Ziemniaki faszerowane kurkami. Pyszny pomysł na resztki z wczorajszego obiadu

Każda zaradna gospodyni wie, że warzywo należy użyć od korzenia aż po liście, a resztki z wczorajszego obiadu można podać na rozmaite sposoby w nowych daniach. Nie warto marnować jedzenia, a prawdziwy kucharz powinien szanować każdy produkt. O tym przekonali się w 3. odcinku 6. sezonu uczestnicy programu "MasterChef Polska".

Ziemniaki faszerowane to świetny pomysł na smakowity dodatek do mięsa lub po prostu propozycja na kolację.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Zadaniem kucharzy-amatorów było przygotowanie smacznych dań z resztek produktów, które zostały im z poprzedniej konkurencji. Oczywiście było to dla wszystkich zaskoczeniem, ponieważ do chwili podniesienia tajemniczych pudełek, nie spodziewali się, co w nich znajdą. Zapewne, gdyby wiedzieli, co ich czeka w następnym zadaniu, lepiej rozporządzaliby produktami, przygotowując swoje ulubione dania z dzieciństwa. Jednak, aby ułatwić zadanie uczestnikom programu, każdy z nich dostał taki sam zestaw różnych przypraw.

Przygotowanie zupełnie nowego, innego dania z tych samych składników, a raczej z resztek i to w 60 minut to nie lada wyzwanie. Najlepiej poradzi sobie: Lorek, Andrzej i Mateusz. To oni zostali zwycięzcami 3. odcinka. Jurorów, szczególnie Anię Starmach i Magdę Gessler, zachwyciła propozycja Mateusza Guncela, który przygotował ziemniaki na dwa sposoby - faszerowane ciapkapustą, żeberkami z rozmarynem i pietruszką oraz faszerowane kurkami w miodzie i soku z kiszonej kapusty.

Polecamy wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Mamy dla was nieco prostszą propozycję na ziemniaki nadziewane kurkami z cebulką i koperkiem. Wasze zadanie jest ułatwione, bo nie musicie korzystać z resztek jedzenia, ani przygotowywać dania na wyścigi. Na spokojnie przejrzyjcie szafki kuchenne i lodówkę, a na pewno znajdziecie coś, co będzie świetnie smakować w roli nadzienia do faszerowanych ziemniaków.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 500 g świeżych kurek,
  • cebula,
  • pęczek koperku (można zastąpić go drobnym szczypiorkiem),
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser pleśniowy (np. niebieski).

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na odrobinie masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dorzuć oczyszczone kurki. Podsmaż je chwilę i wsyp poszatkowany koperek. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podgotowane ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż środki, dodaj je do kurek i wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj do łódek z ziemniaków i posyp je pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Zobacz także wideo: Przepis na tortillę ziemniaczaną

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀