Wołowe klopsiki z żurawiną z sosem i puree ziemniaczanym

Klopsik w aromatycznym sosie z ziemniaczanym puree to propozycja na rodzinny obiad. Sekret smaku to dobre mięso i dodatek wina do sosu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Daylicooking".

Wołowe klopsiki z żurawiną z sosem i puree ziemniaczanymWołowe klopsiki z żurawiną z sosem i puree ziemniaczanym
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 kajzerki
  • mleko do namoczenia kajzerek
  • 2 średnie szalotki
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 ml półsłodkiego czerwonego wina
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • mąka pszenna do oprószenia klopsików

Składniki

Puree:
1 kg ziemniaków
sól do smaku
50 g masła
50 ml słodkiej śmietanki lub mleka

Przepis

Kajzerki namoczyć w mleku. Odcisnąć, ale nie za mocno. 1 szalotkę posiekać drobno.
Do mielonej wołowiny dodać namoczone kajzerki, szalotkę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę, tymianek). Wszystko razem wyrobić aż do dokładnego połączenia. Jeśli masa mięsna jest zbyt zbita, wtedy można dodać odrobinę zimnej wody. Na końcu wsypać żurawinę i całość jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Uformować okrągłe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Oprószyć delikatnie mąką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć klopsiki. Powinny tylko się delikatnie zarumienić, a nie wysmażyć, bo będą suche. Obsmażone przekładać do garnka.

Przepis

Kiedy wszystkie klopsiki będą obsmażone, na patelnię włożyć posiekaną drugą szalotkę i podsmażyć ją przez moment. Powinna tylko się zeszklić. Wlać wino, zagotować - przelać do garnka z klopsikami. Na patelnię wlać około pół szklanki wody, zagotować. (W ten sposób wyciągniemy resztę smaku, który pozostał na patelni. Fachowo nazywa się to deglasacja.) Przelać do garnka z klopsikami. Garnek przykryć i na minimalnym ogniu dusić klopsiki przez około 15 minut. Po tym czasie powstały sos ewentualnie doprawić do smaku i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.

Przepis

Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odlać wodę, postawić garnek na małym ogniu i potrząsając nim odparować z resztki wody.
Do odcedzonych gorących ziemniaków dodać masło i wlać śmietankę lub mleko. Utłuc wszystko razem aż powstanie jednolita masa. Na koniec kilka razy energicznie przemieszać. Podawać z klopsikami i konfiturą żurawinową.
Zobacz także: pomarańczowy kurczak

Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze