- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 kg łopatki wieprzowej,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka jagód jałowca,
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
- 3 listki laurowe,
- garść rozmarynu,
- 1,5 łyżki soli.
Przepis
Czosnek rozgnieść, przyprawy zmielić, a następnie wymieszać z solą i posiekanym rozmarynem. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na 24 godziny.
Mięso posmarować tłuszczem (najlepszy będzie smalec lub olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Po tym czasie zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec, aż mięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut.
Przepis
Następnie wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie można kroić.
Przepis
Tak przygotowaną łopatkę można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Przepis
Zobacz także: sprawdzony przepis na golonkę
Przepis
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl