Zapiekanka ryżowa z pomidorami , mozzarellą i baszemalem
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 10 dag tartego żółtego sera
- 2 gomółki mozzarelli
- 2 twarde pomidory
- 1,5 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku
- tłuszcz do posmarowania formy
- gałka muszkatołowa
[list=1]
[]Pomidory sparz wrzatkiem i obierz ze skórki . Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój w plastry .
[]W rondelku rozgrzej masło , dodaj mąkę i krótko zasmaż . Po chwili zdejmij rondel z ognia i , cały czas mieszając , wlewaj zimne mleko .Mieszaj cały czas , aby nie zrobiły się grudki . Pod koniec dopraw solą , pieprzem i gałką muszkatołową .
[]Powstały gęsty sos beszamelowy wymieszaj z tartym serem i ugotowanym na sypko ryżem .
[]Formę wysmaruj tłuszczem i wypełnij masą ryżową . Na wierzchu układaj plastry pomidorów oraz mozzarelli , posyp listkami świeżego tymianku .
[]Zapiekankę wstaw do wcześniej rozgrzanego pieoarnika . Piecz w temperaturze 200 stopni C około 15 minut .
[]Zapiekankę podawaj na zimno , udekorowaną gałązkami tymianku z ulubionymi sosami .
[/list]
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze