Wykwintny cordon bleu. Daj się zaczarować

Nazywany przez niektórych kotletem szwajcarskim, od lat zachwyca swoim wykwintnym smakiem. Cielęcy kotlet z serem i szynką w środku może skusić niejednego konesera mięsnych potraw. Warto poznać jego historię. Chociaż nie jest zbyt długa, wiele mówi o tym jak, traktuje się to danie. Przed wami: cordon bleu.

Wykwintny cordon bleu. Daj się zaczarować
Źródło zdjęć: © 123RF

Nazwa "cordon bleu" to w dosłownym tłumaczeniu "błękitna wstęga". Niektóre źródła podają, że nazwa tego dania nawiązuje do francuskiego Orderu Ducha Świętego, nadawanego od czasów króla Henryka Walezego. To odznaczenie było przyznawane (na błękitne wstążce) najwybitniejszym rycerzom. Autorzy nazwy najprawdopodobniej chcieli więc podkreślić jej wykwintny smak i finezję kucharzy.

Okoliczności powstania tego dania nie są znane. Najprawdopodobniej powstało w latach 40. XX wieku w Szwajcarii. Nie jest to więc potrawa z długą, wielopokoleniową tradycją. Pierwsze wzmianki o niej w książkach kucharskich pojawiły się dopiero w 1949 roku. Parę lat później w amerykańskim piśmie "New York Times" opisał cordon bleu na bazie kurczaka. Co ciekawe, określenie "cordon bleu" istniało dużo wcześniej. W XIX wieku francuska dziennikarka Marthe Distel założyła magazyn kulinarny "La Cuisinière Cordon Bleu”. Od niej też wywodzi się nazwa mającej ponad stuletnią tradycję, najbardziej prestiżowej na świecie szkoły kulinarnej “Le Cordon Bleu”.

Obecnie cordon bleu serwowane jest w różnych wersjach. Zgodnie z klasycznym przepisem, powinien być to kotlet z cielęciny z serem i szynką w środku. Receptura jednak jest często modyfikowana. W związku z tym możemy spotkać cordon bleu z kurczaka, schabu lub indyka. Zazwyczaj podawany jest w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Przepis na cordon bleu

Składniki:

  • 2 sznycle cielęce
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 5 plastrów szynki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz

*Przygotowanie: *mięso rozbijamy na cienkie kawałki. Na środku obu kawałków kładziemy plastry sera i szynki. Mięso zwijamy na pół. Po bokach wbijamy wykałaczki, aby lepiej się trzymały. Obtaczamy je w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na oleju do momentu, aż nasze cordon bleu będzie pokryte chrupiącą panierką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów