WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja prokuratury ws. majątku Ziobry

Wsyp do wody, w której gotujesz jajka. Będą same wyskakiwać ze skorupek

Wielkanoc bez jajek? Nie do pomyślenia! Ale każdy, kto choć raz szykował ich większą ilość na świąteczne śniadanie, zna ten ból – jajka, które źle się obierają, pękają podczas gotowania, a skorupka odchodzi razem z białkiem. Na szczęście istnieje prosty, tani i skuteczny sposób, który rozwiązuje ten problem – wystarczy… dodać kwasek cytrynowy do wody podczas gotowania jajek.

Obieranie jajekObieranie jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrey Shupilo
Katarzyna Gileta

Dlaczego jajka trudno się obierają?

Sekret tkwi w pH białka jajka oraz tym, jak mocno przylega ono do błony pod skorupką. Świeże jajka mają niższe pH, co sprawia, że białko mocno się wiąże z błoną – przez to podczas obierania często rwiemy całe połacie białka. W starszych jajkach pH jest wyższe, a obieranie – znacznie łatwiejsze.

Problem w tym, że na święta często używamy świeżych jajek – prosto od gospodarza albo właśnie kupionych. Co wtedy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Kwasek cytrynowy na ratunek!

Dodając do wody ok. 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego na litr, zmieniamy odczyn środowiska gotowania – staje się bardziej kwaśne. To z kolei rozpuszcza część związków wapnia w skorupce, a także delikatnie oddziela błonę od białka.

Efekt?

  • Skorupka łatwiej pęka w kontrolowany sposób, bez nieestetycznych szczelin.
  • Błona oddziela się niemal sama.
  • Białko pozostaje gładkie, zwarte i… pięknie prezentuje się w wielkanocnym koszyku!

Dodatkowe zalety

Kwasek cytrynowy działa też jak naturalny środek przeciw przebarwieniom – zapobiega powstawaniu nieestetycznego zielonkawego pierścienia wokół żółtka, który bywa efektem zbyt długiego gotowania lub reakcji siarki i żelaza.

Warto też wspomnieć, że dzięki kwaskowi cytrynowemu:

  • jajka nie mają metalicznego zapachu,
  • gotują się równomiernie,
  • skorupka może nieco łatwiej zejść nawet z jajek przepiórczych, które uchodzą za szczególnie trudne do obierania.


Jak to zrobić krok po kroku?


  1. Do garnka wlej wodę i dodaj 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego na każdy litr.
  2. Delikatnie włóż jajka – najlepiej, by miały temperaturę pokojową.
  3. Gotuj jak zwykle – 8-10 minut na twardo.
  4. Po ugotowaniu przełóż jajka od razu do miski z zimną wodą lub nawet z lodem – to dodatkowo pomaga w obieraniu.

Kwasek cytrynowy to mały bohater wielkanocnych przygotowań. Niewidoczny, tani, a potrafi zaoszczędzić sporo nerwów i czasu. Dodaj go do wody przy gotowaniu jajek, a obieranie stanie się dziecinnie proste – idealne skorupki odchodzą, a ty możesz skupić się na dekorowaniu, faszerowaniu i… spokojnym celebrowaniu świąt. Bo czasem to właśnie drobne triki tworzą wielką różnicę na talerzu.

Wybrane dla Ciebie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇