10 zdrowych produktów, które na pewno polubisz

Zdrowe i pożywne jedzenie wcale nie musi być niesmaczne. Proponujemy 10 produktów, które dietetycy zachwalają, a z których można przyrządzić pyszne przekąski. Wprowadźcie je do swojej codziennej diety, a poczujecie przypływ energii i działanie dużej dawki witamin.

Obraz

/ 10Niesmaczne? To nieprawda!

Obraz
© archiwum

Zdrowe i pożywne jedzenie wcale nie musi być niesmaczne. Proponujemy 10 produktów, które dietetycy zachwalają, a z których można przyrządzić pyszne przekąski. Wprowadźcie je do swojej codziennej diety, a poczujecie przypływ energii i działanie dużej dawki witamin.

Zawiera cenne probiotyki, jest bogatym źródłem wapnia, błonnika oraz białka. Ma mniej węglowodanów i laktozy niż zwykły jogurt, dlatego może być używany również przez osoby z cukrzycą. Jest smaczny, odżywczy i można go podawać na różne sposoby. Jest równie dobry w postaci mrożonej czy jako dressing do sałatki. Nasza propozycja? Zrób tradycyjny grecki sos tzatziki i podaj go do mięsa z grilla.

MD/mmch

/ 10Migdały

Obraz
© archiwum

Bogate w witaminę E, magnez i nienasycone kwasy tłuszczowe. Amerykańscy naukowcy ogłosili w "Journal of the American College of Nutrition", że migdały mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób naczyniowo-sercowych. Stanowią świetną przekąskę, ale również dodatek do mięs, lekkich ciast i deserów. Włoskie ciasteczka cantuccini to już klasyka. Łasuchy na pewno uwielbiają też migdałowy suflet. Pamiętajmy jednak, że najwięcej skorzystamy, jedząc je na surowo. Dlatego warto wypróbować najprostszy przepis na pyszny i zdrowy deser - wystarczy jogurt grecki, prawdziwy miód i garść migdałów.

/ 10Awokado

Obraz
© archiwum

Ma opinię kalorycznego owocu ze względu na dużą ilość tłuszczów. Ale one są zdrowe! Trzeba pamiętać, że awokado jest źródłem kwasu oleinowego - jednonienasyconego kwasu tłuszczowego, który ma korzystny wpływ na nasze serce, pomagając m.in. obniżyć poziom cholesterolu we krwi. To nie tylko wspaniały dodatek do sałatek. Pastę z awokado można stosować zamiast masła, takie kanapki będą miały wyjątkowy smak. Warto przygotować też meksykański dip guacamole i zajadać go z posiekaną marchewką. Pysznie i zdrowo!

/ 10Łosoś

Obraz
© archiwum

Wciąż jemy za mało ryb, a to duży błąd, bo ich mięso jest jednym z najbardziej wartościowych. Powinny znaleźć się w naszym menu przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. To doskonały składnik zdrowej diety, zwłaszcza jeśli chcemy zwiększyć w niej ilość białka. Wybierz łososia - zawiera sporo wit. E, czyli tzw. witaminy młodości, liczne minerały, a co najważniejsze - cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Przypraw go rozmarynem, tymiankiem i oregano, dzięki czemu zyska wspaniały aromat i będzie zdrowym niskokalorycznym posiłkiem.

/ 10Komosa ryżowa

Obraz
© archiwum

Komosa ryżowa (quinoa) była świętym zbożem Inków i stanowiła podstawę ich wyżywienia. Dzisiaj naukowcy potwierdzają jej wyjątkowe właściwości. Przede wszystkim jest bogatszym źródłem białka, niż nasiona powszechnie uprawianych roślin zbożowych. Trzeba jeszcze podkreślić, że jest to białko bezglutenowe. Komosa zawiera także potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę E, której jest dwa razy więcej niż w pszenicy czy życie. Można nią zastąpić ryż, ziemniaki czy makaron, ale też przyrządzić na inny sposób. Jeśli jesteś znudzony sałatkami, które jesz na co dzień, spróbuj zamienić sałatę czy szpinak na komosę ryżową. Zmieszaj ją z oliwkami, pomidorami, serem feta i voila! Nowa wersja greckiej sałatki gotowa!

/ 10Hummus

Obraz
© archiwum

Rośliny strączkowe mają bardzo wysoką wartość odżywczą, dla wegetarian to wręcz nieodzowny składnik diety. Okazuje się jednak, że mimo licznych walorów spożywamy je stosunkowo rzadko. Może warto więc wypróbować nowy przepis? Pasta hummus to wyjątkowo smaczna przekąska popularna na Bliskim Wschodzie. Z łatwością można ją przygotować samemu. Jej podstawowym składnikiem jest ciecierzyca, bogata w żelazo, potas, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B. Do ugotowanej i zmiażdżonej ciecierzycy dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, pastę sezamową tahini oraz sól i czosnek. Przegryzaj hummus z macą lub jako dip do świeżych, chrupiących warzyw.

/ 10Słodkie ziemniaki

Obraz
© archiwum

Jednym z sekretów długowieczności mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa jest specyficzna dieta. A co jest jej podstawą? Oprócz soi i pełnoziarnistego ryżu - właśnie słodkie ziemniaki, które charakteryzują się dużą ilością flawonoidów. Ziemniaki niesłusznie cieszą się złą sławą, bo mają wiele substancji odżywczych. Bogate w potas, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi, mają również dużo błonnika, witaminy B i C. Czy wiesz, że zawarta w schłodzonych ziemniakach tzw. skrobia oporna, może zwiększyć spalanie tłuszczu nawet o 23 proc.? Najlepiej zjeść je ugotowane na parze, wówczas stracą najmniej cennych składników. Ale od czasu do czasu możesz sobie pozwolić na zapieczenie ich w piekarniku z aromatycznymi ziołami. Ich smak nie zginie w przyprawach i dodatkach.

/ 10Szpinak

Obraz
© archiwum

Dietetyczny i zdrowy. Reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie, a jak dowodzą ostatnie badania naukowców z Rutgers University, wspomaga budowanie masy mięśniowej - nawet o 20 proc. Dobrze wpływa na trawienie. Zawiera żelazo, kwas foliowy a także witaminy z grupy B. Niestety większości z nas jawi się jako zielona breja, którą straszono nas w dzieciństwie. Nie musimy jednak sprowadzać go do takiej postaci. Doskonały jest na świeżo, jako składnik sałatek, a także jako dodatek do mięs i makaronów. Nie trzeba wiele zachodu, żeby przyrządzić szpinak. Wystarczy zmieszać jego liście na przykład ze świeżymi pomidorami, pieczonym kurczakiem, parmezanem i sałatka gotowa.

/ 10Jajka

Obraz
© archiwum

Mają dużą zawartość białka i niewiele kalorii, a także wszechstronne zastosowanie. Posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których sam nie wytworzy ludzki organizm. Można je jeść na wiele sposobów. Są źródłem witamin A, D i B. Choć wokół ich wpływu na nasze zdrowie narosło wiele kontrowersji, to według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) możemy zjadać 10 jajek tygodniowo. Najlepsze są jajka gotowane na miękko, ponieważ dłuższa obróbka termiczna pozbawia - szczególnie białko - wartości odżywczych. Idealnym porannym posiłkiem są jaja w koszulkach - podane na chrupiącej grzance smakują wybornie.

10 / 10Ciemna czekolada

Obraz
© archiwum

No cóż, do czekolady chyba nikogo specjalnie nie trzeba przekonywać. Jeśli chodzi o zdrowe jedzenie, najważniejsze jest umiarkowanie. Ciemna czekolada jest bogatym źródłem magnezu, żelaza i potasu. Jej dobroczynne działanie na organizm naukowcy upatrują w dużej zawartości flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Poza tym po zjedzeniu niewielkiego kawałka w naszym mózgu rośnie poziom serotoniny - działającej antydepresyjnie - oraz endorfin wprawiających nas w dobry nastrój. Przy uszczęśliwianiu się czekoladą warto jednak pamiętać, że to bardzo tucząca przekąska, dlatego trzy kostki w zupełności wystarczą.

MD/mmch

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę