Trwa ładowanie...
d2x9yqt
d2x9yqt

Zupa z młodych porów i ziemniaków z kurkami

Przepis

Świeże, sezonowe warzywa i pierwsze grzyby to kwintesencja lata. Warto przygotować z nich dania obiadowe. Aromatyczna i prosta zupa jest najlepszym przykładem, jak zagospodarować te produkty. Przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2x9yqt
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Zupa z młodych porów i ziemniaków z kurkami
www.kuchennymidrzwiami.pl
Zupa z młodych porów i ziemniaków z kurkami
Składniki
  • 3 młode pory
  • 2 młode ziemniaki
  • 2 ząbki młodego czosnku
  • 1/2 litra bulionu z warzyw
  • 150 g kurek + 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki tymianku do posypania
Przepis

Pory i ziemniaki czyścimy i dokładnie myjemy. Pory kroimy na krążki, ziemniaki na ćwiartki. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy ziemniaki i dusimy je 5 minut. Dodajemy pory, ząbki czosnku i znowu dusimy 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

W tym czasie czyścimy kurki zwilżonym papierowym ręcznikiem. Na patelnię wykładamy masło i dodajemy przekrojony ząbek czosnku. Kiedy czosnek się przyrumieni, zdejmujemy go z patelni i wrzucamy kurki – jeżeli są małe to w całości, większe przekrawamy na pół. Smażymy grzyby na większym ogniu, aż się przyrumienią. Zestawiamy patelnię z ognia. Ugotowane ziemniaki i pory miksujemy (ja zostawiam niezbyt gładką masę, bo lubię czuć kawałeczki warzyw). Doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy na talerze. Na wierzch kładziemy kurki, listki tymianku i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz także: przepyszne gołąbki z grzybami

Polecamy wideo: Jak myć warzywa i owoce?

Zupa z młodych porów i ziemniaków z kurkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2x9yqt

Podziel się opinią

3
Share
d2x9yqt
d2x9yqt

d2x9yqt
d2x9yqt
d2x9yqt