Zupa grzybowa na winie
Co wyróżnia tę zupę grzybową? W tej zupie pływają grzyby suszone i świeże. Ale to nie wszystko. Suszone grzyby moczyły się w winie, a następnie były w nim gotowane, a potem to wino pełne grzybowego smaku trafiło do zupy. Rozgrzewające, komfortowe jedzenie, idealne danie na chłodny wieczór.Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g suszonych grzybów
- 1 szklanka czerwonego wina
- 100 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 por
- 2 cebule
- 2-3 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 12 proc.
- ok. 1,2 l wody lub rosołu
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- do podania makaron posiekana natka pietruszki
Przepis
- Suszone grzyby zalej winem i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie ugotuj je w winie, przestudź i pokrój w paseczki.
- Grzyby leśne lub pieczarki oraz cebulę pokrój w kostkę, i przesmaż na maśle. Dodaj pokrojone w kostkę pory i marchewkę.
- Smaż kilka min. doprawiając solą pi pieprzem.
- Do garnka wlej rosół, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zawartość patelni oraz koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone grzyby i wino. Całość gotuj ok. 15 min., aż warzywa będą miękkie.
- Do zupy dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl