Skorzonera
Skorzonera nazywana bywa czarnymi korzonkami. Znana jest również pod nazwą wężymord bądź zimowe szparagi. To niezwykłe warzywo o bardzo cennych wartościach. Kupisz je teraz za grosze. Dowiedz się o jego zastosowaniu w kuchni.
Roślina o tajemniczej nazwie "wężymord czarny korzeń" pochodzi z tej samej rodziny co karczoch i cykoria. Uprawiana w południowej i środkowej Europie oraz części Azji. Nazwa wężymord pochodzi z czasów, gdy w medycynie ludowej używano tego warzywa jako antidotum na jad żmij.
Wartości odżywcze
Skorzonera posiada wiele składników odżywczych. W warzywie znajdujemy witaminę E, pomagającą zachować młodość skóry, a także z grupy B i C. Korzenie zawierają także potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten. Takie bogactwo składników mineralnych powoduje, że wartość skorzonery znacznie wzrasta.
Właściwości skorzonery idealne dla diabetków
Skorzonera posiada liczne właściwości lecznicze. Zawarta w korzeniach inulina, wykorzystywana jest jako naturalny słodzik polecany diabetykom. Substancje zawarte w warzywie usprawniają trawienie, regulują pracę żołądka oraz pomagają w wielu dolegliwościach i chorobach układu pokarmowego.
Skorzonera jako znakomity dodatek do jajecznicy
Skorzonera w smaku przypomina szparagi. Jest doskonała jako dodatek do jajecznicy lub omletów. Bardzo wzbogaci potrawy nie tylko o walory smakowe, ale i odżywcze. Obecnie jest dostępna w Lidlu. Kosztuje niecałe 10 złotych za kilogram. W zupełności wystarczy tylko kawałek, aby warzywo urozmaiciło potrawę.
Zimowe szparagi
Skorzonera nazywa również zimowymi szparagami. Poddawana duszeniu, gotowaniu czy smażeniu bardzo dobrze smakuje i zaspokaja głód. Proponujemy wam zaserwować ją właśnie jak fasolkę, czyli podsmażoną na maśle z bułką tartą bądź oblaną sosami. Podczas obierania skorzonera szybko ciemnieje, dlatego najlepiej jest ją skropić sokiem z cytryny.