Zapiekany rybny przekładaniec
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 400 g filetów z dorsza bez skóry
- 400 g filetów z łososia bez skóry
- 1 średni kalafior
- 1 mała marchewka
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- kilka plasterków z cytryny
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al dente. Marchewkę obrać i zetrzeć. Ryby pokroić w cienkie paski, skropić sokiem z cytryny, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Kalafiora rozgnieść widelcem, połączyć ze śmietaną, marchewką i serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Masę nałożyć na ryby, dodać plasterki cytryny. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika (rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C) i piec ok. 20-25 minut - pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby całość ładnie się zapiekła.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze