Trwa ładowanie...
d4ie9k0
d4ie9k0

Ziołowy chlebek do grilla. Smakuje obłędnie

Przepis

Ten ziołowy chlebek jest puszysty, pachnący i bardzo prosty do zrobienia. Najlepiej smakuje w towarzystwie grillowanych dań. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

2.7
(35 głosów)
Oceń:
d4ie9k0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Ziołowy chlebek idealny do grilla
zGotowana Paula
Ziołowy chlebek idealny do grilla
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli i cukru
  • 3/4 paczki drożdży instant (7 g cała paczka)

Ziołowe nadzienie:

Przepis

Wszystkie składniki (oprócz masła) umieszczamy w misce i zagniatamy, pod koniec wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy do wchłonięcia tłuszczu. Odstawiamy pod przykryciem na godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy ziołowe nadzienie.

Rozpuszczamy masło dodajemy czosnek i pietruszkę. Po wyrośnięciu ciasto musimy rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm, smarujemy nadzieniem i tniemy na ok. 7 cm paski. Układamy jeden na drugim, następnie kroimy na kwadraty i układamy je z keksówce. Pieczemy około 30-40 min. w 180 stopniach.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Ziołowy chlebek do grilla. Smakuje obłędnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

27
5
Share
d4ie9k0
d4ie9k0
d4ie9k0

d4ie9k0
d4ie9k0
d4ie9k0