10 produktów pomocnych przy wiosennym przesileniu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 11Włącz do diety

Obraz
© 123RF

Osłabienie, nadmierna senność, problemy z koncentracją, bóle głowy – szacuje się, że nawet co piąty Polak kiepsko znosi zmianę pór roku. Jak poradzić sobie z wiosennym przesileniem? Zmodyfikować dietę, wprowadzając do niej produkty, które wzmocnią organizm i poprawią nastrój.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Kiełki

Obraz
© Pixabay.com

O tej porze roku warto zamienić parapet w mini ogródek, w którym będziemy prowadzić uprawę kiełków. Trudno bowiem znaleźć bardziej skuteczny produkt na skutki wiosennego przesilenia. Młode pędy roślin to prawdziwa bomba odżywcza, bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, D, E czy K, żelazo, fosfor, wapń, magnez, cynk i jod. Dostarczają też dużo błonnika oraz wartościowych kwasów tłuszczowych. Najlepiej sprawdzą się kiełki rzodkiewki, brokuła, soczewicy, soi, słonecznika i fasoli Mung.

/ 11Pyłek kwiatowy

Obraz
© 123RF

Pszczoły zbierają go z kwiatów, mieszają z odrobiną nektaru lub śliny, formują małe kulki, a później w takiej postaci transportują do ula, by wyżywić ciężko pracujące rodziny. Pyłek, który możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, pomaga w krótkim czasie uzupełnić częste o tej porze roku niedobory cennych mikroelementów, wzmocnić odporność oraz poprawić samopoczucie. Wystarczy dodać go do kawy, herbaty, soku, dżemu czy twarożku.

/ 11Ogórki kiszone

Obraz
© 123RF

Na przełomie zimy i wiosny jesteśmy szczególnie narażeni na rozmaite infekcje bakteryjnie czy wirusowe. By wzmocnić odporność, warto sięgnąć po probiotyki. Jednym z najsilniejszych źródeł dobroczynnych bakterii są ogórki kiszone, lekkostrawne i niskokaloryczne, przywracające równowagę mikroflory jelitowej oraz dostarczające dużej dawki witaminy C i witamin z grupy B, niezbędnych m.in. do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, łagodzących stres i napięcie psychiczne.

/ 11Ryby morskie

Obraz
© 123RF

By złagodzić negatywne skutki przesilenia wiosennego warto jak najczęściej sięgać po ryby, zwłaszcza morskie. Makrela, śledź czy łosoś stanowią bowiem jedno z najbogatszych naturalnych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których zalety można wymieniać bardzo długo, m.in. oczyszczają wątrobę z nagromadzonych przez zimę toksyn, ale także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i poprawiają samopoczucie, zwiększając poziom serotoniny.

/ 11Gorzka czekolada

Obraz
© iStock.com

O tej porze roku możemy bez wyrzutów sięgnąć każdego dnia po 2-3 kostki czekolady, ale koniecznie gorzkiej, o dużej zawartości miazgi kakaowej (powyżej 65 proc.). To skarbnica m.in. magnezu stanowiącego skuteczne remedium na stres. Czekolada nie tylko poprawia nastrój, ale również zwiększa energię życiową, co jest zasługą alkaloidów: teobrominy i kofeiny. Dzięki dużej zawartości innego związku – pirazyny, przysmak pozytywnie wpływa na koncentrację oraz sprawność intelektualną.

/ 11Otręby owsiane

Obraz
© Shutterstock.com

Bardzo przydatny produkt na progu wiosny. Otręby owsiane są bowiem bogatym źródłem beta-glukanów, czyli związków zwiększających odporność organizmu i zmniejszających poziom cukru we krwi. Dostarczają dużo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pęcznieje w jelitach, przyspiesza ich perystaltykę, poprawia ukrwienie i eliminuje nagromadzone szkodliwe substancje, w tym niebezpieczne metale ciężkie.

/ 11Sok z brzozy

Obraz
© Shutterstock.com

Wiosenne dolegliwości często wynikają z nagromadzenia w organizmie szkodliwych produktów przemiany materii, dlatego właśnie o tej porze zaleca się przeprowadzenie gruntownego "oczyszczenia". Jednym z najskuteczniejszych naturalnych produktów detoksykacyjnych jest sok z brzozy, przywracający także prawidłową perystaltykę jelit i wzmacniający układ odpornościowy.

/ 11Pestki dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli chcesz uniknąć przesilenia wiosennego lub przynajmniej ograniczyć uciążliwość jego objawów, zapomnij o chipsach i innych tego typu przekąskach, fatalnie wpływających na organizm. Chcąc coś pochrupać, lepiej sięgnij po pestki dyni – skarbnicę magnezu, który reguluje wydzielanie adrenaliny, substancji zwiększającej odporność na stres. Pestki dostarczają też dużo błonnika, żelaza, magnezu, miedzi, potasu, wapnia, cynku, selenu, manganu oraz witaminy E.

10 / 11Kasza jaglana

Obraz
© 123RF

Bez wątpienia jeden z najbardziej wartościowych produktów naturalnych. Kasza jaglana nie tylko wzmacnia odporność, ale również odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii oraz dostarcza cennych substancji odżywczych, w tym witamin z grupy B, które poprawiają samopoczucie i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.

11 / 11Brokuły

Obraz
© 123RF

Na progu wiosny powinniśmy jak najczęściej sięgać po warzywa. Szczególnie zaleca się spożywanie brokułów, bardzo bogatych w witaminę C (podnosi odporność i poziom endorfin, czyli hormonów poprawiających nastrój), ale również wiele innych cennych związków, chociażby flawonoidów, które – jak wykazały badania naukowe – sprzyjają pozbywaniu się szkodliwych toksyn i neutralizują komórki rakotwórcze, ograniczając ryzyko wielu nowotworów.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia