Wypiekaj własny chleb i zaoszczędź. Jak nie dać się inflacji?
W ostatnim czasie ceny żywności poszybowały w górę, a chleb jest jedną z rzeczy, bez których nie wyobrażamy sobie codziennych śniadań. Rosnące ceny prądu, gazu i kosztów prowadzenia firmy sprawiły, że piekarnie musiały radykalnie podnieść ceny. Na szczęście jest jeden sposób na to, żeby nie rezygnować z przyjemności i na dodatek poczuć odrobinę dumy. Wystarczy upiec chleb samodzielnie. To proste!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Samodzielne upieczenie chleba jest łatwe, ponieważ składa się on z mąki, drożdży, wody, oliwy, soli i cukru lub miodu. Na początku będziecie dumni z tego, że sami go wypiekacie. W dłuższej perspektywie odbije się to pozytywnie na domowym budżecie, bo cena dobrego chleba w wielkomiejskich piekarniach potrafi przyprawić o zawrót głowy. W lipcu 2023 r. średnia cena bochenka chleba o wadze 1000 g wynosiła ok. 6,25 zł, a tymczasem 1000 g chleba pszennego z własnego wypieku to ok. 2,1 zł.
Jak wybrać wypiekacz do chleba?
Przy zakupie wypiekacza pierwszym istotnym kryterium jest jego moc, ponieważ im jest ona wyższa, tym więcej rodzajów chleba będzie można w nim piec. Na przykład chleb razowy wymaga sprzętu o większej mocy, ponieważ ten o niższej może ulec uszkodzeniu. Integralną częścią wypiekacza jest mieszadło i tu najlepiej postawić na urządzenia wyposażone w dwa mieszadła. Dzięki temu ciasto będzie wyrobione szybciej i dokładniej. Pojemność powinna być dobrana do waszych potrzeb i uzależniona od liczby domowników.
Wnętrze pojemnika na ciasto powinno być wykonane z powłoki nieprzywierającej. Dzięki temu kształt chleba będzie idealny, a czyszczenie wypiekacza łatwe i szybkie. Z dodatkowych funkcji warto postawić na opóźniony start. Wtedy możecie przygotować składniki przed pójściem spać i obudzić się rano przy akompaniamencie zapachu świeżego chleba. Dzięki temu dzień stanie się przyjemniejszy i nie będziecie musieli iść do sklepu po pieczywo.
Prosty przepis na chleb
Jak upiec własny chleb? To proste! Wystarczy 480 g mąki chlebowej, 3 łyżeczki suchych drożdży, 300 ml letniej wody, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżki mleka w proszku oraz 1 łyżka cukru. Składniki umieszcza się w misie wypiekacza w określonej kolejności. Najpierw dodaje się składniki płynne, a później sól, cukier, mleko w proszku, mąkę i drożdże. Później wystarczy wybrać odpowiedni program, wagę chleba i oczekiwany stopień zarumienienia skórki.
Jeżeli wolicie chleb z ziarnami, to wystarczy do przepisu dołączyć 1 szklankę ziaren. Połowę wsypuje się do składników, a drugą wsypujecie, kiedy chleb jest bliski ukończenia. Jeśli chodzi o mieszankę, to oczywiście macie pełną dowolność, ale najpopularniejsze są słonecznik i pestki dyni. W sieci można znaleźć dużo inspirujących przepisów, więc z czasem na pewno rozwiniecie swoje piekarskie skrzydła.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski