Znaczenie kolorów gąbek do zmywania

Gąbka do mycia naczyń jest jednym z niezbędnych akcesoriów kuchennych. Potrzebna jest ona bez względu na to, czy na wyposażeniu posiadamy zmywarkę, czy nie. W sklepach można kupić pojedyncze produkty o różnych kolorach albo nawet barwne wielopaki. O ile kolor tańszych gąbek ma tylko estetyczne znaczenie, o tyle w przypadku tych celulozowych, lepszej jakości jest już stosunkowo istotny. Co więc sugeruje kolor gąbki do mycia naczyń?

Zmywanie naczyń Zmywanie naczyń
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ MAJCHROWICZ

Kolor ma moc

Informację na temat tego, do czego tak naprawdę służą różnokolorowe gąbki, trudno znaleźć nawet na stronach producentów tychże produktów. Okazuje się jednak, że ich barwa ma duże znaczenie i różni się w zależności od twardości i przeznaczenia poszczególnych gąbek. Na co należy więc zwrócić uwagę, kupując gąbkę do zmywania?

  1. Gąbka zielona – to najtwardszy rodzaj gąbek, który służy do usuwania trudnych zabrudzeń wymagających nieco więcej czasu i uwagi. Należy jednak pamiętać, że jej szorstka powierzchnia nie nadaje się do delikatnych materiałów, takich jak cienkie szkło, porcelana czy powłoka patelni.
  2. Zielona gąbka może zarysować naczynia, więc należy jej używać ostrożnie i z rozwagą.
  3. Gąbka czerwona – jest mniej szorstka niż zielona, ale ciągle stosunkowo twarda, więc poradzi sobie z większymi zabrudzeniami, a jednocześnie nie będzie stwarzała tak dużego ryzyka porysowania naczyń. Jej moc jest określania jako średnia.
  4. Czerwona gąbka nie jest polecana do mycia szkła. Sprawdzi się za to jako akcesorium do sprzątania w łazience lub kuchni.
  5. Żółta gąbka – jest zdecydowanie łagodniejsza, więc można ją stosować do czyszczenia szklanek i kieliszków – nawet tych do wina. Nie musimy obawiać się zarysowania ich delikatnej powierzchni.
  6. Niebieska gąbka – to najdelikatniejszy rodzaj gąbek. Właśnie dlatego polecana jest do czyszczenia porcelany, ozdobnych kieliszków czy też patelni, które najczęściej mocno szorujemy i przez to niszczymy, rysując ich powierzchnię.
  7. Pomarańczowa gąbka – ten kolor gąbki jest najrzadziej spotykany i nie występuje w każdym zestawie. Służy ona do mycia powierzchni teflonowych.

Sprawdzony sposób na brzydkie zapachy ze zmywarki. Wypróbuj jeden z nich

Jak często wymieniać gąbkę do zmywania?

Naczynia zmywamy praktycznie codziennie. Nawet mając zmywarkę w domu, zmuszeni jesteśmy do korzystania z gąbek do mycia naczyń.

Z pewnością też zdajemy sobie sprawę z tego, że gąbka jest idealnym miejscem do rozwoju najróżniejszych bakterii. Czy może więc dziwić fakt, że kuchenny zmywak jest nawet 200 tysięcy razy bardziej brudny niż deska sedesowa? Na gąbce mogą znajdować się bakterie wywołujące zapalenie opon mózgowych, salmonella czy gronkowiec złocisty.

Mając taką wiedzę, zrozumiałym jest, że gąbkę do zmywania należy wymieniać dosyć często – nawet co 2-3 dni. Najrzadziej powinno się to robić raz w tygodniu.

Ważne jest też, by po każdym użyciu gąbkę dokładnie odcisnąć, by pozbawić ją jak największej ilości wilgoci, którą wprost uwielbiają bakterie.

Gdy już wiesz, jakie znaczenie ma kolor gąbek, nie kupuj pierwszej lepszej, ale zastanów się chwilę i wybierz taką, która właściwie spełni swoją funkcję.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości