Trwa ładowanie...
d3hwruk
oprac. Katarzyna Gileta
06-05-2022 07:07

Zupa Velute z zielonych szparagów

Przepis

"Veloute" oznacza w języku francuskim "delikatny, aksamitny". To określenie może odnosić się zarówno do zupy, jak i do sosu. Velouté d'asperges to francuska zupa szparagowa, jest bardzo kremowa i przepyszna. Wypróbujcie przepis.

d3hwruk
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Ivan Kmit
Składniki
  • 700 g zielonych szparagów
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego
Przepis
  • Szparagi umyj, następnie usuń zdrewniałe końcówki. Odetnij od każdego z nich górną część z kawałkiem łodyżki. Resztę łodyżek pokrój na mniejsze kawałki.
  • W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane ziemniaki.
  • Całość zalej bulionem. Dodaj mleko, 1 szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty pieprzu cayenne. Gotuj powoli przez około 30 minut - do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
  • Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zupę przecedź przez drobne sito. Końcówki szparagów z kwiatem ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie.
  • Zupę podawaj polaną śmietaną. Na koniec udekoruj kawałkami szparagów, płatkami migdałowymi i syropem z octu balsamicznego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa Velute z zielonych szparagów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3hwruk

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hwruk
d3hwruk
d3hwruk
d3hwruk
Więcej tematów
d3hwruk