Trwa ładowanie...

Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Już nigdy tego nie zrobisz

Woda po kiszonych ogórkach jest pełna niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Popijając ją, będziemy bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Regularne picie soku z ogórków kiszonych pomaga pozbyć się wody w organizmie, a tym samym likwiduje obrzęki i zastój płynów. To jednak nie wszystkie zalety wody po ogórkach.

Woda po ogórkach kiszonych to świetna baza do zupy ogórkowejWoda po ogórkach kiszonych to świetna baza do zupy ogórkowejŹródło: Pixabay
d2w1vmp
d2w1vmp

Sok z kiszonych ogórków - właściwości

Sok z kiszonych ogórków to doskonałe źródło witamin z grupy B, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Zawiera też spore dawki witaminy C, A, E, K, a także wapnia, potasu, magnezu, cynku oraz żelaza. Regularne spożywanie "wody po ogórkach" wspomaga przetwarzanie białek, węglowodanów i tłuszczów. Polecany jest, gdy dzień wcześniej wypiliśmy za dużo drinków. Dostarcza organizmowi tych elementów, które wypłukał lub zneutralizował alkohol. To również napój, który pomoże nam się skoncentrować.

Sok z kiszonych ogórków doskonale wzmacnia odporność, usuwa toksyny i chroni przed grzybicami. Nasze babcie polecają go jako remedium przy atakach migreny i bólach głowy, a także jako lekarstwo przy pierwszych objawach przeziębienia, takich jak ból gardła. Wymieszany z miodem i octem zapobiega problemom przewodu pokarmowego, w tym zgadze.

5 powodów, dla których warto jeść ogórki

Sok z kiszonych ogórków - naturalny izotonik

Zamiast słodzonych napojów izotonicznych, warto sięgać po sok po tych kiszonkach. Po każdej aktywności fizycznej trenerzy polecają wypić 1/4 szklanki soku z ogórka, rozcieńczonego odrobiną wody.

d2w1vmp

Sok z kiszonych ogórków - jak go wykorzystać?

Sok z ogórków kiszonych może być używany jako zamiennik octu. Mieszając go z jogurtem, otrzymamy kremowy sos sałatkowy. Niektórzy używają soku z ogórka, aby zamarynować mięso - dzięki temu będzie bardziej delikatne i rozpływające się w ustach. Płyn może być również bazą do zupy ogórkowej, a także barszczu białego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2w1vmp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2w1vmp
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj