Ziemniaki faszerowane kurkami. Pyszny pomysł na resztki z wczorajszego obiadu

Każda zaradna gospodyni wie, że warzywo należy użyć od korzenia aż po liście, a resztki z wczorajszego obiadu można podać na rozmaite sposoby w nowych daniach. Nie warto marnować jedzenia, a prawdziwy kucharz powinien szanować każdy produkt. O tym przekonali się w 3. odcinku 6. sezonu uczestnicy programu "MasterChef Polska".

Ziemniaki faszerowane to świetny pomysł na smakowity dodatek do mięsa lub po prostu propozycja na kolację.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Zadaniem kucharzy-amatorów było przygotowanie smacznych dań z resztek produktów, które zostały im z poprzedniej konkurencji. Oczywiście było to dla wszystkich zaskoczeniem, ponieważ do chwili podniesienia tajemniczych pudełek, nie spodziewali się, co w nich znajdą. Zapewne, gdyby wiedzieli, co ich czeka w następnym zadaniu, lepiej rozporządzaliby produktami, przygotowując swoje ulubione dania z dzieciństwa. Jednak, aby ułatwić zadanie uczestnikom programu, każdy z nich dostał taki sam zestaw różnych przypraw.

Przygotowanie zupełnie nowego, innego dania z tych samych składników, a raczej z resztek i to w 60 minut to nie lada wyzwanie. Najlepiej poradzi sobie: Lorek, Andrzej i Mateusz. To oni zostali zwycięzcami 3. odcinka. Jurorów, szczególnie Anię Starmach i Magdę Gessler, zachwyciła propozycja Mateusza Guncela, który przygotował ziemniaki na dwa sposoby - faszerowane ciapkapustą, żeberkami z rozmarynem i pietruszką oraz faszerowane kurkami w miodzie i soku z kiszonej kapusty.

Polecamy wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Mamy dla was nieco prostszą propozycję na ziemniaki nadziewane kurkami z cebulką i koperkiem. Wasze zadanie jest ułatwione, bo nie musicie korzystać z resztek jedzenia, ani przygotowywać dania na wyścigi. Na spokojnie przejrzyjcie szafki kuchenne i lodówkę, a na pewno znajdziecie coś, co będzie świetnie smakować w roli nadzienia do faszerowanych ziemniaków.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 500 g świeżych kurek,
  • cebula,
  • pęczek koperku (można zastąpić go drobnym szczypiorkiem),
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser pleśniowy (np. niebieski).

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na odrobinie masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dorzuć oczyszczone kurki. Podsmaż je chwilę i wsyp poszatkowany koperek. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podgotowane ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż środki, dodaj je do kurek i wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj do łódek z ziemniaków i posyp je pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Zobacz także wideo: Przepis na tortillę ziemniaczaną

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny