Zupa krem z groszku. Aksamitna i delikatna
Kremowa zupa z zielonego groszku to świetna propozycja na rodzinny obiad. Zupa jest delikatna, lekko słodka i aksamitna. Posmakuje nawet najmłodszym. Do jej przygotowania możemy użyć świeżego lub mrożonego groszku. Zupa będzie doskonale smakowała z paluszkami grissini, czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg zielonego groszku
- 1/2 pora
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 pęczka mięty
- sok z cytryny
- 1 opakowanie groszku ptysiowego
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- masło
Przepis
- Cebule pokrój w piórka. Pora dokładnie umyj i pokrój w paski.
- Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części. Groszek odstaw, aby samodzielnie się rozmroził.
- W garnku rozgrzej masło, dodaj cebule oraz pora.
- Całość smaż, aż zacznie nabierać rumianego koloru. Teraz wlej litr wody i dodaj ziemniaki, seler i pietruszkę. Zagotuj.
- Dodaj rozmrożony groszek i gotuj kolejne 5 minut. Groszek powinien zmięknąć, lecz zachować zielony kolor.
- Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj listki świeżej mięty i całość dokładnie zmiksuj.
- Jeśli chcesz możesz zupę przetrzeć. Krem z zielonego groszku podawaj z groszkiem ptysiowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl