Trwa ładowanie...
d21x3o7
13-12-2020 13:40

Zielone uszka do wigilijnego barszczu. Odważ się i przełam klasykę

Przepis

Tradycyjny barszcz nie może obyć się też bez uszek. Dla wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś innego i marzą o zielonych uszkach pięknie uzupełniających rubinowy barszcz, mamy genialny przepis. Ciasto do uszek przygotujmy z dodatkiem spiruliny. Działa ona prozdrowotnie, a poza tym pięknie zabarwi ciasto, wydobywając intensywnie zielony kolor.

d21x3o7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Orchidea Creative Group
Źródło: Orchidea Creative Group
Składniki
  • 200 g młodego szpinaku np. marki Eisberg
  • 250 g mąki
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 100 ml wody
  • 1,5 łyżeczki spiruliny
  • 270 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • garść posiekanej pietruszki
Przepis
  • Do przesianej mąki dodać sól i spirulinę a potem dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść suche składniki z masłem.
  • Dodać zagotowaną, gorącą wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników w gęstą masę.
  • Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 15 min do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej plastelinę. Odstawić ciasto do lodówki na około pół godziny.
  • Cebulę zeszklić, dodać czosnek, szpinak i gotować 2-3 min. Całość ostudzić po czym dodać ser, natkę pietruszki i doprawić do smaku. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkowywać na 2 mm placki.
  • Wąską szklanką wykrawać okręgi. Na środek okręgu kłaść farsz. Przykryć drugim okręgiem i sklejać warstwy tzw. falbankami lub tradycyjnie formować uszka.
  • Gotować w osolonej wodzie około 3 min, do wypłynięcia uszek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zielone uszka do wigilijnego barszczu. Odważ się i przełam klasykę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj