Trwa ładowanie...

3 podstawowe błędy przy smażeniu pączków

Smażenie domowych pączków nie jest zbyt skomplikowane, wymaga jednak doświadczenia i umiejętności. Samodzielnie przygotowywane pączki są pyszne, należy jednak unikać kilku błędów, które mogą sprawić, że nasze smakołyki nie będą się nadawały do jedzenia. Jakie to błędy?

Smażenie pączków Smażenie pączków Źródło: Adobe Stock
df0rco1
df0rco1

Po pierwsze – ciasto musi dobrze wyrosnąć

Jeśli chcemy, by nasze pączki były miękkie i puszyste, musimy zadbać o to, żeby ciasto było odpowiednio wyrośnięte. Ciasto drożdżowe, z którego wyrabiamy pączki musimy przygotować z dużą dawką cierpliwości. Nie możemy się spieszyć. Musimy dać czas drożdżom, by dobrze zapracowały. Dlatego też nie możemy pominąć dwóch etapów: najpierw dokładnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, a potem dopiero dzielimy je na porcje i pozostawiamy po raz kolejny do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Wtedy pączki będą idealne.

Po drugie – nadziewajmy je ostrożnie

Nie ma nic gorszego niż spalona marmolada lub dżem. Dlatego też, nadziewając pączki, musimy być bardzo ostrożni. Są dwa sposoby nadziewania pączków: albo używamy odpowiedniej szprycy, albo układamy dżem na jednym placku ciasta, przykrywamy drugim i zlepiamy oba. Najważniejsze jest, by nadzienie było bardzo dokładnie zamknięte tak, by nie mogło wypływać. Dzięki temu pączek będzie smaczny.

I po trzecie – pilnujmy temperatury

Pączki smażymy albo na smalcu, albo na specjalnej fryturze. Niezależnie jednak od tego, jaki tłuszcz wybierzemy, musimy pilnować temperatury. Jeśli będzie za niska: pączek będzie surowy w środku. Jeśli za wysoka: spali się. Idealna temperatura smażenia pączków to 175-180 stopni Celsjusza. Idealnie jest używać termometru, a jeśli go nie mamy, wystarczy do rozgrzanego tłuszczu wrzucić kawałek ziemniaka. Gdy zacznie się smażyć i unosić na tłuszczu – temperatura jest odpowiednia.

Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
df0rco1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj