Trwa ładowanie...
d1b7c9l

Wykwintny cordon bleu. Daj się zaczarować

Nazywany przez niektórych kotletem szwajcarskim, od lat zachwyca swoim wykwintnym smakiem. Cielęcy kotlet z serem i szynką w środku może skusić niejednego konesera mięsnych potraw. Warto poznać jego historię. Chociaż nie jest zbyt długa, wiele mówi o tym jak, traktuje się to danie. Przed wami: cordon bleu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wykwintny cordon bleu. Daj się zaczarować
(123RF)
d1b7c9l

Nazwa "cordon bleu" to w dosłownym tłumaczeniu "błękitna wstęga". Niektóre źródła podają, że nazwa tego dania nawiązuje do francuskiego Orderu Ducha Świętego, nadawanego od czasów króla Henryka Walezego. To odznaczenie było przyznawane (na błękitne wstążce) najwybitniejszym rycerzom. Autorzy nazwy najprawdopodobniej chcieli więc podkreślić jej wykwintny smak i finezję kucharzy.

Okoliczności powstania tego dania nie są znane. Najprawdopodobniej powstało w latach 40. XX wieku w Szwajcarii. Nie jest to więc potrawa z długą, wielopokoleniową tradycją. Pierwsze wzmianki o niej w książkach kucharskich pojawiły się dopiero w 1949 roku. Parę lat później w amerykańskim piśmie "New York Times" opisał cordon bleu na bazie kurczaka. Co ciekawe, określenie "cordon bleu" istniało dużo wcześniej. W XIX wieku francuska dziennikarka Marthe Distel założyła magazyn kulinarny "La Cuisinière Cordon Bleu”. Od niej też wywodzi się nazwa mającej ponad stuletnią tradycję, najbardziej prestiżowej na świecie szkoły kulinarnej “Le Cordon Bleu”.

Obecnie cordon bleu serwowane jest w różnych wersjach. Zgodnie z klasycznym przepisem, powinien być to kotlet z cielęciny z serem i szynką w środku. Receptura jednak jest często modyfikowana. W związku z tym możemy spotkać cordon bleu z kurczaka, schabu lub indyka. Zazwyczaj podawany jest w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Przepis na cordon bleu

Składniki:

  • 2 sznycle cielęce
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 5 plastrów szynki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz
d1b7c9l

*Przygotowanie: *mięso rozbijamy na cienkie kawałki. Na środku obu kawałków kładziemy plastry sera i szynki. Mięso zwijamy na pół. Po bokach wbijamy wykałaczki, aby lepiej się trzymały. Obtaczamy je w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na oleju do momentu, aż nasze cordon bleu będzie pokryte chrupiącą panierką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1b7c9l

Podziel się opinią

Share
d1b7c9l
d1b7c9l