Wystarczy pół łyżeczki dziennie do kawy lub herbaty. Serce będzie jak dzwon, a w pasie luz

Wystarczy, że dodasz odrobinę tej egzotycznej przyprawy do ulubionego napoju, by poczuć wyraźną różnicę w samopoczuciu. Wspiera serce, poprawia trawienie i dodaje energii, a w kuchni ma dziesiątki zastosowań – zarówno w słodkich, jak i wytrawnych potrawach.

Warto włączyć kardamon do swojej dietyWarto włączyć kardamon do swojej diety
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Kardamon to jedna z najcenniejszych przypraw świata, od wieków wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Jego intensywny aromat i bogaty skład sprawiają, że jest ceniony nie tylko za smak, ale też za właściwości prozdrowotne. Wystarczy pół łyżeczki kardamonu dziennie, by poprawić pracę serca, przyspieszyć metabolizm i wzmocnić odporność. Co więcej, pasuje do wielu napojów i dań: od kawy i herbaty, po zupy, mięsa i wypieki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Czym jest kardamon i dlaczego jest tak wyjątkowy?

Kardamon pochodzi z rodziny imbirowatych i jest uprawiany głównie w Indiach, Indonezji i Gwatemali. Zielone strączki skrywają drobne, czarne nasiona, w których znajdują się olejki eteryczne, m.in. 1,8-cineol i limonen. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczny cytrusowo-korzenny aromat i właściwości zdrowotne kardamonu.

Od setek lat jest stosowany w ajurwedzie, tradycyjnej medycynie chińskiej i arabskiej. W Indiach trafia do napoju masala chai, w krajach arabskich do kawy gahwa, a w Skandynawii do drożdżowych wypieków.

Jakie właściwości ma kardamon?

Kardamon jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Badania z 2020 roku z Mashhad University of Medical Sciences wykazały, że spożywanie 3 g kardamonu dziennie obniża poziom trójglicerydów i pomaga regulować ciśnienie krwi. Badania laboratoryjne wykazały również działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w kontekście raka jelita grubego. Olejek kardamonowy, według badań przeprowadzonych przez Ain Shams University w Egipcie, może mieć potencjał antydepresyjny.

Eksperymenty z Meksyku i USA potwierdzają także jego wpływ na metabolizm. Kardamon zwiększa spalanie tłuszczu w wątrobie i mięśniach oraz może wspierać redukcję masy ciała. U osób z zespołem policystycznych jajników (PCOS) kardamon poprawiał profil lipidowy i obniżał BMI.

Mimo że kardamon jest bezpieczny dla większości osób, u niektórych może wywołać łagodne dolegliwości żołądkowe, zwłaszcza w dużych ilościach. Ostrożność powinny zachować osoby z kamicą żółciową, bo przyprawa może pobudzać wydzielanie żółci. W rzadkich przypadkach mogą wystąpić reakcje alergiczne.

Do czego dodawać kardamon w kuchni?

Codzienna porcja kardamonu może być łatwa do przemycenia w posiłkach i napojach. Pasuje do:

  • kawy po turecku lub kawy latte z przyprawami,
  • herbaty masala chai, zielonej herbaty i naparów ziołowych,
  • gorącej czekolady i kakao,
  • smoothie owocowych i proteinowych,
  • kompotów, grzanego wina i lemoniady,
  • owsianki, naleśników, placuszków, jogurtu z owocami,
  • wypieków – drożdżówek, babek, ciast ucieranych, muffinek, pierników,
  • domowych dżemów i marynat.

Możesz też przygotować mleko kardamonowe. Pół łyżeczki świeżo zmielonych nasion zalej gorącym mlekiem (krowim lub roślinnym), zaparzaj 10-15 minut, dosłodź miodem i ewentualnie dodaj kurkumy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle