Zupa krem z kurczaka z migdałami

Luksusowa zupa drobiowa, która nadaje się także jako danie główne. Jeśli się obawiasz, że mielone migdały podczas smażenia przypalisz, podlej po chwili zawartość patelni odrobiną bulionu i mieszankę duś do miękkości. Tak samo zamiast mielonych migdałów można smażyć płatki i mieszankę przed miksowaniem chwilę podgotować.

Krem z kurczakaKrem z kurczaka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 80 g masła
  • 1 mały por, umyty i drobno pokrojony
  • 1 cm kawałek imbiru, startego
  • 100 g obranych migdałów, bardzo drobno zmielonych
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 selery naciowe, obrane i posiekane
  • 100 g mrożonego groszku
  • 150 g piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 750-1000 ml bulionu z kurczaka lub wody
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki płatków migdałowych, prażonych
  • pietruszka lub natka selera do dekoracji

Przepis

  • Na głębokiej patelni lub w woku rozpuścić masło, dodać por i imbir. Zmniejszyć płomień, dodać zmielone migdały, marchew, seler, groszek, kurczaka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smażyć na wolnym ogniu, stale mieszając, dopóki kurczak się nie upiecze.
  • Zdjąć z ognia, odstawić na chwilę do wystudzenia i mieszankę przełożyć do miksera. Miksować ok. 2 minuty (na gładką masę), stopniowo dolewając bulion lub wodę.
  • Krem przelać do czystej patelni lub garnka i, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę. Gotować 2 minuty i zdjąć z ognia.
  • Serwować z prażonymi migdałami i gałązką zielonej pietruszki lub selera.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast