WP

Zdrowe odżywianie. Czas na zmianę diety. Postaw na superżywność

Zasady zdrowego odżywiania powinny być doskonale znane każdemu. Wzbogacenie diety o dodatkowe składniki nie tylko poprawi twoje samopoczucie, ale pozwoli utrzymać się w dobrym zdrowiu podczas okresu przejściowego między zimą i wiosną.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zielone smoothie to tylko jeden posiłek, który warto dołączyć do diety.
Zielone smoothie to tylko jeden posiłek, który warto dołączyć do diety. (Shutterstock.com)
WP

Pierwsze efekty można zaobserwować już po kilku dniach. Jeśli więc narzekasz na brak energii, być może warto zmienić nawyki żywieniowe i postawić na zdrowe odżywianie. Twój organizm ci podziękuje.

Superfood to grupa produktów bogata w składniki odżywcze, które w pozytywny sposób oddziałują na stan ludzkiego ciała. Mogą to być zarówno witaminy, minerały, jak i błonnik oraz przeciwutleniacze, które wpływają na samopoczucie i kondycję organizmu. Zachowanie równowagi między składnikami odżywczymi zwiększa odporność organizmu na różnorakie choroby. Warto pamiętać, że spożywanie pokarmów bogatych w składniki odżywcze jest polecane przez lekarzy i dietetyków. Dlatego warto wzbogacać dietę o przemyślane dodatki.

WP

Pij soki

Dieta wielu osób opiera się na mało zróżnicowanych posiłkach, które nie są w stanie dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Dlatego warto urozmaicić jadłospis o dodatkowe porcje warzyw i owoców, na przykład w postaci soków. Możesz postawić na gotowe produkty lub zainwestować we własną wyciskarkę do soków. Zarówno jedna, jak i druga opcja pozwalają na większą swobodę, gdyż duża różnorodność smaków pozwala dopasować skład do indywidualnych potrzeb.

WP

Dobrym pomysłem będzie "ulepszenie" soków poprzez dodanie do nich produktów bogatych w składniki odżywcze. Siemie lniane, młody jęczmień czy spirulina odpowiadają za obniżenie ciśnienia krwi, odkwaszenie organizmu i ochronę układu pokarmowego. Warto dodać jeden ze składników do gotowego lub świeżo wyciśniętego soku, by poprawić jego działanie na organizm.

sok z marchwi Shutterstock.com
Podziel się

Przestaw się na koktajle

WP

Szczytem popularności są koktajle i smoothie z zielonych warzyw liściastych – jarmużu, rukoli, ale także cykorii i szpinaku. Miłośnicy kwaśnych smaków, które szybko stawiają na nogi powinni wypróbować smoothie z soku pomarańczowego, szpinaku i imbiru. Równie dobrym rozwiązaniem jest koktajl bananowy z dodatkiem pomarańczy, awokado i szpinaku.

Smoothie również warto doprawić, dlatego nie bój się eksperymentować ze smakami w poszukiwaniu tego, który będzie ci najbardziej odpowiadać. Do najpopularniejszych dodatków należą: cynamon, który doskonale współgra ze smakiem kakao, banana i jabłek, jagody goji, które warto mieszać z lekkimi koktajlami na bazie pomarańczy oraz spirulina, która ze względu na swój intensywny smak najlepiej wpasowuje się w słodkie smoothie.

WP

Dopraw posiłki

Zioła i przyprawy to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które spowalniają proces utleniania się substancji. Wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu i zwalczają wolne rodniki. Jednym z najlepszych produktów o działaniu przeciwbakteryjnym jest czosnek. Wystarczą dwa ząbki dziennie, aby ustrzec organizm od infekcji. Równie dobroczynne działanie i wysokie stężenie przeciwutleniaczy mają suszone goździki, cynamon czy kakao. Jeżeli natomiast stawiasz na przyprawy, skup się przede wszystkim na tymianku czy imbirze – warto dodawać je do potraw.

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP