Zupa z młodych porów i ziemniaków z kurkami
Świeże, sezonowe warzywa i pierwsze grzyby to kwintesencja lata. Warto przygotować z nich dania obiadowe. Aromatyczna i prosta zupa jest najlepszym przykładem, jak zagospodarować te produkty. Przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 młode pory
- 2 młode ziemniaki
- 2 ząbki młodego czosnku
- 1/2 litra bulionu z warzyw
- 150 g kurek + 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz do smaku
- świeże listki tymianku do posypania
Przepis
Pory i ziemniaki czyścimy i dokładnie myjemy. Pory kroimy na krążki, ziemniaki na ćwiartki. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy ziemniaki i dusimy je 5 minut. Dodajemy pory, ząbki czosnku i znowu dusimy 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Przepis
W tym czasie czyścimy kurki zwilżonym papierowym ręcznikiem. Na patelnię wykładamy masło i dodajemy przekrojony ząbek czosnku. Kiedy czosnek się przyrumieni, zdejmujemy go z patelni i wrzucamy kurki – jeżeli są małe to w całości, większe przekrawamy na pół. Smażymy grzyby na większym ogniu, aż się przyrumienią. Zestawiamy patelnię z ognia. Ugotowane ziemniaki i pory miksujemy (ja zostawiam niezbyt gładką masę, bo lubię czuć kawałeczki warzyw). Doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy na talerze. Na wierzch kładziemy kurki, listki tymianku i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz także: przepyszne gołąbki z grzybami