Trwa ładowanie...
kminek
Ewa Zwolak
4 maja 2025, 17:04

Wystarczy jedną łyżeczkę zalać gorącą wodą. Piję na lepsze trawienie i obniżenie cholesterolu

Wiele ziół i przypraw od wieków wykorzystywano nie tylko w kuchni, ale także w domowej apteczce. Jednym z takich niepozornych, a jednocześnie niezwykle skutecznych składników jest kminek. Choć kojarzy się głównie z aromatyzowaniem ciężkich potraw, takich jak kapusta czy pieczywo, w formie naparu potrafi zdziałać prawdziwe cuda.

Napar z kminku idealny na trawienieNapar z kminku idealny na trawienieŹródło: Adobe Stock, fot: Heike Rau
dkg0wzf
dkg0wzf

Po ciężkim obiedzie albo zbyt obfitej kolacji organizm często daje znać, że potrzebuje wsparcia. Uczucie ciężkości, wzdęcia, dyskomfort — te dolegliwości zna chyba każdy. Zamiast sięgać po apteczne specyfiki, coraz więcej osób wraca do tego, co sprawdzało się od pokoleń. Napar z kminku to jeden z tych naturalnych sposobów, który nie tylko przynosi ulgę po posiłkach, ale ma też szereg innych, cennych właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Dlaczego warto pić napar z kminku?

Choć kminek kojarzymy głównie jako przyprawę do dań ciężkostrawnych, w formie naparu działa znacznie szerzej. To nie tylko sposób na walkę z wzdęciami czy uczuciem pełności, ale także naturalny sojusznik w dbaniu o serce, cholesterol i ogólną równowagę organizmu. Właśnie dlatego coraz więcej osób sięga po filiżankę naparu z kminku nie tylko od święta, ale i na co dzień. Jakie dokładnie korzyści może przynieść regularne picie tego napoju?

  • Wspomaga trawienie — kminek pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, łagodzi wzdęcia, kolki i uczucie ciężkości.
  • Obniża poziom cholesterolu — zawarte w nim związki mogą wspomagać redukcję "złego" cholesterolu LDL, wpływając korzystnie na serce i układ krążenia.
  • Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie — neutralizuje wolne rodniki i wspiera naturalną odporność organizmu.
  • Łagodzi bóle brzucha i wspiera jelita — napar poleca się osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego czy niestrawnością.
dkg0wzf

Jak przygotować napar z kminku?

Przygotowanie tego zdrowotnego napoju jest banalnie proste:

Składniki:

  • 1 łyżeczka nasion kminku,
  • 200 ml gorącej wody.

Przygotowanie:

  1. Nasiona kminku wsypuję do kubka lub szklanki, zalewam gorącą, ale nie wrzącą wodą.
  2. Przykrywam i odstawiam na około 10–15 minut do zaparzenia, po tym czasie napar przecedzam i piję jeszcze ciepły.
  3. Można pić go nawet 2–3 razy dziennie, najlepiej po posiłkach.

Jaki kminek wybrać do naparu?

Choć w sklepach najczęściej widujemy jeden rodzaj, warto wiedzieć, że istnieje kilka odmian kminku. Do przygotowania naparu najlepiej nadaje się tradycyjny kminek zwyczajny (Carum carvi) — to ten, który dobrze znamy z kuchni, gdzie dodaje się go do pieczywa, kapusty czy ziemniaków. Ma wyrazisty, lekko anyżowy aromat i właśnie ten gatunek wykazuje najwięcej właściwości prozdrowotnych.

dkg0wzf

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, by kminek był w całych ziarnach — te najlepiej zachowują swoje walory i można je łatwo zaparzyć. Nasiona powinny być suche, jędrne i mieć intensywny zapach. Unikaj kminku starego, zwietrzałego, który stracił już swoje olejki eteryczne — to właśnie one odpowiadają za działanie wspomagające trawienie.

dkg0wzf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dkg0wzf
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj