Trwa ładowanie...
d17jlt1
14-12-2022 10:45

Zupa grzybowa na winie

Przepis

Co wyróżnia tę zupę grzybową? W tej zupie pływają grzyby suszone i świeże. Ale to nie wszystko. Suszone grzyby moczyły się w winie, a następnie były w nim gotowane, a potem to wino pełne grzybowego smaku trafiło do zupy. Rozgrzewające, komfortowe jedzenie, idealne danie na chłodny wieczór.Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".

d17jlt1
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 300 g suszonych grzybów
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 100 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.
  • ok. 1,2 l wody lub rosołu
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania makaron posiekana natka pietruszki
Przepis
  • Suszone grzyby zalej winem i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie ugotuj je w winie, przestudź i pokrój w paseczki.
  • Grzyby leśne lub pieczarki oraz cebulę pokrój w kostkę, i przesmaż na maśle. Dodaj pokrojone w kostkę pory i marchewkę.
  • Smaż kilka min. doprawiając solą pi pieprzem.
  • Do garnka wlej rosół, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zawartość patelni oraz koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone grzyby i wino. Całość gotuj ok. 15 min., aż warzywa będą miękkie.
  • Do zupy dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.

Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa grzybowa na winie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17jlt1
d17jlt1
d17jlt1
d17jlt1
Więcej tematów
d17jlt1