Trwa ładowanie...

Zupa z mrożonych grzybów - przepis

Grzyby to produkt sezonowy, jednak dzięki suszeniu lub mrożeniu, ich świeżość możemy zachować znacznie dłużej. Wcześniejsze ich zamrożenie spowoduje, że w czasie, gdy po sezonie grzybowym nie będzie już śladu, z powodzeniem zrobimy z nich smaczne danie, np. zupę. Oto nasz przepis!

Share
Zupa z mrożonych grzybów - przepisŹródło: 123RF
dh7hj3y

Jakie właściwości mają grzyby?

Grzyby dodają każdej potrawie charakterystycznego smaku. Choć nie posiadają zbyt wielu właściwości odżywczych, świetnie nadają się do różnego rodzaju farszów, sosów, czy do zup. Ich smak rewelacyjnie podkreśla cebula, masło lub śmietana.

Możemy spożywać je jako dodatek do dania głównego lub spożywać je jako samodzielny posiłek. Jednym z nich jest zupa grzybowa. Niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca, warto ją przyrządzać nie tylko z okazji świąt. Jest doskonała zarówno latem, gdy po świeże grzyby możemy udać się bezpośrednio do lasu, jak i zimą, kiedy korzystamy z grzybów zamrożonych lub ususzonych.

Zupę grzybową można zabielać do smaku mlekiem i śmietaną. Jeśli ktoś chciałby uzyskać jednak jej lżejszą odmianę, warto skorzystać z lżejszych gotowych bulionów. Jak ugotować zupę grzybową z mrożonych grzybów? Sprawdź!

Zupa z mrożonych grzybów - przepis

Potrzebne składniki:

  • 600 g mrożonych grzybów;
  • 1 cebula;
  • 2 marchewki;
  • 4 ziemniaki;
  • 1 l bulionu;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 3 łyżki masła klarowanego;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.;
  • garść świeżego koperku;
  • łyżeczka soli;
  • łyżeczka pieprzu;
  • łyżeczka majeranku.
123RF
Źródło: 123RF

Sposób przygotowania:

1. Mrożone grzyby rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki.

dh7hj3y

2. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy lub oleju roślinnego i dwie łyżki masła klarowanego.

3. Cebulę obieramy i drobno siekamy, umieszczamy ją na patelni. Po podsmażeniu dodajemy 3 obrane i pokrojone na małe plasterki ząbki czosnku. Dokładamy grzyby i całość smażymy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy garść siekanego koperku, sól i pieprz. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika.

4. W czasie podsmażania grzybów, do średniego garnka wlewamy cztery szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie drobiowego lub wołowego).

5. Myjemy i obieramy ziemniaki i marchewkę, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy na małym palniku, pod przykrywką, przez około 15 minut.

dh7hj3y

6. Następnie do bulionu wrzucamy całą zawartość patelni oraz majeranek (1 łyżeczkę). Po 5 minutach zabielamy i zagęszczamy naszą zupę grzybową - na patelni po smażeniu grzybów umieszczamy łyżkę masła, dwie łyżki zupy z garnka i 1 łyżkę mąki pszennej.

7. Na małym palniku mieszamy ze sobą te składniki, aż mąka dokładnie wymiesza się z zupą i masłem i powstanie piana. Wtedy dodajemy śmietankę. Całość przelewamy do garnka z zupą, którą po 2 minutach możemy wyłączyć. Zupę grzybową można zabielić również śmietaną 18 proc. W takim przypadku musimy uważać, aby śmietana się nie zważyła. By tego uniknąć, powinniśmy ją wcześniej zahartować - do szklanki przelewamy zupę z garnka, mieszamy ją ze śmietaną i bardzo powoli wlewamy taką mieszankę z powrotem do garnka z zupą.

8. Sprawdzamy smak zupy - jeśli jest potrzeba, dodajemy nieco soli lub pieprzu. Można też dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny lub dwie łyżki octu spirytusowego.

9. Zamiast ziemniaków, możemy zdecydować się na makaron. W takim przypadku gotujemy go osobno (najlepszy będzie makaron świderki lub muszelki). Ugotowany makaron rozkładamy na talerze, po czym zalewamy go naszą zupą grzybową. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dh7hj3y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dh7hj3y
Więcej tematów