Trwa ładowanie...
d2mxo0g

Zupa piwna z serem

Przepis
d2mxo0g
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Zdjęcie
Składniki
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • 2 piersi kurczaka
  • 70 g masła
  • 20 g mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml piwa pszenicznego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany 12%
  • 150 g sera cheddar
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
Przepis

Boczek pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć w garnku o grubym dnie. Wyjąć bekon z garnka, a na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekany czosnek. Zarumieniony przełożyć do naczynia z boczkiem. Następnie na tłuszczu z boczku podsmażyć pokrojonego w paski kurczaka - w razie potrzeby dodać masła. Gdy będzie złoty i podsmażony z każdej strony, wyjąć do usmażonego boczku.

W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę. Składniki wymieszać, wlać bulion i piwo, dodać też śmietanę i wymieszać. Zagotować, a po chwili dodać starty na tarce ser (zostawiając trochę do przybrania). Gdy zupa nabierze jednolitej konsystencji dodać kurczaka, czosnek i boczek. Gotować jeszcze kwadrans, następnie doprawić do smaku. Podawać w miseczkach z przybraniem sera oraz posiekanego szczypiorku.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Zupa piwna z serem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2mxo0g
d2mxo0g
d2mxo0g
d2mxo0g
d2mxo0g
Więcej tematów
d2mxo0g