Wołowe klopsiki z żurawiną z sosem i puree ziemniaczanym

Klopsik w aromatycznym sosie z ziemniaczanym puree to propozycja na rodzinny obiad. Sekret smaku to dobre mięso i dodatek wina do sosu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Daylicooking".

Wołowe klopsiki z żurawiną z sosem i puree ziemniaczanymWołowe klopsiki z żurawiną z sosem i puree ziemniaczanym
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 kajzerki
  • mleko do namoczenia kajzerek
  • 2 średnie szalotki
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 ml półsłodkiego czerwonego wina
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • mąka pszenna do oprószenia klopsików

Składniki

Puree:
1 kg ziemniaków
sól do smaku
50 g masła
50 ml słodkiej śmietanki lub mleka

Przepis

Kajzerki namoczyć w mleku. Odcisnąć, ale nie za mocno. 1 szalotkę posiekać drobno.
Do mielonej wołowiny dodać namoczone kajzerki, szalotkę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę, tymianek). Wszystko razem wyrobić aż do dokładnego połączenia. Jeśli masa mięsna jest zbyt zbita, wtedy można dodać odrobinę zimnej wody. Na końcu wsypać żurawinę i całość jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Uformować okrągłe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Oprószyć delikatnie mąką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć klopsiki. Powinny tylko się delikatnie zarumienić, a nie wysmażyć, bo będą suche. Obsmażone przekładać do garnka.

Przepis

Kiedy wszystkie klopsiki będą obsmażone, na patelnię włożyć posiekaną drugą szalotkę i podsmażyć ją przez moment. Powinna tylko się zeszklić. Wlać wino, zagotować - przelać do garnka z klopsikami. Na patelnię wlać około pół szklanki wody, zagotować. (W ten sposób wyciągniemy resztę smaku, który pozostał na patelni. Fachowo nazywa się to deglasacja.) Przelać do garnka z klopsikami. Garnek przykryć i na minimalnym ogniu dusić klopsiki przez około 15 minut. Po tym czasie powstały sos ewentualnie doprawić do smaku i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.

Przepis

Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odlać wodę, postawić garnek na małym ogniu i potrząsając nim odparować z resztki wody.
Do odcedzonych gorących ziemniaków dodać masło i wlać śmietankę lub mleko. Utłuc wszystko razem aż powstanie jednolita masa. Na koniec kilka razy energicznie przemieszać. Podawać z klopsikami i konfiturą żurawinową.
Zobacz także: pomarańczowy kurczak

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny