Wołowe klopsiki z żurawiną z sosem i puree ziemniaczanym
Klopsik w aromatycznym sosie z ziemniaczanym puree to propozycja na rodzinny obiad. Sekret smaku to dobre mięso i dodatek wina do sosu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 kajzerki
- mleko do namoczenia kajzerek
- 2 średnie szalotki
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 150 ml półsłodkiego czerwonego wina
- 50 g suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- mąka pszenna do oprószenia klopsików
Puree:
1 kg ziemniaków
sól do smaku
50 g masła
50 ml słodkiej śmietanki lub mleka
Kajzerki namoczyć w mleku. Odcisnąć, ale nie za mocno. 1 szalotkę posiekać drobno.
Do mielonej wołowiny dodać namoczone kajzerki, szalotkę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę, tymianek). Wszystko razem wyrobić aż do dokładnego połączenia. Jeśli masa mięsna jest zbyt zbita, wtedy można dodać odrobinę zimnej wody. Na końcu wsypać żurawinę i całość jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Uformować okrągłe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Oprószyć delikatnie mąką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć klopsiki. Powinny tylko się delikatnie zarumienić, a nie wysmażyć, bo będą suche. Obsmażone przekładać do garnka.
Kiedy wszystkie klopsiki będą obsmażone, na patelnię włożyć posiekaną drugą szalotkę i podsmażyć ją przez moment. Powinna tylko się zeszklić. Wlać wino, zagotować - przelać do garnka z klopsikami. Na patelnię wlać około pół szklanki wody, zagotować. (W ten sposób wyciągniemy resztę smaku, który pozostał na patelni. Fachowo nazywa się to deglasacja.) Przelać do garnka z klopsikami. Garnek przykryć i na minimalnym ogniu dusić klopsiki przez około 15 minut. Po tym czasie powstały sos ewentualnie doprawić do smaku i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.
Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odlać wodę, postawić garnek na małym ogniu i potrząsając nim odparować z resztki wody.
Do odcedzonych gorących ziemniaków dodać masło i wlać śmietankę lub mleko. Utłuc wszystko razem aż powstanie jednolita masa. Na koniec kilka razy energicznie przemieszać. Podawać z klopsikami i konfiturą żurawinową.
Zobacz także: pomarańczowy kurczak
src="https://d.wpimg.pl/90903548-1270031111/ku.jpg"/>
Polecamy wideo: Prosty sposób na spaghetti bolognese. Makaronowe pyszności na obiad
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze