Trwa ładowanie...
d2hhaum
03-03-2018 11:16

Wołowe klopsiki z żurawiną z sosem i puree ziemniaczanym

Przepis

Klopsik w aromatycznym sosie z ziemniaczanym puree to propozycja na rodzinny obiad. Sekret smaku to dobre mięso i dodatek wina do sosu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Daylicooking".

d2hhaum
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 kajzerki
  • mleko do namoczenia kajzerek
  • 2 średnie szalotki
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 ml półsłodkiego czerwonego wina
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • mąka pszenna do oprószenia klopsików

Puree:
1 kg ziemniaków
sól do smaku
50 g masła
50 ml słodkiej śmietanki lub mleka

Przepis

Kajzerki namoczyć w mleku. Odcisnąć, ale nie za mocno. 1 szalotkę posiekać drobno.
Do mielonej wołowiny dodać namoczone kajzerki, szalotkę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę, tymianek). Wszystko razem wyrobić aż do dokładnego połączenia. Jeśli masa mięsna jest zbyt zbita, wtedy można dodać odrobinę zimnej wody. Na końcu wsypać żurawinę i całość jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Uformować okrągłe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Oprószyć delikatnie mąką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć klopsiki. Powinny tylko się delikatnie zarumienić, a nie wysmażyć, bo będą suche. Obsmażone przekładać do garnka.

Kiedy wszystkie klopsiki będą obsmażone, na patelnię włożyć posiekaną drugą szalotkę i podsmażyć ją przez moment. Powinna tylko się zeszklić. Wlać wino, zagotować - przelać do garnka z klopsikami. Na patelnię wlać około pół szklanki wody, zagotować. (W ten sposób wyciągniemy resztę smaku, który pozostał na patelni. Fachowo nazywa się to deglasacja.) Przelać do garnka z klopsikami. Garnek przykryć i na minimalnym ogniu dusić klopsiki przez około 15 minut. Po tym czasie powstały sos ewentualnie doprawić do smaku i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.

Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odlać wodę, postawić garnek na małym ogniu i potrząsając nim odparować z resztki wody.
Do odcedzonych gorących ziemniaków dodać masło i wlać śmietankę lub mleko. Utłuc wszystko razem aż powstanie jednolita masa. Na koniec kilka razy energicznie przemieszać. Podawać z klopsikami i konfiturą żurawinową.
Zobacz także: pomarańczowy kurczak
src="https://d.wpimg.pl/90903548-1270031111/ku.jpg"/>

Polecamy wideo: Prosty sposób na spaghetti bolognese. Makaronowe pyszności na obiad

Wołowe klopsiki z żurawiną z sosem i puree ziemniaczanym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj