Włącz do diety
Osłabienie, nadmierna senność, problemy z koncentracją, bóle głowy – szacuje się, że nawet co piąty Polak kiepsko znosi zmianę pór roku. Jak poradzić sobie z wiosennym przesileniem? Zmodyfikować dietę, wprowadzając do niej produkty, które wzmocnią organizm i poprawią nastrój.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kiełki
O tej porze roku warto zamienić parapet w mini ogródek, w którym będziemy prowadzić uprawę kiełków. Trudno bowiem znaleźć bardziej skuteczny produkt na skutki wiosennego przesilenia. Młode pędy roślin to prawdziwa bomba odżywcza, bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, D, E czy K, żelazo, fosfor, wapń, magnez, cynk i jod. Dostarczają też dużo błonnika oraz wartościowych kwasów tłuszczowych. Najlepiej sprawdzą się kiełki rzodkiewki, brokuła, soczewicy, soi, słonecznika i fasoli Mung.
Pyłek kwiatowy
Pszczoły zbierają go z kwiatów, mieszają z odrobiną nektaru lub śliny, formują małe kulki, a później w takiej postaci transportują do ula, by wyżywić ciężko pracujące rodziny. Pyłek, który możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, pomaga w krótkim czasie uzupełnić częste o tej porze roku niedobory cennych mikroelementów, wzmocnić odporność oraz poprawić samopoczucie. Wystarczy dodać go do kawy, herbaty, soku, dżemu czy twarożku.
Ogórki kiszone
Na przełomie zimy i wiosny jesteśmy szczególnie narażeni na rozmaite infekcje bakteryjnie czy wirusowe. By wzmocnić odporność, warto sięgnąć po probiotyki. Jednym z najsilniejszych źródeł dobroczynnych bakterii są ogórki kiszone, lekkostrawne i niskokaloryczne, przywracające równowagę mikroflory jelitowej oraz dostarczające dużej dawki witaminy C i witamin z grupy B, niezbędnych m.in. do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, łagodzących stres i napięcie psychiczne.
Ryby morskie
By złagodzić negatywne skutki przesilenia wiosennego warto jak najczęściej sięgać po ryby, zwłaszcza morskie. Makrela, śledź czy łosoś stanowią bowiem jedno z najbogatszych naturalnych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których zalety można wymieniać bardzo długo, m.in. oczyszczają wątrobę z nagromadzonych przez zimę toksyn, ale także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i poprawiają samopoczucie, zwiększając poziom serotoniny.
Gorzka czekolada
O tej porze roku możemy bez wyrzutów sięgnąć każdego dnia po 2-3 kostki czekolady, ale koniecznie gorzkiej, o dużej zawartości miazgi kakaowej (powyżej 65 proc.). To skarbnica m.in. magnezu stanowiącego skuteczne remedium na stres. Czekolada nie tylko poprawia nastrój, ale również zwiększa energię życiową, co jest zasługą alkaloidów: teobrominy i kofeiny. Dzięki dużej zawartości innego związku – pirazyny, przysmak pozytywnie wpływa na koncentrację oraz sprawność intelektualną.
Otręby owsiane
Bardzo przydatny produkt na progu wiosny. Otręby owsiane są bowiem bogatym źródłem beta-glukanów, czyli związków zwiększających odporność organizmu i zmniejszających poziom cukru we krwi. Dostarczają dużo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pęcznieje w jelitach, przyspiesza ich perystaltykę, poprawia ukrwienie i eliminuje nagromadzone szkodliwe substancje, w tym niebezpieczne metale ciężkie.
Sok z brzozy
Wiosenne dolegliwości często wynikają z nagromadzenia w organizmie szkodliwych produktów przemiany materii, dlatego właśnie o tej porze zaleca się przeprowadzenie gruntownego "oczyszczenia". Jednym z najskuteczniejszych naturalnych produktów detoksykacyjnych jest sok z brzozy, przywracający także prawidłową perystaltykę jelit i wzmacniający układ odpornościowy.
Pestki dyni
Jeśli chcesz uniknąć przesilenia wiosennego lub przynajmniej ograniczyć uciążliwość jego objawów, zapomnij o chipsach i innych tego typu przekąskach, fatalnie wpływających na organizm. Chcąc coś pochrupać, lepiej sięgnij po pestki dyni – skarbnicę magnezu, który reguluje wydzielanie adrenaliny, substancji zwiększającej odporność na stres. Pestki dostarczają też dużo błonnika, żelaza, magnezu, miedzi, potasu, wapnia, cynku, selenu, manganu oraz witaminy E.
Kasza jaglana
Bez wątpienia jeden z najbardziej wartościowych produktów naturalnych. Kasza jaglana nie tylko wzmacnia odporność, ale również odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii oraz dostarcza cennych substancji odżywczych, w tym witamin z grupy B, które poprawiają samopoczucie i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.
Brokuły
Na progu wiosny powinniśmy jak najczęściej sięgać po warzywa. Szczególnie zaleca się spożywanie brokułów, bardzo bogatych w witaminę C (podnosi odporność i poziom endorfin, czyli hormonów poprawiających nastrój), ale również wiele innych cennych związków, chociażby flawonoidów, które – jak wykazały badania naukowe – sprzyjają pozbywaniu się szkodliwych toksyn i neutralizują komórki rakotwórcze, ograniczając ryzyko wielu nowotworów.