10 produktów bogatych w glutation
Najważniejszy przeciwutleniacz
Glutation to bardzo istotny dla zdrowia związek - jest najważniejszym nieenzymatycznym przeciwutleniaczem w naszym organizmie. Chroni nas przed rozprzestrzenieniem się toksyn, atakiem wolnych rodników, usprawnia regenerację tkanek, odtruwa organizm, oczyszcza go i potęguje odporność. W czym go znajdziemy?
Glutation to bardzo istotny dla zdrowia związek - jest najważniejszym nieenzymatycznym przeciwutleniaczem produkowanym przez nasz organizm. To właśnie od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie innych antyoksydantów, np. witaminy C i E. Chroni nas przed rozprzestrzenianiem się toksyn, atakiem wolnych rodników, usprawnia regenerację tkanek, odtruwa organizm, oczyszcza go i potęguje odporność. Możemy podnieść poziom glutationu dzięki odpowiedniej diecie. Produkty mleczne i zbożowe, jaja, tłuszcze, oleje i większość napojów charakteryzują się niską zawartością tego związku. Sprawdźmy więc, w czym go znajdziemy.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl