Zapiekanka ryżowa z pomidorami , mozzarellą i baszemalem

Obraz

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 2 gomółki mozzarelli
  • 2 twarde pomidory
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • gałka muszkatołowa

Przepis

[list=1]
[]Pomidory sparz wrzatkiem i obierz ze skórki . Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój w plastry .
[
]W rondelku rozgrzej masło , dodaj mąkę i krótko zasmaż . Po chwili zdejmij rondel z ognia i , cały czas mieszając , wlewaj zimne mleko .Mieszaj cały czas , aby nie zrobiły się grudki . Pod koniec dopraw solą , pieprzem i gałką muszkatołową .
[]Powstały gęsty sos beszamelowy wymieszaj z tartym serem i ugotowanym na sypko ryżem .
[
]Formę wysmaruj tłuszczem i wypełnij masą ryżową . Na wierzchu układaj plastry pomidorów oraz mozzarelli , posyp listkami świeżego tymianku .
[]Zapiekankę wstaw do wcześniej rozgrzanego pieoarnika . Piecz w temperaturze 200 stopni C około 15 minut .
[
]Zapiekankę podawaj na zimno , udekorowaną gałązkami tymianku z ulubionymi sosami .
[/list]

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się