10 produktów pomocnych przy wiosennym przesileniu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 11Włącz do diety

Obraz
© 123RF

Osłabienie, nadmierna senność, problemy z koncentracją, bóle głowy – szacuje się, że nawet co piąty Polak kiepsko znosi zmianę pór roku. Jak poradzić sobie z wiosennym przesileniem? Zmodyfikować dietę, wprowadzając do niej produkty, które wzmocnią organizm i poprawią nastrój.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Kiełki

Obraz
© Pixabay.com

O tej porze roku warto zamienić parapet w mini ogródek, w którym będziemy prowadzić uprawę kiełków. Trudno bowiem znaleźć bardziej skuteczny produkt na skutki wiosennego przesilenia. Młode pędy roślin to prawdziwa bomba odżywcza, bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, D, E czy K, żelazo, fosfor, wapń, magnez, cynk i jod. Dostarczają też dużo błonnika oraz wartościowych kwasów tłuszczowych. Najlepiej sprawdzą się kiełki rzodkiewki, brokuła, soczewicy, soi, słonecznika i fasoli Mung.

/ 11Pyłek kwiatowy

Obraz
© 123RF

Pszczoły zbierają go z kwiatów, mieszają z odrobiną nektaru lub śliny, formują małe kulki, a później w takiej postaci transportują do ula, by wyżywić ciężko pracujące rodziny. Pyłek, który możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, pomaga w krótkim czasie uzupełnić częste o tej porze roku niedobory cennych mikroelementów, wzmocnić odporność oraz poprawić samopoczucie. Wystarczy dodać go do kawy, herbaty, soku, dżemu czy twarożku.

/ 11Ogórki kiszone

Obraz
© 123RF

Na przełomie zimy i wiosny jesteśmy szczególnie narażeni na rozmaite infekcje bakteryjnie czy wirusowe. By wzmocnić odporność, warto sięgnąć po probiotyki. Jednym z najsilniejszych źródeł dobroczynnych bakterii są ogórki kiszone, lekkostrawne i niskokaloryczne, przywracające równowagę mikroflory jelitowej oraz dostarczające dużej dawki witaminy C i witamin z grupy B, niezbędnych m.in. do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, łagodzących stres i napięcie psychiczne.

/ 11Ryby morskie

Obraz
© 123RF

By złagodzić negatywne skutki przesilenia wiosennego warto jak najczęściej sięgać po ryby, zwłaszcza morskie. Makrela, śledź czy łosoś stanowią bowiem jedno z najbogatszych naturalnych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których zalety można wymieniać bardzo długo, m.in. oczyszczają wątrobę z nagromadzonych przez zimę toksyn, ale także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i poprawiają samopoczucie, zwiększając poziom serotoniny.

/ 11Gorzka czekolada

Obraz
© iStock.com

O tej porze roku możemy bez wyrzutów sięgnąć każdego dnia po 2-3 kostki czekolady, ale koniecznie gorzkiej, o dużej zawartości miazgi kakaowej (powyżej 65 proc.). To skarbnica m.in. magnezu stanowiącego skuteczne remedium na stres. Czekolada nie tylko poprawia nastrój, ale również zwiększa energię życiową, co jest zasługą alkaloidów: teobrominy i kofeiny. Dzięki dużej zawartości innego związku – pirazyny, przysmak pozytywnie wpływa na koncentrację oraz sprawność intelektualną.

/ 11Otręby owsiane

Obraz
© Shutterstock.com

Bardzo przydatny produkt na progu wiosny. Otręby owsiane są bowiem bogatym źródłem beta-glukanów, czyli związków zwiększających odporność organizmu i zmniejszających poziom cukru we krwi. Dostarczają dużo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pęcznieje w jelitach, przyspiesza ich perystaltykę, poprawia ukrwienie i eliminuje nagromadzone szkodliwe substancje, w tym niebezpieczne metale ciężkie.

/ 11Sok z brzozy

Obraz
© Shutterstock.com

Wiosenne dolegliwości często wynikają z nagromadzenia w organizmie szkodliwych produktów przemiany materii, dlatego właśnie o tej porze zaleca się przeprowadzenie gruntownego "oczyszczenia". Jednym z najskuteczniejszych naturalnych produktów detoksykacyjnych jest sok z brzozy, przywracający także prawidłową perystaltykę jelit i wzmacniający układ odpornościowy.

/ 11Pestki dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli chcesz uniknąć przesilenia wiosennego lub przynajmniej ograniczyć uciążliwość jego objawów, zapomnij o chipsach i innych tego typu przekąskach, fatalnie wpływających na organizm. Chcąc coś pochrupać, lepiej sięgnij po pestki dyni – skarbnicę magnezu, który reguluje wydzielanie adrenaliny, substancji zwiększającej odporność na stres. Pestki dostarczają też dużo błonnika, żelaza, magnezu, miedzi, potasu, wapnia, cynku, selenu, manganu oraz witaminy E.

10 / 11Kasza jaglana

Obraz
© 123RF

Bez wątpienia jeden z najbardziej wartościowych produktów naturalnych. Kasza jaglana nie tylko wzmacnia odporność, ale również odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii oraz dostarcza cennych substancji odżywczych, w tym witamin z grupy B, które poprawiają samopoczucie i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.

11 / 11Brokuły

Obraz
© 123RF

Na progu wiosny powinniśmy jak najczęściej sięgać po warzywa. Szczególnie zaleca się spożywanie brokułów, bardzo bogatych w witaminę C (podnosi odporność i poziom endorfin, czyli hormonów poprawiających nastrój), ale również wiele innych cennych związków, chociażby flawonoidów, które – jak wykazały badania naukowe – sprzyjają pozbywaniu się szkodliwych toksyn i neutralizują komórki rakotwórcze, ograniczając ryzyko wielu nowotworów.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna