Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Już nigdy tego nie zrobisz

Woda po kiszonych ogórkach jest pełna niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Popijając ją, będziemy bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Regularne picie soku z ogórków kiszonych pomaga pozbyć się wody w organizmie, a tym samym likwiduje obrzęki i zastój płynów. To jednak nie wszystkie zalety wody po ogórkach.

kiszone ogórkiWoda po ogórkach kiszonych to świetna baza do zupy ogórkowej
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Sok z kiszonych ogórków - właściwości

Sok z kiszonych ogórków to doskonałe źródło witamin z grupy B, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Zawiera też spore dawki witaminy C, A, E, K, a także wapnia, potasu, magnezu, cynku oraz żelaza. Regularne spożywanie "wody po ogórkach" wspomaga przetwarzanie białek, węglowodanów i tłuszczów. Polecany jest, gdy dzień wcześniej wypiliśmy za dużo drinków. Dostarcza organizmowi tych elementów, które wypłukał lub zneutralizował alkohol. To również napój, który pomoże nam się skoncentrować.

Sok z kiszonych ogórków doskonale wzmacnia odporność, usuwa toksyny i chroni przed grzybicami. Nasze babcie polecają go jako remedium przy atakach migreny i bólach głowy, a także jako lekarstwo przy pierwszych objawach przeziębienia, takich jak ból gardła. Wymieszany z miodem i octem zapobiega problemom przewodu pokarmowego, w tym zgadze.

5 powodów, dla których warto jeść ogórki

Sok z kiszonych ogórków - naturalny izotonik

Zamiast słodzonych napojów izotonicznych, warto sięgać po sok po tych kiszonkach. Po każdej aktywności fizycznej trenerzy polecają wypić 1/4 szklanki soku z ogórka, rozcieńczonego odrobiną wody.

Sok z kiszonych ogórków - jak go wykorzystać?

Sok z ogórków kiszonych może być używany jako zamiennik octu. Mieszając go z jogurtem, otrzymamy kremowy sos sałatkowy. Niektórzy używają soku z ogórka, aby zamarynować mięso - dzięki temu będzie bardziej delikatne i rozpływające się w ustach. Płyn może być również bazą do zupy ogórkowej, a także barszczu białego.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw