Wszystko, co musisz wiedzieć o serach, by przygotować pyszne przekąski

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Jaki ser, taka… sałatka

Obraz
© Shutterstock.com

Białe, żółte, owcze, kozie, twarde i dojrzewające. Często łączymy gatunki sera z potrawami zupełnie intuicyjnie, albo decydujemy się na to, co akurat znajdziemy w lodówce. Nie myślimy, który ser pasuje do danej przekąski. Dzięki tej wiedzy, zwykłe domowe sałatki, możemy zmienić w luksusowe dania, godne najlepszych restauracji.

/ 7Feta

Obraz
© iStock.com

Najbardziej popularnym serem sałatkowym jest feta. Trudno wyobrazić sobie bez niej sałatkę, znaną u nas jako grecką, czy jej kuzynkę, królującą na Bałkanach, sałatkę szopską. Feta jest słona, więc świetnie komponuje się z warzywami o niezbyt wyrazistym smaku, jak sałata czy ogórek, a także słodkimi - jak pomidory. Łącząc ją z oliwkami, zachowajmy umiar, by nie przesadzić z intensywnością smaku.
Zwróćmy uwagę, że w sklepach znajdziemy wiele serów jedynie udających fetę. Nie ma przeciwwskazań, by sięgać po takie podróbki - szczególnie, że są znacznie tańsze od oryginału, weźmy jednak pod uwagę, że zazwyczaj "udawane fety" są jeszcze bardziej słone i mają inną konsystencję. Jeśli chcemy przygotować oryginalną sałatkę grecką, to obok dobrej jakości oliwy i świeżych warzyw, kupmy jednak dobrą, oryginalną fetę.

/ 7Mozzarella

Obraz
© Shutterstock.com

Mozzarella to kolejny, często wykorzystywany w sałatkach ser. Pasuje on idealnie do oliwek czy pomidorów. Nie bez powodu jedną z najsłynniejszych sałatek włoskich jest caprese, czyli plastry mozzarelli i pomidorów, posypane bazylią i polane oliwą. Caprese w bardziej śmiałej odsłonie składa się z małych kulek mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Obie wersje łączy jedno: są pyszne!

/ 7Sery pleśniowe

Obraz
© 123RF.COM

Błękitne sery pleśniowe mają wyjątkowo wyrazisty smak. Przygotujemy z nich naprawdę dobre sałatki, które zachwyca każdego. Aromat serów pleśniowych idealnie pasuje do orzechów i lekko gorzkich warzyw typu papryka, sałata, seler naciowy lub cykoria. Fantastycznym połączeniem, opartym na zasadzie kontrastu, jest połączenie intensywnych, słonawych serów, z owocami. Doskonale nadadzą się np. winogrona, gruszki czy pomarańcze. Aby urozmaicić codzienną kuchnię, warto przygotować wytrawną sałatkę owocową. Wystarczy połączyć pokrojone winogrona, gruszkę i ser. Dodać garść orzechów i zalać wszystko sosem winegret z soku cytrynowego i oliwy.

/ 7Ser żółty

Obraz
© 123RF.COM

Kto z nas nie jadł sałatki warzywnej z dodatkiem żółtego sera? Pod nazwą "sery żółte" kryją się takie gatunki jak gouda, ementaler czy cheddar. Każdy z nich ma trochę inny smak, ale wszystkie są idealnym dodatkiem do sałatek z majonezem, świetnie pasują również do warzyw kiszonych i konserwowanych. Pokrojone w kostkę kawałki żółtego sera, ogórka kiszonego, pieczarki i kukurydzę z puszki możemy wymieszać z majonezem, doprawić i zajadać z wielkim apetytem.

/ 7Twarożek

Obraz
© Fotolia

Do sałatek możemy również bez problemu dodawać różnego rodzaju twarożki. Tego typu sery smakują idealnie np. z wędzonymi rybami. Sałatka z pomidorów, ogórka, kawałków wędzonego łososia i kostek twarożku z dodatkiem oliwy i ziół smakuje idealnie i nadaje się na każde przyjęcie. Bardzo pasującym dodatkiem do twarożku są również ogórki i seler naciowy. Ich chrupkość wspaniale przełamuje delikatną konsystencję białego serka.

/ 7Camembert i podobne

Obraz
© 123RF.COM

Miękkie sery pleśniowe typu camembert niekoniecznie kojarzą się z sałatką, a jednak doskonale się sprawdzą w takim daniu. Przed dodaniem warto je pokroić w kawałki, panierować w bułce tartej i usmażyć na oleju. W takiej formie będą smakować idealnie z rukolą lub innymi gatunkami sałaty oraz z takimi warzywami, jak pomidory czy papryka. Camembert pasuje również do kukurydzy lub warzyw strączkowych, takich jak zielony groszek czy fasola. Włączając miękkie sery pleśniowe do naszej sałatkowej bazy, z pewnością zaskoczymy wielu gości.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru