10 produktów bogatych w glutation
Glutation to bardzo istotny dla zdrowia związek - jest najważniejszym nieenzymatycznym przeciwutleniaczem w naszym organizmie. Chroni nas przed rozprzestrzenieniem się toksyn, atakiem wolnych rodników, usprawnia regenerację tkanek, odtruwa organizm, oczyszcza go i potęguje odporność. W czym go znajdziemy?
Najważniejszy przeciwutleniacz
Glutation to bardzo istotny dla zdrowia związek - jest najważniejszym nieenzymatycznym przeciwutleniaczem produkowanym przez nasz organizm. To właśnie od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie innych antyoksydantów, np. witaminy C i E. Chroni nas przed rozprzestrzenianiem się toksyn, atakiem wolnych rodników, usprawnia regenerację tkanek, odtruwa organizm, oczyszcza go i potęguje odporność. Możemy podnieść poziom glutationu dzięki odpowiedniej diecie. Produkty mleczne i zbożowe, jaja, tłuszcze, oleje i większość napojów charakteryzują się niską zawartością tego związku. Sprawdźmy więc, w czym go znajdziemy.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Kurkuma
Ta żółta przyprawa króluje w potrawach kuchni indyjskiej. Powinniśmy po nią sięgać jak najczęściej, bo jest aromatyczna i zdrowa. Poprzez obecność glutationu (i innych cennych związków, m.in. kurkuminy) działa toksycznie na komórki rakowe. Ma działanie przeciwzapalne i oczyszczające krew. Nic więc dziwnego, że - jak wyliczono - Hindusi znacznie rzadziej od mieszkańców krajów zachodnich chorują na nowotwory (rak okrężnicy rozwija się u nich aż dziewięciokrotnie rzadziej).
Jak to jeść? Przyprawa pasuje do ryżu, można też ją dodać do warzyw, kurczaka czy makaronu. Jeśli chcesz zabarwić jajecznicę, omlet, zupę, rosół, dodaj do nich szczyptę kurkumy - potrawa zyska piękny kolor i aromat.
Szpinak
Dzieci za nim nie przepadają i to uprzedzenie często nie mija nam z wiekiem. A szkoda, bo szpinak to samo zdrowie. Znajdują się w nim dwa bardzo ważne dla naszego organizmu antyoksydanty - glutation i kwas alfa-liponowy. Ten drugi zwiększa produkcję glutationu, zabezpieczając nas przed rozwojem wielu chorób, w tym przed atakiem serca i zaćmą. Szpinak jest ponadto bogaty w wapń, magnez, fosfor, potas, witaminy z grupy B, witaminę C, A i E.
Jak to jeść? Szpinak wybornie smakuje z czosnkiem i jogurtem naturalnym (ewentualnie śmietaną). Świeży trzeba umyć i osuszyć; czosnek podsmażyć na patelni, dodać liście szpinaku, a następnie wlać jogurt i doprawić do smaku. Smaczne są szpinakowe kotlety, zapiekana czy lasagne.
Awokado
Awokado jest przez Polaków niedoceniane, tymczasem to bogactwo zdrowych związków. Badania wykazały, że jest w nim aż trzykrotnie więcej glutationu niż w jabłkach, bananach czy winogronach. Spowalnia procesy starzenia organizmu, chroni nas przed rozwojem nowotworów, wspomaga pracę układu nerwowego. Naukowcy zachwalają awokado, które często nazywane jest "masłem Boga" oraz "doskonałym pokarmem".
*Jak to jeść? *Obierz awokado ze skórki i usuń pestkę. Możesz zmiksować miąższ razem z ulubionymi przyprawami na pastę kanapkową albo pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Awokado pasuje też jako składnik kremowego koktajlu - np. w połączeniu z mlekiem i miodem.
Brokuły
Są bogate w bezcenne antyoksydanty. Obecny w nich glutation może uchronić nas przed rozwojem groźnych chorób; związek ten hamuje również namnażanie się wirusa HIV. W brokułach znajdują się witaminy z grupy B, witamina C, PP, K oraz biopierwiastki. Spożywanie zielonego warzywa obniża wysoki poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie.
Jak to jeść? Brokuły świetnie nadają się do przyrządzenia aromatycznej zupy krem. To idealny składnik tart (znakomicie komponuje się z serami pleśniowymi i jajkami). Nadają się jako składnik zapiekanek, makaronów i sałatek. Równie dobre są brokuły na ciepło, jak i na zimno.
Arbuz
Ten niskokaloryczny owoc w ponad 90 proc. składa się z wody. Warto go jeść, bo arbuz ma właściwości antynowotworowe, antywirusowe i przeciwzakrzepowe. Sporo jest w nim również witaminy A, C i z grupy B. Doskonale gasi pragnienie i ma tylko ok. 35 kcal w 100 g.
Jak to jeść? Arbuz najczęściej trafia na nasz talerz pokrojony w plastry jako przekąska. Ale podzielony na cząstki i pozbawiony pestek może być też smaczny jako dodatek do sałatki - świetnie smakuje z fetą i zieleniną, np. miętą albo natką pietruszki. Arbuz warto wykorzystać jako składnik koktajlu, salsy, chłodnika albo lemoniady.
Szparagi
Sezon na nie trwa krótko, dlatego gdy tylko się pojawią, koniecznie je kup. Mają w składzie nie tylko bezcenny glutation, ale także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), C i K, a także liczne pierwiastki - m.in. wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo. Spożywanie szparagów podnosi odporność organizmu i usprawnia jego detoksykację.
Jak to jeść? Szparagi dokładnie umyj, odetnij zgrubiałe końce i ugotuj na parze, a potem podaj oprószone solą morską, pieprzem, polane niewielką ilością dobrej oliwy i ewentualnie posypane startym parmezanem. Szparagi można też jeść na surowo - należy je umyć, pokroić w cienkie plasterki i połączyć z wybranymi składnikami.
Czosnek
Kto chce cieszyć się dobrym zdrowiem, powinien każdego dnia zjeść czosnek! To naturalny antybiotyk bogaty w bezcenne związki - również w glutation. Uczeni wyliczyli, że znajduje się w nim aż 15 różnych antyoksydantów. Czosnek wpływa na nas na wiele sposobów - chroni serce, potęguje odporność, działa dezynfekująco i przeciwbakteryjnie.
Jak to jeść? Czosnek jest najzdrowszy, gdy spożywamy go na surowo (przed zjedzeniem trzeba go zmiażdżyć). Można przecisnąć go przez praskę i dodać do kanapki. W zasadzie możemy dodawać go do wszystkiego. Przykrego zapachu pozbędziemy się, żując natkę pietruszki, goździki albo ziarna kawy.
Kapusta
Kapusta ma masę zalet. Wykazuje działanie antynowotworowe, ma w składzie witaminy z grupy B, E i C. Doskonale na organizm działa sok z warzywa - odtruwa, reguluje trawienie, wzmacnia odporność, pomaga w anemii. Obecna w niej ryboflawina pielęgnuje skórę. Bardzo zdrowa jest również kapusta kiszona.
Jak to jeść? Smaczna jest na surowo, jak i ugotowana. Może być składnikiem surówki (np. typu coleslaw), bigosu, zupy, pasztecików, pierogów. Bardzo dobrze smakuje z mięsem i warzywami. Możemy z niej zrobić gołąbki.
Cebula
Lista zalet cebuli jest długa. Zbija wysoki cholesterol LDL, potęguje odporność, chroni nas przed przeziębieniami, korzystnie wpływa na pracę mózgu. Działa na nasz organizm podobnie jak czosnek. To naturalny antybiotyk, po który warto sięgać każdego dnia.
Jak to jeść? Cebulę można wykorzystać w kuchni na dziesiątki sposobów - zwykle podajemy ją na surowo. Rzadziej serwuje się ją na gorąco. Ugotuj cebulę na parze z dodatkiem ziół (tymiankiem, majerankiem) i podaj jako dodatek do obiadu - zaskoczy cię jej słodki smak.
Serwatka
To pozostałość po całkowitym ścięciu mleka krowiego. Ma w składzie białko, laktozę, sole mineralne, witaminy i tłuszcze. W czystej postaci serwatka jest bardzo dobrym źródłem aminokwasu cysteiny (w formie cystyny), z którego komórki produkują glutation. Serwatka ponadto reguluję pracę jelit, chroniąc nas przed zaparciami. Substancję wpisano do oficjalnego katalogu leków; w Stanach Zjednoczonych może być przepisywana na receptę.
Jak to jeść? Serwatkę można wypić rano po przebudzeniu. Przy schorzeniach żołądkowo-jelitowych poleca się kurację serwatkową - na czczo pije się pierwszą porcję, a resztę w ciągu dnia w kolejnych dawkach. W sumie trzeba wypić 700-800 g serwatki na dobę.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl