3 podstawowe błędy przy smażeniu pączków

Smażenie domowych pączków nie jest zbyt skomplikowane, wymaga jednak doświadczenia i umiejętności. Samodzielnie przygotowywane pączki są pyszne, należy jednak unikać kilku błędów, które mogą sprawić, że nasze smakołyki nie będą się nadawały do jedzenia. Jakie to błędy?

Donuts frying in deep fat. Preparation of traditional donutssugar, food, pastry, sweet, cooking, bakery, fry, oil, meal, snack, traditional, tasty, restaurant, dessert, doughnut, delicious, nutrition, unhealthy, preparation, kitchen, donut, cook, manufacture, many, manufacturing, fried, fresh-baked, tradition, typical, production, cooked, cuisine, dish, making, polish, round, stuffed, homemade, cream, eating, diet, dairy, gourmet, bake, cookieSmażenie pączków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Po pierwsze – ciasto musi dobrze wyrosnąć

Jeśli chcemy, by nasze pączki były miękkie i puszyste, musimy zadbać o to, żeby ciasto było odpowiednio wyrośnięte. Ciasto drożdżowe, z którego wyrabiamy pączki musimy przygotować z dużą dawką cierpliwości. Nie możemy się spieszyć. Musimy dać czas drożdżom, by dobrze zapracowały. Dlatego też nie możemy pominąć dwóch etapów: najpierw dokładnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, a potem dopiero dzielimy je na porcje i pozostawiamy po raz kolejny do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Wtedy pączki będą idealne.

Po drugie – nadziewajmy je ostrożnie

Nie ma nic gorszego niż spalona marmolada lub dżem. Dlatego też, nadziewając pączki, musimy być bardzo ostrożni. Są dwa sposoby nadziewania pączków: albo używamy odpowiedniej szprycy, albo układamy dżem na jednym placku ciasta, przykrywamy drugim i zlepiamy oba. Najważniejsze jest, by nadzienie było bardzo dokładnie zamknięte tak, by nie mogło wypływać. Dzięki temu pączek będzie smaczny.

I po trzecie – pilnujmy temperatury

Pączki smażymy albo na smalcu, albo na specjalnej fryturze. Niezależnie jednak od tego, jaki tłuszcz wybierzemy, musimy pilnować temperatury. Jeśli będzie za niska: pączek będzie surowy w środku. Jeśli za wysoka: spali się. Idealna temperatura smażenia pączków to 175-180 stopni Celsjusza. Idealnie jest używać termometru, a jeśli go nie mamy, wystarczy do rozgrzanego tłuszczu wrzucić kawałek ziemniaka. Gdy zacznie się smażyć i unosić na tłuszczu – temperatura jest odpowiednia.

Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯