Trwa ładowanie...
d2oedhc

Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Już nigdy tego nie zrobisz

Woda po kiszonych ogórkach jest pełna niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Popijając ją, będziemy bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Regularne picie soku z ogórków kiszonych pomaga pozbyć się wody w organizmie, a tym samym likwiduje obrzęki i zastój płynów. To jednak nie wszystkie zalety wody po ogórkach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Woda po ogórkach kiszonych to świetna baza do zupy ogórkowej
Woda po ogórkach kiszonych to świetna baza do zupy ogórkowej (Pixabay)
d2oedhc

Sok z kiszonych ogórków - właściwości

Sok z kiszonych ogórków to doskonałe źródło witamin z grupy B, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Zawiera też spore dawki witaminy C, A, E, K, a także wapnia, potasu, magnezu, cynku oraz żelaza. Regularne spożywanie "wody po ogórkach" wspomaga przetwarzanie białek, węglowodanów i tłuszczów. Polecany jest, gdy dzień wcześniej wypiliśmy za dużo drinków. Dostarcza organizmowi tych elementów, które wypłukał lub zneutralizował alkohol. To również napój, który pomoże nam się skoncentrować.

Sok z kiszonych ogórków doskonale wzmacnia odporność, usuwa toksyny i chroni przed grzybicami. Nasze babcie polecają go jako remedium przy atakach migreny i bólach głowy, a także jako lekarstwo przy pierwszych objawach przeziębienia, takich jak ból gardła. Wymieszany z miodem i octem zapobiega problemom przewodu pokarmowego, w tym zgadze.

d2oedhc

5 powodów, dla których warto jeść ogórki

Sok z kiszonych ogórków - naturalny izotonik

Zamiast słodzonych napojów izotonicznych, warto sięgać po sok po tych kiszonkach. Po każdej aktywności fizycznej trenerzy polecają wypić 1/4 szklanki soku z ogórka, rozcieńczonego odrobiną wody.

d2oedhc

Sok z kiszonych ogórków - jak go wykorzystać?

Sok z ogórków kiszonych może być używany jako zamiennik octu. Mieszając go z jogurtem, otrzymamy kremowy sos sałatkowy. Niektórzy używają soku z ogórka, aby zamarynować mięso - dzięki temu będzie bardziej delikatne i rozpływające się w ustach. Płyn może być również bazą do zupy ogórkowej, a także barszczu białego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2oedhc

Podziel się opinią

Share

d2oedhc

d2oedhc