Ziemniaki faszerowane kurkami. Pyszny pomysł na resztki z wczorajszego obiadu

Każda zaradna gospodyni wie, że warzywo należy użyć od korzenia aż po liście, a resztki z wczorajszego obiadu można podać na rozmaite sposoby w nowych daniach. Nie warto marnować jedzenia, a prawdziwy kucharz powinien szanować każdy produkt. O tym przekonali się w 3. odcinku 6. sezonu uczestnicy programu "MasterChef Polska".

Ziemniaki faszerowane to świetny pomysł na smakowity dodatek do mięsa lub po prostu propozycja na kolację.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Zadaniem kucharzy-amatorów było przygotowanie smacznych dań z resztek produktów, które zostały im z poprzedniej konkurencji. Oczywiście było to dla wszystkich zaskoczeniem, ponieważ do chwili podniesienia tajemniczych pudełek, nie spodziewali się, co w nich znajdą. Zapewne, gdyby wiedzieli, co ich czeka w następnym zadaniu, lepiej rozporządzaliby produktami, przygotowując swoje ulubione dania z dzieciństwa. Jednak, aby ułatwić zadanie uczestnikom programu, każdy z nich dostał taki sam zestaw różnych przypraw.

Przygotowanie zupełnie nowego, innego dania z tych samych składników, a raczej z resztek i to w 60 minut to nie lada wyzwanie. Najlepiej poradzi sobie: Lorek, Andrzej i Mateusz. To oni zostali zwycięzcami 3. odcinka. Jurorów, szczególnie Anię Starmach i Magdę Gessler, zachwyciła propozycja Mateusza Guncela, który przygotował ziemniaki na dwa sposoby - faszerowane ciapkapustą, żeberkami z rozmarynem i pietruszką oraz faszerowane kurkami w miodzie i soku z kiszonej kapusty.

Polecamy wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Mamy dla was nieco prostszą propozycję na ziemniaki nadziewane kurkami z cebulką i koperkiem. Wasze zadanie jest ułatwione, bo nie musicie korzystać z resztek jedzenia, ani przygotowywać dania na wyścigi. Na spokojnie przejrzyjcie szafki kuchenne i lodówkę, a na pewno znajdziecie coś, co będzie świetnie smakować w roli nadzienia do faszerowanych ziemniaków.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 500 g świeżych kurek,
  • cebula,
  • pęczek koperku (można zastąpić go drobnym szczypiorkiem),
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser pleśniowy (np. niebieski).

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na odrobinie masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dorzuć oczyszczone kurki. Podsmaż je chwilę i wsyp poszatkowany koperek. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podgotowane ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż środki, dodaj je do kurek i wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj do łódek z ziemniaków i posyp je pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Zobacz także wideo: Przepis na tortillę ziemniaczaną

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia