Włosi kochają kawę. Wypijesz ją także w zaciszu własnego domu

Panuje przekonanie, że włoska kawa jest najlepsza na świecie, a zwykłe rozpuszczalne produkty, powszechnie dostępne na rynku, w ogóle się do niej nie umywają. Sprawdź, gdzie tkwi jej sekret i dlaczego warto ją pić.

Cappuccino to jeden z najpopularniejszych wariantów włoskiej kawy
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | Coffeedesk
Sylwia Ścibak

Włoska kawa – sekret wypalania

Kawa stanowi jeden z filarów włoskiej kultury, więc będąc na urlopie w tym kraju, nie sposób nie uraczyć się małą filiżanką espresso czy sławnego cappuccino serwowanego – wedle włoskiego zwyczaju – do śniadania. Tradycja jej wypalania i przyrządzania sięga ery kolonizacji, kiedy to właśnie na włoskich plantacjach w Afryce i Ameryce Południowej zaczęto uprawiać kawowce. Współczesne ziarna kawy oczywiście dalej są importowane, jednak sekret tego smaku i aromatu tkwi nie tylko w przygotowywaniu gotowego napoju, ale też w samym procesie wypalania ziaren.

Włoska kawa charakteryzuje się dość mocnym wypaleniem, ale zwyczaj palenia ziaren jest też inny w różnych rejonach Włoch. Niekiedy jest mocniej, a niekiedy nieco słabiej. Do wypalania wybiera się arabikę i robustę, czyli dwa najpopularniejsze typy, przy czym arabika jest delikatniejsza i bardziej aromatyczna, natomiast robusta charakteryzuje się mocniejszym, gorzkim smakiem. Robustę dodatkowo pali się dłużej od arabiki.

Włoska kawa – rodzaje

Kawą "bazową" we Włoszech jest oczywiście espresso – mocna, czarna, bez żadnych dodatków, podawana w małej filiżance, w ilości ok. 25 mililitrów. Do jej przygotowania używa się zarówno arabiki, jak i robusty, co zależy od smaku, jaki chce się uzyskać. Mocne, gorzkie espresso to mieszanka arabiki i robusty, przy czym arabiki jest 80 proc., a robusty 20 proc. Delikatniejsze espresso to głównie arabika z jeszcze mniejszą domieszką robusty.

Na bazie espresso przygotowuje się inne warianty, które charakteryzują się mniej lub bardziej wyrazistym smakiem, w zależności od dodatków czy ilości wody. Popularną wersją espresso jest caffé doppio, czyli podwójna porcja espresso podawana w większej filiżance. We włoskiej kawiarni dostaniemy także caffé corto/caffé ristretto, czyli bardziej skondensowane espresso, które jest podawane w porcjach poniżej 20 mililitrów. Mniej intensywny smak zapewni nam caffé lungo, czyli długo parzony typ, zawierający większą ilość wody.

Włoskie kawy występują także z dodatkiem mleka, nierzadko też czekolady czy lodu. Za najsławniejsze można uznać trzy odmiany: cappuccino, caffé macchiato, latte macchiato. Cappuccino to kawa uzupełniona ciepłym, spienionym mlekiem w odpowiednich proporcjach, macchiato to wariant z odrobiną mleka, zaś latte macchiato to kawa podawana w dużych szklankach, bardzo łagodna, składająca się z warstw kawy i spienionego mleka.

Włoska kawa – dobre ziarna to podstawa

Przed zakupem kawy warto zwracać uwagę na kilka drobiazgów, które świadczą o jakości. We Włoszech można znaleźć zarówno palarnie stawiające na wysokie standardy, jak i palarnie produkujące masówki, które są nieco niższe jakościowo. Warto więc sprawdzić firmę i poprzeglądać oferty w internecie. O jakości ziaren świadczy także ich świeżość, więc najlepsze są te nie starsze niż 3 miesiące, szczelnie zapakowane (bo powietrze również obniża walory smakowe i zapachowe ziaren). Powinny mieć one głęboki, brązowy kolor i przyjemny aromat, nie cierpki.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia