Trwa ładowanie...
d2ycrvq

Łopatka wieprzowa długo pieczona

Przepis
3.0
(58 głosów)
Oceń:
d2ycrvq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.krolestwogarow.pl
Źródło: www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka jagód jałowca,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 listki laurowe,
  • garść rozmarynu,
  • 1,5 łyżki soli.
Przepis

Czosnek rozgnieść, przyprawy zmielić, a następnie wymieszać z solą i posiekanym rozmarynem. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na 24 godziny.

Mięso posmarować tłuszczem (najlepszy będzie smalec lub olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Po tym czasie zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec, aż mięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut.

Następnie wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie można kroić.

Tak przygotowaną łopatkę można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Przepis poleca Joanna, autorka bloga kulinarnego.

Łopatka wieprzowa długo pieczona
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

92
71
Share
d2ycrvq
d2ycrvq
d2ycrvq
d2ycrvq
Więcej tematów
d2ycrvq