WAŻNE
TERAZ

USA zaatakowały Iran. Uderzenia w trzy obiekty jądrowe

Wykwintny cordon bleu. Daj się zaczarować

Nazywany przez niektórych kotletem szwajcarskim, od lat zachwyca swoim wykwintnym smakiem. Cielęcy kotlet z serem i szynką w środku może skusić niejednego konesera mięsnych potraw. Warto poznać jego historię. Chociaż nie jest zbyt długa, wiele mówi o tym jak, traktuje się to danie. Przed wami: cordon bleu.

Wykwintny cordon bleu. Daj się zaczarować
Źródło zdjęć: © 123RF
43

Nazwa "cordon bleu" to w dosłownym tłumaczeniu "błękitna wstęga". Niektóre źródła podają, że nazwa tego dania nawiązuje do francuskiego Orderu Ducha Świętego, nadawanego od czasów króla Henryka Walezego. To odznaczenie było przyznawane (na błękitne wstążce) najwybitniejszym rycerzom. Autorzy nazwy najprawdopodobniej chcieli więc podkreślić jej wykwintny smak i finezję kucharzy.

Okoliczności powstania tego dania nie są znane. Najprawdopodobniej powstało w latach 40. XX wieku w Szwajcarii. Nie jest to więc potrawa z długą, wielopokoleniową tradycją. Pierwsze wzmianki o niej w książkach kucharskich pojawiły się dopiero w 1949 roku. Parę lat później w amerykańskim piśmie "New York Times" opisał cordon bleu na bazie kurczaka. Co ciekawe, określenie "cordon bleu" istniało dużo wcześniej. W XIX wieku francuska dziennikarka Marthe Distel założyła magazyn kulinarny "La Cuisinière Cordon Bleu”. Od niej też wywodzi się nazwa mającej ponad stuletnią tradycję, najbardziej prestiżowej na świecie szkoły kulinarnej “Le Cordon Bleu”.

Obecnie cordon bleu serwowane jest w różnych wersjach. Zgodnie z klasycznym przepisem, powinien być to kotlet z cielęciny z serem i szynką w środku. Receptura jednak jest często modyfikowana. W związku z tym możemy spotkać cordon bleu z kurczaka, schabu lub indyka. Zazwyczaj podawany jest w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Przepis na cordon bleu

Składniki:

  • 2 sznycle cielęce
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 5 plastrów szynki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz

*Przygotowanie: *mięso rozbijamy na cienkie kawałki. Na środku obu kawałków kładziemy plastry sera i szynki. Mięso zwijamy na pół. Po bokach wbijamy wykałaczki, aby lepiej się trzymały. Obtaczamy je w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na oleju do momentu, aż nasze cordon bleu będzie pokryte chrupiącą panierką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo