Zupa Velute z zielonych szparagów
"Veloute" oznacza w języku francuskim "delikatny, aksamitny". To określenie może odnosić się zarówno do zupy, jak i do sosu. Velouté d'asperges to francuska zupa szparagowa, jest bardzo kremowa i przepyszna. Wypróbujcie przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 700 g zielonych szparagów
- 200 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 300 ml mleka
- 100 ml śmietany 36 proc.
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 30 ml octu balsamicznego
- 2 szczypty pieprzu cayenne
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego
- Szparagi umyj, następnie usuń zdrewniałe końcówki. Odetnij od każdego z nich górną część z kawałkiem łodyżki. Resztę łodyżek pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane ziemniaki.
- Całość zalej bulionem. Dodaj mleko, 1 szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty pieprzu cayenne. Gotuj powoli przez około 30 minut - do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
- Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zupę przecedź przez drobne sito. Końcówki szparagów z kwiatem ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie.
- Zupę podawaj polaną śmietaną. Na koniec udekoruj kawałkami szparagów, płatkami migdałowymi i syropem z octu balsamicznego.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze