10 produktów, od których żółkną zęby

Każdy marzy o śnieżnobiałym uśmiechu, jednak z biegiem lat zęby zaczynają się przebarwiać i jest to proces trudny do powstrzymania. Często nawet go przyspieszamy, do czego przyczynia się także nasza dieta. Jakie produkty szczególnie sprzyjają żółknięciu zębów?

zębyNiektóre produkty spożywcze mogą wpłynąć na kolor zębów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©samapon - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Herbata

Statystyczny Polak spożywa rocznie blisko kilogram herbacianych liści. Oczywiście pod postacią aromatycznego naparu, który ma dużo walorów, ale nie zawsze korzystnie wpływa na kolor naszego uzębienia. Herbata jest bowiem bogatym źródłem tanin, nadających rześkiego, niekiedy także lekko gorzkawego posmaku, ale równocześnie powodujących przebarwienia zębów. Szczególnie, gdy pijemy ją w dużych ilościach.

Kawa

W barwiące zęby taniny bogaty jest również napar z ziaren kawowca, bardzo popularny w naszym kraju – ponad 80 proc. Polaków pije go codziennie, a wielu nawet kilka razy w ciągu doby. Kawa dostarcza też chromogenów, czyli substancji, które w wyniku pewnych reakcji chemicznych przekształcają się w barwniki osadzające się na zębach. W ich neutralizacji trochę pomaga mleko dodane do napoju.

Żelki

Kuszą kształtami, kolorami i smakami. Galaretowate słodycze szczególnie lubią dzieci, a rodzice często dają się skusić zapewnieniom producentów, że łakocie kryją w sobie soki i koncentraty owocowe. Niestety, w składzie żelków znajdziemy też mniej ciekawe dodatki – nie tylko potężną porcję cukru, ale również sztuczne barwniki powodujące przebarwienia zębów.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Curry

Ze względu na ciekawy smak i aromat coraz chętniej sięgamy po tę azjatycką mieszankę przypraw, w skład której wchodzą: kurkuma, pieprz, imbir, kmin rzymski i chili. Curry bez wątpienia poprawia walory wielu potraw, ale niestety zawiera również wiele substancji sprzyjających przebarwieniom zębów.

Wino

Niewiele jest produktów spożywczych, które równie mocno wpływają na zmianę koloru naszych zębów. W winie znajdują się spore ilości tanin i chromogenów, a jakby tego było mało trunek posiada kwaśny odczyn, który powoduje, że powierzchnia szkliwa staje się bardziej podatna na przebarwienia. Dotyczy to także białego wina, o czym wiele osób zapomina.

Borówka amerykańska

Polska jest największym w Europie producentem tych owoców, a ich duża dostępność spowodowała, że wyparły z naszego jadłospisu tradycyjne jagody. Borówki są smaczne i zdrowe, ale mają też "ciemną stronę" – kryją dużą dawkę chromogenów, które przebarwiają nasze zęby. Często nie pomaga nawet ich dokładnie szczotkowanie.

Kurkuma

Pochodząca z południowej Azji przyprawa, która nadaje daniom żółtego koloru i dość intensywnego aromatu, na dobre zagościła w polskiej kuchni. Kurkuma dostarcza też cennych dla zdrowia składników odżywczych, choćby kurkuminy. Jednak spożywana w nadmiarze może spowodować, że nasze zęby nabiorą niezbyt estetycznego, żółtawego koloru.

Grejpfrut

Ten słodko-kwaśny owoc to skarbnica cennych składników odżywczych, dlatego powinien gościć w naszym jadłospisie. Jednak grejpfrut dostarcza też dużej dawki kwasów organicznych, głównie cytrynowego i jabłkowego, które co prawda niszczą szkodliwe drobnoustroje powodujące poważne choroby jamy ustnej, jednak w nadmiarze uszkadzają też szkliwo zębów. Sprzyja to rozwojowi próchnicy, a także powstawaniu przebarwień. Jak uniknąć takich problemów? Po spożyciu cytrusów przepłuczmy usta wodą i w ciągu 30 minut umyjmy zęby pastą.

Napoje gazowane

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem rozmaitych oranżad, lemoniad czy specjałów typu cola. Po napoje gazowane sięgamy bardzo chętnie, często nie zdając sobie nawet sprawy z ich szkodliwości. Są one bogate w cukry proste, których fermentację powodują bakterie obecne w jamie ustnej. W wyniku tych reakcji powstają związki niszczące szkliwo zębów. Jego uszkodzenia powodują również kwasy obecne w napojach. W konsekwencji zęby stają się podatne na przebarwienia.

Sos sojowy

Bez niego nie może się obyć większość potraw kuchni chińskiej czy japońskiej. Także Polacy coraz chętniej używają sosu sojowego do przyprawiania posiłków mięsnych i wegetariańskich, a nawet tradycyjnego niedzielnego rosołu. Jednak nadmiar tego produktu w naszej diecie może skutkować żółtymi zębami. To efekt kryjących się w wielu sosach sztucznych barwników czy innych dodatków, np. hydrolizatu białka sojowego.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟