3 podstawowe błędy przy smażeniu pączków

Smażenie domowych pączków nie jest zbyt skomplikowane, wymaga jednak doświadczenia i umiejętności. Samodzielnie przygotowywane pączki są pyszne, należy jednak unikać kilku błędów, które mogą sprawić, że nasze smakołyki nie będą się nadawały do jedzenia. Jakie to błędy?

Donuts frying in deep fat. Preparation of traditional donutssugar, food, pastry, sweet, cooking, bakery, fry, oil, meal, snack, traditional, tasty, restaurant, dessert, doughnut, delicious, nutrition, unhealthy, preparation, kitchen, donut, cook, manufacture, many, manufacturing, fried, fresh-baked, tradition, typical, production, cooked, cuisine, dish, making, polish, round, stuffed, homemade, cream, eating, diet, dairy, gourmet, bake, cookieSmażenie pączków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Po pierwsze – ciasto musi dobrze wyrosnąć

Jeśli chcemy, by nasze pączki były miękkie i puszyste, musimy zadbać o to, żeby ciasto było odpowiednio wyrośnięte. Ciasto drożdżowe, z którego wyrabiamy pączki musimy przygotować z dużą dawką cierpliwości. Nie możemy się spieszyć. Musimy dać czas drożdżom, by dobrze zapracowały. Dlatego też nie możemy pominąć dwóch etapów: najpierw dokładnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, a potem dopiero dzielimy je na porcje i pozostawiamy po raz kolejny do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Wtedy pączki będą idealne.

Po drugie – nadziewajmy je ostrożnie

Nie ma nic gorszego niż spalona marmolada lub dżem. Dlatego też, nadziewając pączki, musimy być bardzo ostrożni. Są dwa sposoby nadziewania pączków: albo używamy odpowiedniej szprycy, albo układamy dżem na jednym placku ciasta, przykrywamy drugim i zlepiamy oba. Najważniejsze jest, by nadzienie było bardzo dokładnie zamknięte tak, by nie mogło wypływać. Dzięki temu pączek będzie smaczny.

I po trzecie – pilnujmy temperatury

Pączki smażymy albo na smalcu, albo na specjalnej fryturze. Niezależnie jednak od tego, jaki tłuszcz wybierzemy, musimy pilnować temperatury. Jeśli będzie za niska: pączek będzie surowy w środku. Jeśli za wysoka: spali się. Idealna temperatura smażenia pączków to 175-180 stopni Celsjusza. Idealnie jest używać termometru, a jeśli go nie mamy, wystarczy do rozgrzanego tłuszczu wrzucić kawałek ziemniaka. Gdy zacznie się smażyć i unosić na tłuszczu – temperatura jest odpowiednia.

Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm