Wszystko, co musisz wiedzieć o serach, by przygotować pyszne przekąski

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Jaki ser, taka… sałatka

Obraz
© Shutterstock.com

Białe, żółte, owcze, kozie, twarde i dojrzewające. Często łączymy gatunki sera z potrawami zupełnie intuicyjnie, albo decydujemy się na to, co akurat znajdziemy w lodówce. Nie myślimy, który ser pasuje do danej przekąski. Dzięki tej wiedzy, zwykłe domowe sałatki, możemy zmienić w luksusowe dania, godne najlepszych restauracji.

/ 7Feta

Obraz
© iStock.com

Najbardziej popularnym serem sałatkowym jest feta. Trudno wyobrazić sobie bez niej sałatkę, znaną u nas jako grecką, czy jej kuzynkę, królującą na Bałkanach, sałatkę szopską. Feta jest słona, więc świetnie komponuje się z warzywami o niezbyt wyrazistym smaku, jak sałata czy ogórek, a także słodkimi - jak pomidory. Łącząc ją z oliwkami, zachowajmy umiar, by nie przesadzić z intensywnością smaku.
Zwróćmy uwagę, że w sklepach znajdziemy wiele serów jedynie udających fetę. Nie ma przeciwwskazań, by sięgać po takie podróbki - szczególnie, że są znacznie tańsze od oryginału, weźmy jednak pod uwagę, że zazwyczaj "udawane fety" są jeszcze bardziej słone i mają inną konsystencję. Jeśli chcemy przygotować oryginalną sałatkę grecką, to obok dobrej jakości oliwy i świeżych warzyw, kupmy jednak dobrą, oryginalną fetę.

/ 7Mozzarella

Obraz
© Shutterstock.com

Mozzarella to kolejny, często wykorzystywany w sałatkach ser. Pasuje on idealnie do oliwek czy pomidorów. Nie bez powodu jedną z najsłynniejszych sałatek włoskich jest caprese, czyli plastry mozzarelli i pomidorów, posypane bazylią i polane oliwą. Caprese w bardziej śmiałej odsłonie składa się z małych kulek mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Obie wersje łączy jedno: są pyszne!

/ 7Sery pleśniowe

Obraz
© 123RF.COM

Błękitne sery pleśniowe mają wyjątkowo wyrazisty smak. Przygotujemy z nich naprawdę dobre sałatki, które zachwyca każdego. Aromat serów pleśniowych idealnie pasuje do orzechów i lekko gorzkich warzyw typu papryka, sałata, seler naciowy lub cykoria. Fantastycznym połączeniem, opartym na zasadzie kontrastu, jest połączenie intensywnych, słonawych serów, z owocami. Doskonale nadadzą się np. winogrona, gruszki czy pomarańcze. Aby urozmaicić codzienną kuchnię, warto przygotować wytrawną sałatkę owocową. Wystarczy połączyć pokrojone winogrona, gruszkę i ser. Dodać garść orzechów i zalać wszystko sosem winegret z soku cytrynowego i oliwy.

/ 7Ser żółty

Obraz
© 123RF.COM

Kto z nas nie jadł sałatki warzywnej z dodatkiem żółtego sera? Pod nazwą "sery żółte" kryją się takie gatunki jak gouda, ementaler czy cheddar. Każdy z nich ma trochę inny smak, ale wszystkie są idealnym dodatkiem do sałatek z majonezem, świetnie pasują również do warzyw kiszonych i konserwowanych. Pokrojone w kostkę kawałki żółtego sera, ogórka kiszonego, pieczarki i kukurydzę z puszki możemy wymieszać z majonezem, doprawić i zajadać z wielkim apetytem.

/ 7Twarożek

Obraz
© Fotolia

Do sałatek możemy również bez problemu dodawać różnego rodzaju twarożki. Tego typu sery smakują idealnie np. z wędzonymi rybami. Sałatka z pomidorów, ogórka, kawałków wędzonego łososia i kostek twarożku z dodatkiem oliwy i ziół smakuje idealnie i nadaje się na każde przyjęcie. Bardzo pasującym dodatkiem do twarożku są również ogórki i seler naciowy. Ich chrupkość wspaniale przełamuje delikatną konsystencję białego serka.

/ 7Camembert i podobne

Obraz
© 123RF.COM

Miękkie sery pleśniowe typu camembert niekoniecznie kojarzą się z sałatką, a jednak doskonale się sprawdzą w takim daniu. Przed dodaniem warto je pokroić w kawałki, panierować w bułce tartej i usmażyć na oleju. W takiej formie będą smakować idealnie z rukolą lub innymi gatunkami sałaty oraz z takimi warzywami, jak pomidory czy papryka. Camembert pasuje również do kukurydzy lub warzyw strączkowych, takich jak zielony groszek czy fasola. Włączając miękkie sery pleśniowe do naszej sałatkowej bazy, z pewnością zaskoczymy wielu gości.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności