Trwa ładowanie...
d4lh1th
d4lh1th

Zapiekanka ryżowa z pomidorami , mozzarellą i baszemalem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 2 gomółki mozzarelli
  • 2 twarde pomidory
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • gałka muszkatołowa
Przepis

[list=1]
[]Pomidory sparz wrzatkiem i obierz ze skórki . Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój w plastry .
[
]W rondelku rozgrzej masło , dodaj mąkę i krótko zasmaż . Po chwili zdejmij rondel z ognia i , cały czas mieszając , wlewaj zimne mleko .Mieszaj cały czas , aby nie zrobiły się grudki . Pod koniec dopraw solą , pieprzem i gałką muszkatołową .
[]Powstały gęsty sos beszamelowy wymieszaj z tartym serem i ugotowanym na sypko ryżem .
[
]Formę wysmaruj tłuszczem i wypełnij masą ryżową . Na wierzchu układaj plastry pomidorów oraz mozzarelli , posyp listkami świeżego tymianku .
[]Zapiekankę wstaw do wcześniej rozgrzanego pieoarnika . Piecz w temperaturze 200 stopni C około 15 minut .
[
]Zapiekankę podawaj na zimno , udekorowaną gałązkami tymianku z ulubionymi sosami .
[/list]

Przepis dodał użytkownik wiwona42

d4lh1th

Podziel się opinią

Share
d4lh1th

d4lh1th
d4lh1th
d4lh1th