10 oczyszczających produktów strukturalnych
Podstawowym założeniem diety strukturalnej jest dostarczenie organizmowi maksimum składników odżywczych przy niewielkiej kaloryczności potraw. Taki jadłospis odchudza, wymiata toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu i sprzyja zdrowiu.
Maksimum korzyści
Podstawowym założeniem diety strukturalnej jest dostarczenie organizmowi maksimum składników odżywczych przy niewielkiej kaloryczności potraw. Taki jadłospis odchudza, wymiata toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu i sprzyja zdrowiu. Po jakie produkty warto sięgać, aby się oczyścić?
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Buraki
Przede wszystkim zawierają duże ilości krzemu, który w połączeniu z witaminą C uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu. Krzem wspomaga odbudowę kości. Barwnik zawarty w burakach, betacyjanina, zwalcza komórki nowotworowe. Związki obecne w tych warzywach odtruwają przewód pokarmowy, pęcherzyk żółciowy, wątrobę oraz nerki. Przyczyniają się do usunięcia kamieni nerkowych, stymulują odbudowę organizmu. Poza tym działają zasadotwórczo, zobojętniając nadmiar soków żołądkowych, tym samym chroniąc przed zgagą czy nadkwasotą.
Figi
Przywracają korzystny zasadowy odczyn, który jest warunkiem zachowania zdrowia - szczególnie u osób jedzących duże ilości mięsa. Figi są też skutecznym lekarstwem na zaparcia; suszone zawierają najwięcej błonnika wśród wszystkich owoców. Mają silne właściwości odtruwające organizm. Obecne w figach związki odżywcze chronią organizm, głównie ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które zapobiegają groźnym chorobom, w tym nowotworom.
Zielona herbata
Wspomaga układ krwionośny, aktywizuje pracę mózgu i bardzo skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, które powstają w tkankach wskutek przemiany materii. Poza tym w zielonej herbacie występuje wiele cennych przeciwutleniaczy. Po wypiciu filiżanki tego cennego naparu poziom antyoksydantów wzrasta o połowę i utrzymuje się przez około dwie godziny. Zielona herbata działa odtruwająco, delikatnie moczopędnie i przeciwzapalnie. Reguluje procesy przemiany materii, dlatego jest wskazana w przypadku osób dbających o linię.
Jabłka
Jedz jedno jabłko dziennie, a unikniesz lekarza - mówi znane przysłowie. Święte słowa. Obecne w nich pektyny przeciwdziałają rozwojowi bakterii fermentacyjnych i pomagają usunąć je z organizmu. Korzystnie wpływają też na funkcjonowanie jelit, obniżają poziom cholesterolu, ułatwiają usuwanie z organizmu toksycznych substancji. Jabłka zawierają wapń, magnez, potas, fosfor i jod. Pamiętajmy, że najwięcej cennych związków znajduje się pod skórką, dlatego jabłek przed spożyciem nie obieramy.
Kasza gryczana
Jest jednym z pokarmów, które przywracają korzystny zasadowy odczyn organizmowi. Gryka zawiera poza tym bardzo wartościowe białko roślinne. Duże ilości rutyny korzystnie wpływają na poprawę stanu naczyń włosowatych i skutecznie chronią organizm przed infekcjami wirusowymi. W kaszy gryczanej znajduje się błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Zasadotwórcza jest także kasza jaglana, po którą również warto sięgać.
Brokuły
Znane są ze swoich właściwości oczyszczających organizm ze złogów tłuszczu i cholesterolu. Poprawiają funkcjonowanie wątroby. Zawierają bardzo dużo błonnika, więc również z tego względu mają korzystny wpływ na oczyszczanie jelit. Obecne w brokułach substancje chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Poza tym warzywa te zawierają spore ilości chlorofilu stymulującego produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Brokuły zawierają sulforafan, który działa antybakteryjnie i chroni przed wrzodami.
Cytryna
Ma silne właściwości odkażające, niszczy bakterie i wirusy, oczyszcza krew i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Jest dobrym źródłem witaminy C i potasu. Działa przeciwnowotworowo. Cytryna chroni przed powstawaniem złogów w drogach żółciowych i sprzyja ich rozpuszczaniu. Bardzo cenny jest zwłaszcza sok z cytryny, który pobudza metabolizm, obniża łaknienie i spowalnia przemianę węglowodanów w tłuszcze. Sok cytrynowy z tartym chrzanem w stosunku 1:4 rozpuszcza drobne skrzepy krwi występujące w naczyniach wieńcowych.
Migdały
Są jednym z najbogatszych źródeł magnezu, pierwiastka o właściwościach antystresowych i zapobiegających osteoporozie. Przywracają w organizmie prawidłowy, lekko zasadowy odczyn. Jedząc migdały i inne orzechy, które zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, o ok. 30 proc. obniżamy ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia. Migdały zawierają też spore ilości regulującego trawienie błonnika. Ich jedzenie pomaga zwalczyć wolne rodniki, które sprzyjają rozwojowi różnych schorzeń.
Brązowy ryż
Poleca się go szczególnie osobom stosującym dietę odchudzającą i ze skłonnością do cukrzycy, ponieważ obecne w nim cukry są powoli uwalniane do krwi, co zapobiega gwałtownemu wydzielaniu insuliny i napadom wilczego głodu. Zawiera bardzo dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit i podkręca tempo przemiany materii. Pomaga organizmowi pozbyć się toksyn. W brązowym ryżu jest również białko, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, witamina E i B6. Jedzenie brązowego ryżu wpływa też na obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Czosnek
Nieprzypadkowo nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Jeden ząbek dziennie może obniżyć cholesterol o ok. 10 proc. Czosnek ma znakomite działanie bakteriobójcze, odkażające i dezynfekujące. Pobudza trawienie i usuwa złogi tłuszczowe prowadzące do miażdżycy. Ma właściwości przeciwutleniające. Korzystnie wpływa na pracę serca i na krążenie, chroni przed nowotworami. Znajduje się w nim ponad sto chemicznie czynnych związków. Udowodniono, że w zapobieganiu niektórym schorzeniom i ich leczeniu czosnek działa równie skutecznie co leki.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl