Wypiekaj własny chleb i zaoszczędź. Jak nie dać się inflacji?

W ostatnim czasie ceny żywności poszybowały w górę, a chleb jest jedną z rzeczy, bez których nie wyobrażamy sobie codziennych śniadań. Rosnące ceny prądu, gazu i kosztów prowadzenia firmy sprawiły, że piekarnie musiały radykalnie podnieść ceny. Na szczęście jest jeden sposób na to, żeby nie rezygnować z przyjemności i na dodatek poczuć odrobinę dumy. Wystarczy upiec chleb samodzielnie. To proste!

wypiekacz do chleba chleb małe agd kuchniaWypiekacz do chleba pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Samodzielne upieczenie chleba jest łatwe, ponieważ składa się on z mąki, drożdży, wody, oliwy, soli i cukru lub miodu. Na początku będziecie dumni z tego, że sami go wypiekacie. W dłuższej perspektywie odbije się to pozytywnie na domowym budżecie, bo cena dobrego chleba w wielkomiejskich piekarniach potrafi przyprawić o zawrót głowy. W lipcu 2023 r. średnia cena bochenka chleba o wadze 1000 g wynosiła ok. 6,25 zł, a tymczasem 1000 g chleba pszennego z własnego wypieku to ok. 2,1 zł.

Jak wybrać wypiekacz do chleba?

Przy zakupie wypiekacza pierwszym istotnym kryterium jest jego moc, ponieważ im jest ona wyższa, tym więcej rodzajów chleba będzie można w nim piec. Na przykład chleb razowy wymaga sprzętu o większej mocy, ponieważ ten o niższej może ulec uszkodzeniu. Integralną częścią wypiekacza jest mieszadło i tu najlepiej postawić na urządzenia wyposażone w dwa mieszadła. Dzięki temu ciasto będzie wyrobione szybciej i dokładniej. Pojemność powinna być dobrana do waszych potrzeb i uzależniona od liczby domowników.

Wnętrze pojemnika na ciasto powinno być wykonane z powłoki nieprzywierającej. Dzięki temu kształt chleba będzie idealny, a czyszczenie wypiekacza łatwe i szybkie. Z dodatkowych funkcji warto postawić na opóźniony start. Wtedy możecie przygotować składniki przed pójściem spać i obudzić się rano przy akompaniamencie zapachu świeżego chleba. Dzięki temu dzień stanie się przyjemniejszy i nie będziecie musieli iść do sklepu po pieczywo.

Prosty przepis na chleb

Jak upiec własny chleb? To proste! Wystarczy 480 g mąki chlebowej, 3 łyżeczki suchych drożdży, 300 ml letniej wody, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżki mleka w proszku oraz 1 łyżka cukru. Składniki umieszcza się w misie wypiekacza w określonej kolejności. Najpierw dodaje się składniki płynne, a później sól, cukier, mleko w proszku, mąkę i drożdże. Później wystarczy wybrać odpowiedni program, wagę chleba i oczekiwany stopień zarumienienia skórki.

Jeżeli wolicie chleb z ziarnami, to wystarczy do przepisu dołączyć 1 szklankę ziaren. Połowę wsypuje się do składników, a drugą wsypujecie, kiedy chleb jest bliski ukończenia. Jeśli chodzi o mieszankę, to oczywiście macie pełną dowolność, ale najpopularniejsze są słonecznik i pestki dyni. W sieci można znaleźć dużo inspirujących przepisów, więc z czasem na pewno rozwiniecie swoje piekarskie skrzydła.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości