Wsyp do wody, w której gotujesz jajka. Będą same wyskakiwać ze skorupek

Wielkanoc bez jajek? Nie do pomyślenia! Ale każdy, kto choć raz szykował ich większą ilość na świąteczne śniadanie, zna ten ból – jajka, które źle się obierają, pękają podczas gotowania, a skorupka odchodzi razem z białkiem. Na szczęście istnieje prosty, tani i skuteczny sposób, który rozwiązuje ten problem – wystarczy… dodać kwasek cytrynowy do wody podczas gotowania jajek.

Obieranie jajekObieranie jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrey Shupilo
Katarzyna Gileta

Dlaczego jajka trudno się obierają?

Sekret tkwi w pH białka jajka oraz tym, jak mocno przylega ono do błony pod skorupką. Świeże jajka mają niższe pH, co sprawia, że białko mocno się wiąże z błoną – przez to podczas obierania często rwiemy całe połacie białka. W starszych jajkach pH jest wyższe, a obieranie – znacznie łatwiejsze.

Problem w tym, że na święta często używamy świeżych jajek – prosto od gospodarza albo właśnie kupionych. Co wtedy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Kwasek cytrynowy na ratunek!

Dodając do wody ok. 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego na litr, zmieniamy odczyn środowiska gotowania – staje się bardziej kwaśne. To z kolei rozpuszcza część związków wapnia w skorupce, a także delikatnie oddziela błonę od białka.

Efekt?

  • Skorupka łatwiej pęka w kontrolowany sposób, bez nieestetycznych szczelin.
  • Błona oddziela się niemal sama.
  • Białko pozostaje gładkie, zwarte i… pięknie prezentuje się w wielkanocnym koszyku!

Dodatkowe zalety

Kwasek cytrynowy działa też jak naturalny środek przeciw przebarwieniom – zapobiega powstawaniu nieestetycznego zielonkawego pierścienia wokół żółtka, który bywa efektem zbyt długiego gotowania lub reakcji siarki i żelaza.

Warto też wspomnieć, że dzięki kwaskowi cytrynowemu:

  • jajka nie mają metalicznego zapachu,
  • gotują się równomiernie,
  • skorupka może nieco łatwiej zejść nawet z jajek przepiórczych, które uchodzą za szczególnie trudne do obierania.


Jak to zrobić krok po kroku?


  1. Do garnka wlej wodę i dodaj 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego na każdy litr.
  2. Delikatnie włóż jajka – najlepiej, by miały temperaturę pokojową.
  3. Gotuj jak zwykle – 8-10 minut na twardo.
  4. Po ugotowaniu przełóż jajka od razu do miski z zimną wodą lub nawet z lodem – to dodatkowo pomaga w obieraniu.

Kwasek cytrynowy to mały bohater wielkanocnych przygotowań. Niewidoczny, tani, a potrafi zaoszczędzić sporo nerwów i czasu. Dodaj go do wody przy gotowaniu jajek, a obieranie stanie się dziecinnie proste – idealne skorupki odchodzą, a ty możesz skupić się na dekorowaniu, faszerowaniu i… spokojnym celebrowaniu świąt. Bo czasem to właśnie drobne triki tworzą wielką różnicę na talerzu.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm