Włosi kochają kawę. Wypijesz ją także w zaciszu własnego domu

Panuje przekonanie, że włoska kawa jest najlepsza na świecie, a zwykłe rozpuszczalne produkty, powszechnie dostępne na rynku, w ogóle się do niej nie umywają. Sprawdź, gdzie tkwi jej sekret i dlaczego warto ją pić.

Cappuccino to jeden z najpopularniejszych wariantów włoskiej kawy
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | Coffeedesk
Sylwia Ścibak

Włoska kawa – sekret wypalania

Kawa stanowi jeden z filarów włoskiej kultury, więc będąc na urlopie w tym kraju, nie sposób nie uraczyć się małą filiżanką espresso czy sławnego cappuccino serwowanego – wedle włoskiego zwyczaju – do śniadania. Tradycja jej wypalania i przyrządzania sięga ery kolonizacji, kiedy to właśnie na włoskich plantacjach w Afryce i Ameryce Południowej zaczęto uprawiać kawowce. Współczesne ziarna kawy oczywiście dalej są importowane, jednak sekret tego smaku i aromatu tkwi nie tylko w przygotowywaniu gotowego napoju, ale też w samym procesie wypalania ziaren.

Włoska kawa charakteryzuje się dość mocnym wypaleniem, ale zwyczaj palenia ziaren jest też inny w różnych rejonach Włoch. Niekiedy jest mocniej, a niekiedy nieco słabiej. Do wypalania wybiera się arabikę i robustę, czyli dwa najpopularniejsze typy, przy czym arabika jest delikatniejsza i bardziej aromatyczna, natomiast robusta charakteryzuje się mocniejszym, gorzkim smakiem. Robustę dodatkowo pali się dłużej od arabiki.

Włoska kawa – rodzaje

Kawą "bazową" we Włoszech jest oczywiście espresso – mocna, czarna, bez żadnych dodatków, podawana w małej filiżance, w ilości ok. 25 mililitrów. Do jej przygotowania używa się zarówno arabiki, jak i robusty, co zależy od smaku, jaki chce się uzyskać. Mocne, gorzkie espresso to mieszanka arabiki i robusty, przy czym arabiki jest 80 proc., a robusty 20 proc. Delikatniejsze espresso to głównie arabika z jeszcze mniejszą domieszką robusty.

Na bazie espresso przygotowuje się inne warianty, które charakteryzują się mniej lub bardziej wyrazistym smakiem, w zależności od dodatków czy ilości wody. Popularną wersją espresso jest caffé doppio, czyli podwójna porcja espresso podawana w większej filiżance. We włoskiej kawiarni dostaniemy także caffé corto/caffé ristretto, czyli bardziej skondensowane espresso, które jest podawane w porcjach poniżej 20 mililitrów. Mniej intensywny smak zapewni nam caffé lungo, czyli długo parzony typ, zawierający większą ilość wody.

Włoskie kawy występują także z dodatkiem mleka, nierzadko też czekolady czy lodu. Za najsławniejsze można uznać trzy odmiany: cappuccino, caffé macchiato, latte macchiato. Cappuccino to kawa uzupełniona ciepłym, spienionym mlekiem w odpowiednich proporcjach, macchiato to wariant z odrobiną mleka, zaś latte macchiato to kawa podawana w dużych szklankach, bardzo łagodna, składająca się z warstw kawy i spienionego mleka.

Włoska kawa – dobre ziarna to podstawa

Przed zakupem kawy warto zwracać uwagę na kilka drobiazgów, które świadczą o jakości. We Włoszech można znaleźć zarówno palarnie stawiające na wysokie standardy, jak i palarnie produkujące masówki, które są nieco niższe jakościowo. Warto więc sprawdzić firmę i poprzeglądać oferty w internecie. O jakości ziaren świadczy także ich świeżość, więc najlepsze są te nie starsze niż 3 miesiące, szczelnie zapakowane (bo powietrze również obniża walory smakowe i zapachowe ziaren). Powinny mieć one głęboki, brązowy kolor i przyjemny aromat, nie cierpki.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji