Zupa z kurczaka curry. Rozgrzewająca i pyszna
Wiosenna aura nas nie rozpieszcza. trudno więc rozstać się z przepisami na pożywne i rozgrzewające dania. na obiad proponujemy sycącą zupę z kurczakiem i curry. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 opakowanie groszku z marchewką
- 1 cebula
- ½ opakowania zacierek
- olej do smażenia
- ½ szk. śmietany 12 proc.
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka kurkumy
- sól
Przepis
- Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w kostkę i doprawiam przyprawą curry oraz solą. Smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładam do garnka.
- Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję groszek z marchewką, solę i około pięciu minut smażę. Następnie przekładam do mięsa, zalewam wodą, wsypuję zacierki i gotuję około 20 minut.
- Na koniec wlewam śmietanę dodaję kurkumę, ewentualnie solę. Dwie minutki gotuję.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl