Zupa na przedwiośnie. Solidna porcja mięsa i warzyw
Bardzo sycąca zupa piwna z golonką. Może konkurować nawet z tradycyjnymi flaczkami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 golonka wieprzowa
- 4 łyżki masła
- 100 ml piwa
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
- 1 duża pietruszka
- 2 marchewki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki vegety
- sól, pieprz
Przepis
- Golonkę myję, przekładam do garnka i gotuję. Po zagotowaniu zbieram szumy, doprawiam vegetą. Gotuję do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. Następnie wyjmuję z wywaru golonkę, zdejmuję skórę a mięso kroję w paseczki.
- Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na dwóch łyżkach masła w garnku.
- Do cebuli dodaję pokrojony boczek w kostkę oraz obraną pietruszkę, marchew, również pokrojone w kostkę. Smażę warzywa mieszając około dziesięciu minut, podlewam piwem oraz bulionem rosołowym z gotowania golonki. Gotuję, aż warzywa zmiękną.
- Na koniec dodaję mięso z golonki i zagęszczam zupę zasmażką. Masło rozpuszczam na patelni, wsypuję mąkę, mieszam i dolewam wywar rosołowy, mieszając żeby nie powstały grudki. Następnie wlewam do zupy i gotuję do chwili zagotowania.
- Zupa gotowa, podaję z pieczywem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl