Wystarczy pół łyżeczki dziennie do kawy lub herbaty. Serce będzie jak dzwon, a w pasie luz
Wystarczy, że dodasz odrobinę tej egzotycznej przyprawy do ulubionego napoju, by poczuć wyraźną różnicę w samopoczuciu. Wspiera serce, poprawia trawienie i dodaje energii, a w kuchni ma dziesiątki zastosowań – zarówno w słodkich, jak i wytrawnych potrawach.
Kardamon to jedna z najcenniejszych przypraw świata, od wieków wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Jego intensywny aromat i bogaty skład sprawiają, że jest ceniony nie tylko za smak, ale też za właściwości prozdrowotne. Wystarczy pół łyżeczki kardamonu dziennie, by poprawić pracę serca, przyspieszyć metabolizm i wzmocnić odporność. Co więcej, pasuje do wielu napojów i dań: od kawy i herbaty, po zupy, mięsa i wypieki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut
Czym jest kardamon i dlaczego jest tak wyjątkowy?
Kardamon pochodzi z rodziny imbirowatych i jest uprawiany głównie w Indiach, Indonezji i Gwatemali. Zielone strączki skrywają drobne, czarne nasiona, w których znajdują się olejki eteryczne, m.in. 1,8-cineol i limonen. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczny cytrusowo-korzenny aromat i właściwości zdrowotne kardamonu.
Od setek lat jest stosowany w ajurwedzie, tradycyjnej medycynie chińskiej i arabskiej. W Indiach trafia do napoju masala chai, w krajach arabskich do kawy gahwa, a w Skandynawii do drożdżowych wypieków.
Jakie właściwości ma kardamon?
Kardamon jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Badania z 2020 roku z Mashhad University of Medical Sciences wykazały, że spożywanie 3 g kardamonu dziennie obniża poziom trójglicerydów i pomaga regulować ciśnienie krwi. Badania laboratoryjne wykazały również działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w kontekście raka jelita grubego. Olejek kardamonowy, według badań przeprowadzonych przez Ain Shams University w Egipcie, może mieć potencjał antydepresyjny.
Eksperymenty z Meksyku i USA potwierdzają także jego wpływ na metabolizm. Kardamon zwiększa spalanie tłuszczu w wątrobie i mięśniach oraz może wspierać redukcję masy ciała. U osób z zespołem policystycznych jajników (PCOS) kardamon poprawiał profil lipidowy i obniżał BMI.
Mimo że kardamon jest bezpieczny dla większości osób, u niektórych może wywołać łagodne dolegliwości żołądkowe, zwłaszcza w dużych ilościach. Ostrożność powinny zachować osoby z kamicą żółciową, bo przyprawa może pobudzać wydzielanie żółci. W rzadkich przypadkach mogą wystąpić reakcje alergiczne.
Do czego dodawać kardamon w kuchni?
Codzienna porcja kardamonu może być łatwa do przemycenia w posiłkach i napojach. Pasuje do:
- kawy po turecku lub kawy latte z przyprawami,
- herbaty masala chai, zielonej herbaty i naparów ziołowych,
- gorącej czekolady i kakao,
- smoothie owocowych i proteinowych,
- kompotów, grzanego wina i lemoniady,
- owsianki, naleśników, placuszków, jogurtu z owocami,
- wypieków – drożdżówek, babek, ciast ucieranych, muffinek, pierników,
- domowych dżemów i marynat.
Możesz też przygotować mleko kardamonowe. Pół łyżeczki świeżo zmielonych nasion zalej gorącym mlekiem (krowim lub roślinnym), zaparzaj 10-15 minut, dosłodź miodem i ewentualnie dodaj kurkumy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.