WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Włosi kochają kawę. Wypijesz ją także w zaciszu własnego domu

Panuje przekonanie, że włoska kawa jest najlepsza na świecie, a zwykłe rozpuszczalne produkty, powszechnie dostępne na rynku, w ogóle się do niej nie umywają. Sprawdź, gdzie tkwi jej sekret i dlaczego warto ją pić.

Cappuccino to jeden z najpopularniejszych wariantów włoskiej kawy
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | Coffeedesk
Sylwia Ścibak

Włoska kawa – sekret wypalania

Kawa stanowi jeden z filarów włoskiej kultury, więc będąc na urlopie w tym kraju, nie sposób nie uraczyć się małą filiżanką espresso czy sławnego cappuccino serwowanego – wedle włoskiego zwyczaju – do śniadania. Tradycja jej wypalania i przyrządzania sięga ery kolonizacji, kiedy to właśnie na włoskich plantacjach w Afryce i Ameryce Południowej zaczęto uprawiać kawowce. Współczesne ziarna kawy oczywiście dalej są importowane, jednak sekret tego smaku i aromatu tkwi nie tylko w przygotowywaniu gotowego napoju, ale też w samym procesie wypalania ziaren.

Włoska kawa charakteryzuje się dość mocnym wypaleniem, ale zwyczaj palenia ziaren jest też inny w różnych rejonach Włoch. Niekiedy jest mocniej, a niekiedy nieco słabiej. Do wypalania wybiera się arabikę i robustę, czyli dwa najpopularniejsze typy, przy czym arabika jest delikatniejsza i bardziej aromatyczna, natomiast robusta charakteryzuje się mocniejszym, gorzkim smakiem. Robustę dodatkowo pali się dłużej od arabiki.

Włoska kawa – rodzaje

Kawą "bazową" we Włoszech jest oczywiście espresso – mocna, czarna, bez żadnych dodatków, podawana w małej filiżance, w ilości ok. 25 mililitrów. Do jej przygotowania używa się zarówno arabiki, jak i robusty, co zależy od smaku, jaki chce się uzyskać. Mocne, gorzkie espresso to mieszanka arabiki i robusty, przy czym arabiki jest 80 proc., a robusty 20 proc. Delikatniejsze espresso to głównie arabika z jeszcze mniejszą domieszką robusty.

Na bazie espresso przygotowuje się inne warianty, które charakteryzują się mniej lub bardziej wyrazistym smakiem, w zależności od dodatków czy ilości wody. Popularną wersją espresso jest caffé doppio, czyli podwójna porcja espresso podawana w większej filiżance. We włoskiej kawiarni dostaniemy także caffé corto/caffé ristretto, czyli bardziej skondensowane espresso, które jest podawane w porcjach poniżej 20 mililitrów. Mniej intensywny smak zapewni nam caffé lungo, czyli długo parzony typ, zawierający większą ilość wody.

Włoskie kawy występują także z dodatkiem mleka, nierzadko też czekolady czy lodu. Za najsławniejsze można uznać trzy odmiany: cappuccino, caffé macchiato, latte macchiato. Cappuccino to kawa uzupełniona ciepłym, spienionym mlekiem w odpowiednich proporcjach, macchiato to wariant z odrobiną mleka, zaś latte macchiato to kawa podawana w dużych szklankach, bardzo łagodna, składająca się z warstw kawy i spienionego mleka.

Włoska kawa – dobre ziarna to podstawa

Przed zakupem kawy warto zwracać uwagę na kilka drobiazgów, które świadczą o jakości. We Włoszech można znaleźć zarówno palarnie stawiające na wysokie standardy, jak i palarnie produkujące masówki, które są nieco niższe jakościowo. Warto więc sprawdzić firmę i poprzeglądać oferty w internecie. O jakości ziaren świadczy także ich świeżość, więc najlepsze są te nie starsze niż 3 miesiące, szczelnie zapakowane (bo powietrze również obniża walory smakowe i zapachowe ziaren). Powinny mieć one głęboki, brązowy kolor i przyjemny aromat, nie cierpki.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯