Trwa ładowanie...
d4kc62v
d4kc62v

Łopatka wieprzowa długo pieczona

Przepis
3.0
(58 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

d4kc62v
 Łopatka wieprzowa długo pieczona
www.krolestwogarow.pl
Łopatka wieprzowa długo pieczona
Składniki
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka jagód jałowca,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 listki laurowe,
  • garść rozmarynu,
  • 1,5 łyżki soli.
Przepis

Czosnek rozgnieść, przyprawy zmielić, a następnie wymieszać z solą i posiekanym rozmarynem. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na 24 godziny.

Mięso posmarować tłuszczem (najlepszy będzie smalec lub olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Po tym czasie zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec, aż mięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut.

Następnie wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie można kroić.

Tak przygotowaną łopatkę można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Zobacz także: sprawdzony przepis na golonkę

Przepis poleca Joanna, autorka bloga kulinarnego.

Łopatka wieprzowa długo pieczona
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4kc62v

Podziel się opinią

92
71
Share
d4kc62v
d4kc62v

d4kc62v
d4kc62v
d4kc62v