Tosty z pastą z awokado i fetą
Dzięki bardzo dużej (szczególnie w porównaniu do innych owoców czy warzyw) zawartości cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych awokado może stanowić zamiennik masła. Zadanie jest bardzo proste: wystarczy rozgnieść miąższ widelcem, dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki, soli i pieprzu, a następnie rozmieszać na jednolitą masę. Do takiego smarowidła świetnie pasuje także chili. Pastę z awokado możemy połączyć z jajkiem, łososiem, pomidorami czy serem feta.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Chleb pokrój na 1 cm kromki, a potem na trójkąty.
- Z awokado usuń pestkę, do miseczki wydrąż miąższ. Skrop z sokiem z cytryny lub limonki. Dodaj fetę. Rozgnieć wszystko widelcem lub zblenduj, ale nie na gładko.
- Dodaj posiekaną papryczkę chili (ilość zależy od ciebie, możesz też dodać ząbek czosnku) i miętę.
- Dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj.
- Tosty skrop oliwą i podgrzej w piekarniku. Na tostach rozłóż listki rukoli, nałóż pastę, skrop oliwą i zajadaj.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl