Trwa ładowanie...
d4fes80
d4fes80

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i serem

Przepis
4.1
(18 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 500 g obranych, surowych ziemniaków
  • 120 g boczku wędzonego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 200 ml śmietany 22%
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g startego żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

W garnku podsmaż cebulę, boczek oraz czosnek, po czym dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż je chwilę, ciągle mieszając, po dwóch minutach dodaj bulion i śmietanę. Całość gotuj trzy minuty, redukując płyn o połowę.

Całość umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową. Piecz w temperaturze 190 stopniach C przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zarumienił.

Podziel się opinią

1
Share
d4fes80
d4fes80

d4fes80
d4fes80
d4fes80