Włosi kochają kawę. Wypijesz ją także w zaciszu własnego domu

Panuje przekonanie, że włoska kawa jest najlepsza na świecie, a zwykłe rozpuszczalne produkty, powszechnie dostępne na rynku, w ogóle się do niej nie umywają. Sprawdź, gdzie tkwi jej sekret i dlaczego warto ją pić.

Cappuccino to jeden z najpopularniejszych wariantów włoskiej kawy
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | Coffeedesk
Sylwia Ścibak

Włoska kawa – sekret wypalania

Kawa stanowi jeden z filarów włoskiej kultury, więc będąc na urlopie w tym kraju, nie sposób nie uraczyć się małą filiżanką espresso czy sławnego cappuccino serwowanego – wedle włoskiego zwyczaju – do śniadania. Tradycja jej wypalania i przyrządzania sięga ery kolonizacji, kiedy to właśnie na włoskich plantacjach w Afryce i Ameryce Południowej zaczęto uprawiać kawowce. Współczesne ziarna kawy oczywiście dalej są importowane, jednak sekret tego smaku i aromatu tkwi nie tylko w przygotowywaniu gotowego napoju, ale też w samym procesie wypalania ziaren.

Włoska kawa charakteryzuje się dość mocnym wypaleniem, ale zwyczaj palenia ziaren jest też inny w różnych rejonach Włoch. Niekiedy jest mocniej, a niekiedy nieco słabiej. Do wypalania wybiera się arabikę i robustę, czyli dwa najpopularniejsze typy, przy czym arabika jest delikatniejsza i bardziej aromatyczna, natomiast robusta charakteryzuje się mocniejszym, gorzkim smakiem. Robustę dodatkowo pali się dłużej od arabiki.

Włoska kawa – rodzaje

Kawą "bazową" we Włoszech jest oczywiście espresso – mocna, czarna, bez żadnych dodatków, podawana w małej filiżance, w ilości ok. 25 mililitrów. Do jej przygotowania używa się zarówno arabiki, jak i robusty, co zależy od smaku, jaki chce się uzyskać. Mocne, gorzkie espresso to mieszanka arabiki i robusty, przy czym arabiki jest 80 proc., a robusty 20 proc. Delikatniejsze espresso to głównie arabika z jeszcze mniejszą domieszką robusty.

Na bazie espresso przygotowuje się inne warianty, które charakteryzują się mniej lub bardziej wyrazistym smakiem, w zależności od dodatków czy ilości wody. Popularną wersją espresso jest caffé doppio, czyli podwójna porcja espresso podawana w większej filiżance. We włoskiej kawiarni dostaniemy także caffé corto/caffé ristretto, czyli bardziej skondensowane espresso, które jest podawane w porcjach poniżej 20 mililitrów. Mniej intensywny smak zapewni nam caffé lungo, czyli długo parzony typ, zawierający większą ilość wody.

Włoskie kawy występują także z dodatkiem mleka, nierzadko też czekolady czy lodu. Za najsławniejsze można uznać trzy odmiany: cappuccino, caffé macchiato, latte macchiato. Cappuccino to kawa uzupełniona ciepłym, spienionym mlekiem w odpowiednich proporcjach, macchiato to wariant z odrobiną mleka, zaś latte macchiato to kawa podawana w dużych szklankach, bardzo łagodna, składająca się z warstw kawy i spienionego mleka.

Włoska kawa – dobre ziarna to podstawa

Przed zakupem kawy warto zwracać uwagę na kilka drobiazgów, które świadczą o jakości. We Włoszech można znaleźć zarówno palarnie stawiające na wysokie standardy, jak i palarnie produkujące masówki, które są nieco niższe jakościowo. Warto więc sprawdzić firmę i poprzeglądać oferty w internecie. O jakości ziaren świadczy także ich świeżość, więc najlepsze są te nie starsze niż 3 miesiące, szczelnie zapakowane (bo powietrze również obniża walory smakowe i zapachowe ziaren). Powinny mieć one głęboki, brązowy kolor i przyjemny aromat, nie cierpki.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm