Zdrowe odżywianie. Czas na zmianę diety. Postaw na superżywność
Zasady zdrowego odżywiania powinny być doskonale znane każdemu. Wzbogacenie diety o dodatkowe składniki nie tylko poprawi twoje samopoczucie, ale pozwoli utrzymać się w dobrym zdrowiu podczas okresu przejściowego między zimą i wiosną.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Pierwsze efekty można zaobserwować już po kilku dniach. Jeśli więc narzekasz na brak energii, być może warto zmienić nawyki żywieniowe i postawić na zdrowe odżywianie. Twój organizm ci podziękuje.
Superfood to grupa produktów bogata w składniki odżywcze, które w pozytywny sposób oddziałują na stan ludzkiego ciała. Mogą to być zarówno witaminy, minerały, jak i błonnik oraz przeciwutleniacze, które wpływają na samopoczucie i kondycję organizmu. Zachowanie równowagi między składnikami odżywczymi zwiększa odporność organizmu na różnorakie choroby. Warto pamiętać, że spożywanie pokarmów bogatych w składniki odżywcze jest polecane przez lekarzy i dietetyków. Dlatego warto wzbogacać dietę o przemyślane dodatki.
Pij soki
Dieta wielu osób opiera się na mało zróżnicowanych posiłkach, które nie są w stanie dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Dlatego warto urozmaicić jadłospis o dodatkowe porcje warzyw i owoców, na przykład w postaci soków. Możesz postawić na gotowe produkty lub zainwestować we własną wyciskarkę do soków. Zarówno jedna, jak i druga opcja pozwalają na większą swobodę, gdyż duża różnorodność smaków pozwala dopasować skład do indywidualnych potrzeb.
Dobrym pomysłem będzie "ulepszenie" soków poprzez dodanie do nich produktów bogatych w składniki odżywcze. Siemie lniane, młody jęczmień czy spirulina odpowiadają za obniżenie ciśnienia krwi, odkwaszenie organizmu i ochronę układu pokarmowego. Warto dodać jeden ze składników do gotowego lub świeżo wyciśniętego soku, by poprawić jego działanie na organizm.
Przestaw się na koktajle
Szczytem popularności są koktajle i smoothie z zielonych warzyw liściastych – jarmużu, rukoli, ale także cykorii i szpinaku. Miłośnicy kwaśnych smaków, które szybko stawiają na nogi powinni wypróbować smoothie z soku pomarańczowego, szpinaku i imbiru. Równie dobrym rozwiązaniem jest koktajl bananowy z dodatkiem pomarańczy, awokado i szpinaku.
Smoothie również warto doprawić, dlatego nie bój się eksperymentować ze smakami w poszukiwaniu tego, który będzie ci najbardziej odpowiadać. Do najpopularniejszych dodatków należą: cynamon, który doskonale współgra ze smakiem kakao, banana i jabłek, jagody goji, które warto mieszać z lekkimi koktajlami na bazie pomarańczy oraz spirulina, która ze względu na swój intensywny smak najlepiej wpasowuje się w słodkie smoothie.
Dopraw posiłki
Zioła i przyprawy to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które spowalniają proces utleniania się substancji. Wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu i zwalczają wolne rodniki. Jednym z najlepszych produktów o działaniu przeciwbakteryjnym jest czosnek. Wystarczą dwa ząbki dziennie, aby ustrzec organizm od infekcji. Równie dobroczynne działanie i wysokie stężenie przeciwutleniaczy mają suszone goździki, cynamon czy kakao. Jeżeli natomiast stawiasz na przyprawy, skup się przede wszystkim na tymianku czy imbirze – warto dodawać je do potraw.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.