Zarzutka. Błyskawiczna zupa z kiszoną kapustą
Przed laty często gościła na polskich stołach, wiele osób kojarzy tę zupę z kuchnią mamy lub babci. Dziś zarzutka, zwana też zarzucajką, rzadko pojawia się w naszym jadłospisie. Szkoda, bo to potrawa smaczna, pożywna, a przede wszystkim bardzo łatwa do przygotowania.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2-3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 l mięsnego wywaru (np. drobiowego lub na żeberka)
- 1 szklanka kiszonej kapusty + 0,5 szklanki soku z kiszonki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, słodka papryka
Przepis
- Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i cebulę. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie.
- Następnie dolewamy sok z kapusty kiszonej i dodajemy dość drobno posiekaną kapustę kiszoną, którą wcześniej warto poddusić na maśle lub smalcu.
- Doprawiamy solą i pieprzem, słodką papryką. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- Na koniec zarzucajkę wzbogacamy zasmażką – na patelni roztapiamy masło (1-2 łyżki), po czym dodajemy taką samą ilość mąki, podsmażamy 2-3 minuty (przez cały czas mieszając trzepaczką), dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy, którą wlewamy do zarzucajki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl