Ziemniaki faszerowane kurkami. Pyszny pomysł na resztki z wczorajszego obiadu

Każda zaradna gospodyni wie, że warzywo należy użyć od korzenia aż po liście, a resztki z wczorajszego obiadu można podać na rozmaite sposoby w nowych daniach. Nie warto marnować jedzenia, a prawdziwy kucharz powinien szanować każdy produkt. O tym przekonali się w 3. odcinku 6. sezonu uczestnicy programu "MasterChef Polska".

Ziemniaki faszerowane to świetny pomysł na smakowity dodatek do mięsa lub po prostu propozycja na kolację.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Zadaniem kucharzy-amatorów było przygotowanie smacznych dań z resztek produktów, które zostały im z poprzedniej konkurencji. Oczywiście było to dla wszystkich zaskoczeniem, ponieważ do chwili podniesienia tajemniczych pudełek, nie spodziewali się, co w nich znajdą. Zapewne, gdyby wiedzieli, co ich czeka w następnym zadaniu, lepiej rozporządzaliby produktami, przygotowując swoje ulubione dania z dzieciństwa. Jednak, aby ułatwić zadanie uczestnikom programu, każdy z nich dostał taki sam zestaw różnych przypraw.

Przygotowanie zupełnie nowego, innego dania z tych samych składników, a raczej z resztek i to w 60 minut to nie lada wyzwanie. Najlepiej poradzi sobie: Lorek, Andrzej i Mateusz. To oni zostali zwycięzcami 3. odcinka. Jurorów, szczególnie Anię Starmach i Magdę Gessler, zachwyciła propozycja Mateusza Guncela, który przygotował ziemniaki na dwa sposoby - faszerowane ciapkapustą, żeberkami z rozmarynem i pietruszką oraz faszerowane kurkami w miodzie i soku z kiszonej kapusty.

Polecamy wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Mamy dla was nieco prostszą propozycję na ziemniaki nadziewane kurkami z cebulką i koperkiem. Wasze zadanie jest ułatwione, bo nie musicie korzystać z resztek jedzenia, ani przygotowywać dania na wyścigi. Na spokojnie przejrzyjcie szafki kuchenne i lodówkę, a na pewno znajdziecie coś, co będzie świetnie smakować w roli nadzienia do faszerowanych ziemniaków.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 500 g świeżych kurek,
  • cebula,
  • pęczek koperku (można zastąpić go drobnym szczypiorkiem),
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser pleśniowy (np. niebieski).

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na odrobinie masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dorzuć oczyszczone kurki. Podsmaż je chwilę i wsyp poszatkowany koperek. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podgotowane ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż środki, dodaj je do kurek i wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj do łódek z ziemniaków i posyp je pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Zobacz także wideo: Przepis na tortillę ziemniaczaną

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie