Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i serem
Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Doskonała propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Większość składników z pewnością znajdziecie w swojej kuchni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g obranych, surowych ziemniaków
- 120 g boczku wędzonego
- 1 średniej wielkości cebula
- 200 ml śmietany 22 proc.
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 80 g startego żółtego sera
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przepis
- Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
- W garnku podsmaż cebulę, boczek oraz czosnek, po czym dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż je chwilę, ciągle mieszając, po dwóch minutach dodaj bulion i śmietanę. Całość gotuj trzy minuty, redukując płyn o połowę.
- Całość umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.
- Piecz w temperaturze 190 stopniach C przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zarumienił.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl