Wszystko, co musisz wiedzieć o serach, by przygotować pyszne przekąski
Jaki ser, taka… sałatka
Białe, żółte, owcze, kozie, twarde i dojrzewające. Często łączymy gatunki sera z potrawami zupełnie intuicyjnie, albo decydujemy się na to, co akurat znajdziemy w lodówce. Nie myślimy, który ser pasuje do danej przekąski. Dzięki tej wiedzy, zwykłe domowe sałatki, możemy zmienić w luksusowe dania, godne najlepszych restauracji.
Feta
Najbardziej popularnym serem sałatkowym jest feta. Trudno wyobrazić sobie bez niej sałatkę, znaną u nas jako grecką, czy jej kuzynkę, królującą na Bałkanach, sałatkę szopską. Feta jest słona, więc świetnie komponuje się z warzywami o niezbyt wyrazistym smaku, jak sałata czy ogórek, a także słodkimi - jak pomidory. Łącząc ją z oliwkami, zachowajmy umiar, by nie przesadzić z intensywnością smaku.
Zwróćmy uwagę, że w sklepach znajdziemy wiele serów jedynie udających fetę. Nie ma przeciwwskazań, by sięgać po takie podróbki - szczególnie, że są znacznie tańsze od oryginału, weźmy jednak pod uwagę, że zazwyczaj "udawane fety" są jeszcze bardziej słone i mają inną konsystencję. Jeśli chcemy przygotować oryginalną sałatkę grecką, to obok dobrej jakości oliwy i świeżych warzyw, kupmy jednak dobrą, oryginalną fetę.
Mozzarella
Mozzarella to kolejny, często wykorzystywany w sałatkach ser. Pasuje on idealnie do oliwek czy pomidorów. Nie bez powodu jedną z najsłynniejszych sałatek włoskich jest caprese, czyli plastry mozzarelli i pomidorów, posypane bazylią i polane oliwą. Caprese w bardziej śmiałej odsłonie składa się z małych kulek mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Obie wersje łączy jedno: są pyszne!
Sery pleśniowe
Błękitne sery pleśniowe mają wyjątkowo wyrazisty smak. Przygotujemy z nich naprawdę dobre sałatki, które zachwyca każdego. Aromat serów pleśniowych idealnie pasuje do orzechów i lekko gorzkich warzyw typu papryka, sałata, seler naciowy lub cykoria. Fantastycznym połączeniem, opartym na zasadzie kontrastu, jest połączenie intensywnych, słonawych serów, z owocami. Doskonale nadadzą się np. winogrona, gruszki czy pomarańcze. Aby urozmaicić codzienną kuchnię, warto przygotować wytrawną sałatkę owocową. Wystarczy połączyć pokrojone winogrona, gruszkę i ser. Dodać garść orzechów i zalać wszystko sosem winegret z soku cytrynowego i oliwy.
Ser żółty
Kto z nas nie jadł sałatki warzywnej z dodatkiem żółtego sera? Pod nazwą "sery żółte" kryją się takie gatunki jak gouda, ementaler czy cheddar. Każdy z nich ma trochę inny smak, ale wszystkie są idealnym dodatkiem do sałatek z majonezem, świetnie pasują również do warzyw kiszonych i konserwowanych. Pokrojone w kostkę kawałki żółtego sera, ogórka kiszonego, pieczarki i kukurydzę z puszki możemy wymieszać z majonezem, doprawić i zajadać z wielkim apetytem.
Twarożek
Do sałatek możemy również bez problemu dodawać różnego rodzaju twarożki. Tego typu sery smakują idealnie np. z wędzonymi rybami. Sałatka z pomidorów, ogórka, kawałków wędzonego łososia i kostek twarożku z dodatkiem oliwy i ziół smakuje idealnie i nadaje się na każde przyjęcie. Bardzo pasującym dodatkiem do twarożku są również ogórki i seler naciowy. Ich chrupkość wspaniale przełamuje delikatną konsystencję białego serka.
Camembert i podobne
Miękkie sery pleśniowe typu camembert niekoniecznie kojarzą się z sałatką, a jednak doskonale się sprawdzą w takim daniu. Przed dodaniem warto je pokroić w kawałki, panierować w bułce tartej i usmażyć na oleju. W takiej formie będą smakować idealnie z rukolą lub innymi gatunkami sałaty oraz z takimi warzywami, jak pomidory czy papryka. Camembert pasuje również do kukurydzy lub warzyw strączkowych, takich jak zielony groszek czy fasola. Włączając miękkie sery pleśniowe do naszej sałatkowej bazy, z pewnością zaskoczymy wielu gości.