Zupa-krem marchewkowa
- Na cztery porcje zupy:
- - 50 dag marchewki
- - 1/4 selera
- - 1 cebula
- - 750 ml bulionu
- - torebka ugotowanego ryżu
- - trzy łyżki śmietany 18%
- - oliwa
- - sól, pieprz, gałka muszkatołowa KAMIS
- - ulubione zioła
Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy na patelnię do cebuli. Całość podsmażamy na średnim ogniu przez około 15 minut, do miękkości. Po tym czasie dolewamy wczesniej przygotowany bulion i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut, co jakiś czas mieszając. Miksujemy całość za pomocą blendera, aby uzyskać konsystencję kremu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.
Do miseczek nakładamy ugotowany ryż, zalewamy go zupą i całość posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami (np. szczypiorek, koperek, bazylia, tymianek).
Dobrym dodatkiem są chipsy marchewkowe (marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy do chrupkości na niewielkiej ilosci oliwy).
Bon apetit!
Przepis dodał użytkownik wilin
Podziel się opinią
Komentarze