Zupa krem z kurczaka z migdałami
Luksusowa zupa drobiowa, która nadaje się także jako danie główne. Jeśli się obawiasz, że mielone migdały podczas smażenia przypalisz, podlej po chwili zawartość patelni odrobiną bulionu i mieszankę duś do miękkości. Tak samo zamiast mielonych migdałów można smażyć płatki i mieszankę przed miksowaniem chwilę podgotować.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 80 g masła
- 1 mały por, umyty i drobno pokrojony
- 1 cm kawałek imbiru, startego
- 100 g obranych migdałów, bardzo drobno zmielonych
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 selery naciowe, obrane i posiekane
- 100 g mrożonego groszku
- 150 g piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 750-1000 ml bulionu z kurczaka lub wody
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki płatków migdałowych, prażonych
- pietruszka lub natka selera do dekoracji
- Na głębokiej patelni lub w woku rozpuścić masło, dodać por i imbir. Zmniejszyć płomień, dodać zmielone migdały, marchew, seler, groszek, kurczaka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smażyć na wolnym ogniu, stale mieszając, dopóki kurczak się nie upiecze.
- Zdjąć z ognia, odstawić na chwilę do wystudzenia i mieszankę przełożyć do miksera. Miksować ok. 2 minuty (na gładką masę), stopniowo dolewając bulion lub wodę.
- Krem przelać do czystej patelni lub garnka i, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę. Gotować 2 minuty i zdjąć z ognia.
- Serwować z prażonymi migdałami i gałązką zielonej pietruszki lub selera.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze