Trwa ładowanie...
d40ha57
11-02-2015 10:34

Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym

Przepis
4.0
(3 głosy)
Oceń:
d40ha57
Składniki
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 - 5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 500 g żeberek
  • 200 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz i majeranek do smaku.
Przepis

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajko i mąkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Żeberka pokroić na małe kawałki i obsmażyć je na patelni. Boczek, czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie składniki. Całość umieścić w wyłożonej pergaminem średniej blaszce do pieczenia ciasta.

Całość zalać ciastem ziemniaczanym, piec 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W końcowej fazie pieczenia można przestawić ogrzewanie na górne grzałki, dzięki temu ciasto będzie chrupiące.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40ha57
d40ha57
d40ha57
Więcej tematów
d40ha57