płatkami owsianymi
Odżywcza przekąska na ciepło dla miłośników jabłek i płatków owsianych. W wersji bezglutenowej wykorzystaj płatki owsiane bez glutenu.
Składniki: 2 jabłka, garść płatków owsianych, garść suszonej żurawiny albo rodzynków.
Wykonanie: jabłko dokładnie umyć i wyszorować szczoteczką (nie obierać ze skórki). Osuszyć, pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Wymieszać z płatkami owsianymi i ewentualnie cynamonem do smaku. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać do zrumienienia jabłek (przez ok. 10–15 minut). Po wyjęciu obsypać żurawiną lub rodzynkami. Można polać miodem.
Jajo zapieczone w awokado
Pomysł na pyszną, niezwykle zdrową i bardzo pożywną przekąskę o wytrawnym smaku.
Składniki: 1 awokado (do pieczenia najlepiej odmiany Hass), 2 nieduże jajka, świeże zioła (natka pietruszki, szczypiorek, kolendra).
Wykonanie: awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół (można zostawić w skórce). Usunąć pestkę. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka wybić ze skorupki i umieścić w zagłębieniu po pestce. Oprószyć solą, pieprzem. Piec przez kilka minut, do ścięcia jajka, w 180 stopniach. Przekąskę podawać udekorowaną świeżymi ziołami.
Bananowy chia pudding
Przekąskę trzeba przygotować wcześniej – najlepiej rano albo nawet poprzedniego wieczoru. Potem wystarczy wyjąć ją z lodówki, udekorować i gotowe!
Składniki: pół szklanki mleczka kokosowego, 4–5 łyżek nasion chia, nieduży banan.
Wykonanie: nasiona chia i mleczko umieścić w słoiku, zakręcić i porządnie potrząsnąć. Wstawić do lodówki. Po kwadransie raz jeszcze wstrząsnąć słoikiem. Po kilku godzinach, gdy pudding będzie gotowy, przelać go do miseczki i obłożyć plasterkami banana.
Nietypowy burger
Wystarczą trzy składniki, aby przygotować tego nietypowego i bardzo zdrowego "burgera".
Składniki: 1 jabłko (najlepiej zielone), masło orzechowe lub migdałowe, garść borówek amerykańskich.
Wykonanie: jabłko dokładnie umyć, pokroić w grube plastry i ostrożnie pozbyć się gniazd nasiennych. Każdy krążek posmarować grubą warstwą masła orzechowego lub migdałowego. Udekorować borówkami, nakryć drugim krążkiem jabłka.
Pełnoziarniste tosty z figą lub brzoskwinią
Przepyszne połączenie pieczywa pełnoziarnistego z delikatnym serkiem i wyrazistym owocem.
Składniki: pieczywo pełnoziarniste (liczba kromek według uznania), ulubiony śmietankowy serek kremowy, figa lub brzoskwinia.
Wykonanie: kromki pieczywa opiec w opiekaczu. Posmarować serkiem i obłożyć plasterkami figi albo brzoskwini.
Krem czekoladowy
Można go zjeść łyżeczką prosto z miseczki albo potraktować jako krem kanapkowy do rozsmarowania na zdrowym pieczywie, krakersach albo waflach ryżowych.
Składniki: 1 dojrzały banan, 1 awokado, 2–3 łyżeczki kakao.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować na gładko. Im dojrzalszy banan, tym krem będzie słodszy.
Owocowe smoothie
Smoothie to najlepszy pomysł na szybką, smaczną i zdrową przekąskę!
Składniki: ulubione owoce (np. banan, borówki, kiwi), mleko (krowie lub roślinne: owsiane, jaglane, migdałowe, kokosowe), słód do smaku (miód, syrop klonowy).
Wykonanie: składniki zmiksować na gładki napój. W zależności od preferencji można pozostawić większe kawałki owoców.