Wszystko, co musisz wiedzieć o serach, by przygotować pyszne przekąski

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Jaki ser, taka… sałatka

Obraz
© Shutterstock.com

Białe, żółte, owcze, kozie, twarde i dojrzewające. Często łączymy gatunki sera z potrawami zupełnie intuicyjnie, albo decydujemy się na to, co akurat znajdziemy w lodówce. Nie myślimy, który ser pasuje do danej przekąski. Dzięki tej wiedzy, zwykłe domowe sałatki, możemy zmienić w luksusowe dania, godne najlepszych restauracji.

/ 7Feta

Obraz
© iStock.com

Najbardziej popularnym serem sałatkowym jest feta. Trudno wyobrazić sobie bez niej sałatkę, znaną u nas jako grecką, czy jej kuzynkę, królującą na Bałkanach, sałatkę szopską. Feta jest słona, więc świetnie komponuje się z warzywami o niezbyt wyrazistym smaku, jak sałata czy ogórek, a także słodkimi - jak pomidory. Łącząc ją z oliwkami, zachowajmy umiar, by nie przesadzić z intensywnością smaku.
Zwróćmy uwagę, że w sklepach znajdziemy wiele serów jedynie udających fetę. Nie ma przeciwwskazań, by sięgać po takie podróbki - szczególnie, że są znacznie tańsze od oryginału, weźmy jednak pod uwagę, że zazwyczaj "udawane fety" są jeszcze bardziej słone i mają inną konsystencję. Jeśli chcemy przygotować oryginalną sałatkę grecką, to obok dobrej jakości oliwy i świeżych warzyw, kupmy jednak dobrą, oryginalną fetę.

/ 7Mozzarella

Obraz
© Shutterstock.com

Mozzarella to kolejny, często wykorzystywany w sałatkach ser. Pasuje on idealnie do oliwek czy pomidorów. Nie bez powodu jedną z najsłynniejszych sałatek włoskich jest caprese, czyli plastry mozzarelli i pomidorów, posypane bazylią i polane oliwą. Caprese w bardziej śmiałej odsłonie składa się z małych kulek mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Obie wersje łączy jedno: są pyszne!

/ 7Sery pleśniowe

Obraz
© 123RF.COM

Błękitne sery pleśniowe mają wyjątkowo wyrazisty smak. Przygotujemy z nich naprawdę dobre sałatki, które zachwyca każdego. Aromat serów pleśniowych idealnie pasuje do orzechów i lekko gorzkich warzyw typu papryka, sałata, seler naciowy lub cykoria. Fantastycznym połączeniem, opartym na zasadzie kontrastu, jest połączenie intensywnych, słonawych serów, z owocami. Doskonale nadadzą się np. winogrona, gruszki czy pomarańcze. Aby urozmaicić codzienną kuchnię, warto przygotować wytrawną sałatkę owocową. Wystarczy połączyć pokrojone winogrona, gruszkę i ser. Dodać garść orzechów i zalać wszystko sosem winegret z soku cytrynowego i oliwy.

/ 7Ser żółty

Obraz
© 123RF.COM

Kto z nas nie jadł sałatki warzywnej z dodatkiem żółtego sera? Pod nazwą "sery żółte" kryją się takie gatunki jak gouda, ementaler czy cheddar. Każdy z nich ma trochę inny smak, ale wszystkie są idealnym dodatkiem do sałatek z majonezem, świetnie pasują również do warzyw kiszonych i konserwowanych. Pokrojone w kostkę kawałki żółtego sera, ogórka kiszonego, pieczarki i kukurydzę z puszki możemy wymieszać z majonezem, doprawić i zajadać z wielkim apetytem.

/ 7Twarożek

Obraz
© Fotolia

Do sałatek możemy również bez problemu dodawać różnego rodzaju twarożki. Tego typu sery smakują idealnie np. z wędzonymi rybami. Sałatka z pomidorów, ogórka, kawałków wędzonego łososia i kostek twarożku z dodatkiem oliwy i ziół smakuje idealnie i nadaje się na każde przyjęcie. Bardzo pasującym dodatkiem do twarożku są również ogórki i seler naciowy. Ich chrupkość wspaniale przełamuje delikatną konsystencję białego serka.

/ 7Camembert i podobne

Obraz
© 123RF.COM

Miękkie sery pleśniowe typu camembert niekoniecznie kojarzą się z sałatką, a jednak doskonale się sprawdzą w takim daniu. Przed dodaniem warto je pokroić w kawałki, panierować w bułce tartej i usmażyć na oleju. W takiej formie będą smakować idealnie z rukolą lub innymi gatunkami sałaty oraz z takimi warzywami, jak pomidory czy papryka. Camembert pasuje również do kukurydzy lub warzyw strączkowych, takich jak zielony groszek czy fasola. Włączając miękkie sery pleśniowe do naszej sałatkowej bazy, z pewnością zaskoczymy wielu gości.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm