WAŻNE
TERAZ

RPP ogłosiła decyzję, od której zależy los kredytobiorców. Jest zaskoczenie

3 podstawowe błędy przy smażeniu pączków

Smażenie domowych pączków nie jest zbyt skomplikowane, wymaga jednak doświadczenia i umiejętności. Samodzielnie przygotowywane pączki są pyszne, należy jednak unikać kilku błędów, które mogą sprawić, że nasze smakołyki nie będą się nadawały do jedzenia. Jakie to błędy?

Donuts frying in deep fat. Preparation of traditional donutssugar, food, pastry, sweet, cooking, bakery, fry, oil, meal, snack, traditional, tasty, restaurant, dessert, doughnut, delicious, nutrition, unhealthy, preparation, kitchen, donut, cook, manufacture, many, manufacturing, fried, fresh-baked, tradition, typical, production, cooked, cuisine, dish, making, polish, round, stuffed, homemade, cream, eating, diet, dairy, gourmet, bake, cookieSmażenie pączków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Po pierwsze – ciasto musi dobrze wyrosnąć

Jeśli chcemy, by nasze pączki były miękkie i puszyste, musimy zadbać o to, żeby ciasto było odpowiednio wyrośnięte. Ciasto drożdżowe, z którego wyrabiamy pączki musimy przygotować z dużą dawką cierpliwości. Nie możemy się spieszyć. Musimy dać czas drożdżom, by dobrze zapracowały. Dlatego też nie możemy pominąć dwóch etapów: najpierw dokładnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, a potem dopiero dzielimy je na porcje i pozostawiamy po raz kolejny do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Wtedy pączki będą idealne.

Po drugie – nadziewajmy je ostrożnie

Nie ma nic gorszego niż spalona marmolada lub dżem. Dlatego też, nadziewając pączki, musimy być bardzo ostrożni. Są dwa sposoby nadziewania pączków: albo używamy odpowiedniej szprycy, albo układamy dżem na jednym placku ciasta, przykrywamy drugim i zlepiamy oba. Najważniejsze jest, by nadzienie było bardzo dokładnie zamknięte tak, by nie mogło wypływać. Dzięki temu pączek będzie smaczny.

I po trzecie – pilnujmy temperatury

Pączki smażymy albo na smalcu, albo na specjalnej fryturze. Niezależnie jednak od tego, jaki tłuszcz wybierzemy, musimy pilnować temperatury. Jeśli będzie za niska: pączek będzie surowy w środku. Jeśli za wysoka: spali się. Idealna temperatura smażenia pączków to 175-180 stopni Celsjusza. Idealnie jest używać termometru, a jeśli go nie mamy, wystarczy do rozgrzanego tłuszczu wrzucić kawałek ziemniaka. Gdy zacznie się smażyć i unosić na tłuszczu – temperatura jest odpowiednia.

Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek