Właściwości odżywcze owsianki – śniadanie na zdrowie

W ostatnich latach owsianka została okrzyknięta niekwestionowaną królową śniadań. Jej odżywcze składniki korzystnie wpływają na nasz organizm i jego funkcjonowanie. Serwowana w towarzystwie świeżych owoców z dodatkiem bakalii stanowi zastrzyk energii na cały dzień i zapewnia prawdziwie pyszny poranek. Ponieważ 10 października obchodzony jest Światowy Dzień Owsianki, to polecamy pyszne przepisy na pożywne śniadania z jej udziałem!

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Owsianka to bogactwo składników odżywczych. Jej bazę stanowią płatki owsiane zawierające m.in. białko, które przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz zdrowych kości. Błonnik natomiast pomaga utrzymać uczucie sytości po posiłku i pozytywnie wpływa na metabolizm. Dlatego po owsiankę tak chętnie sięgają sportowcy i osoby na diecie. Owsianka z dodatkiem mleka lub tłustego serka jest źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny, co pozytywnie wpływa na obniżenie poziom cukru we krwi. Takie śniadanie to również bogate źródło witamin i minerałów, między innymi witamin z grupy B, witamin A, E, K, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. Spożywanie owsianki działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, dzięki wielonasyconym kwasom tłuszczowym. Obniża też poziom cholesterolu we krwi i czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Ziarna owsa zawierają również substancje antydepresyjne. Warto więc korzystać z dobrych właściwości owsianki i zajadać ją na zdrowie!

Przepisy na pożywne jesienne śniadania z Piątnicy, no bo skąd!

Owsianka z owocami i bakaliami to doskonała propozycja na ciepłe i pyszne śniadanie w jesienne poranki. Jeśli dodamy do niej serek mascarpone z Piątnicy, cynamon i jabłka, to stworzymy pożywne śniadanie, które zapewni nam dobry start, rozgrzeje i nasyci. Do owsianki można dodać również napój roślinny owsiany Piątnica Roślinna, który nie zawiera cukru i zbędnych dodatków, za to ma kremową konsystencję oraz delikatny, harmonijny smak. Do przygotowania jesiennego śniadania wspaniale sprawdzą się również kasza jaglana lub płatki jaglane – koniecznie w towarzystwie serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy. Jesień zapowiada się kolorowo i smacznie!

Owsianka z jabłkami, mascarpone i orzechami

Przygotowanie: 10 minut

Porcje: 2

Składniki:

  • Mleko Wiejskie Piątnica – 500 ml
  • płatki owsiane błyskawiczne – ½ szklanki
  • Mascarpone z Piątnicy – 100 g
  • jabłko – 2 sztuki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie i laskowe – 1 garść
  • syrop klonowy – 4 łyżki

Wykonanie: 

  1. Podgrzej mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj razem przez 5 minut. Następnie dodaj półtora jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek Mascarpone z Piątnicy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Przelej owsiankę do miski. Pozostałą połówkę jabłka pokrój na plasterki i udekoruj nimi danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym – i gotowe. Udanego dnia!
© Licencjodawca

Jaglanka z orzechami nerkowca, serkiem i borówkami

Przygotowanie: 20 minut

Porcje: 2

  • Składniki:kasza jaglana lub płatki jaglane – 100 g 
  • Mleko Wiejskie Piątnica – 250 ml
  • woda – 250 ml
  • miód – kilka łyżek
  • orzechy nerkowca – 100 g
  • Serek Twój Smak Naturalny OSM Piątnica – 1 opakowanie
  • borówki – 100 g

Wykonanie: 

  1. Orzechy nerkowca utłucz na miazgę w moździerzu. Do rondla wlej mleko i wodę, wsyp kaszę jaglaną (lub płatki jaglane) i pokruszone orzechy (garść orzechów zachowaj do dekoracji), gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj łyżkę miodu, serek Twój Smak z Piątnicy i wymieszaj.
  2. Przełóż jaglankę do miski, udekoruj borówkami i pokruszonymi orzechami, dodaj miodu. Smacznego!
© materiały partnera

Nocna owsianka z borówkami i bananem

Przygotowanie: 5 minut + noc

Porcje: 2

Składniki:

  • Napój owsiany Piątnica Roślinna – 500 ml
  • płatki owsiane – 8 łyżek
  • szczypta cynamonu
  • miód – 1 łyżka
  • garść borówek
  • banan – 1 sztuka
  • prażone płatki migdałowe – 2 łyżki

Wykonanie:

  1. Płatki wsyp do dwóch miseczek, a następnie zalej napojem owsianym Piątnicy Roślinnej.
  2. Dodaj miód, cynamon i wymieszaj.
  3. Wstaw miseczki do lodówki na noc.
  4. Rano wyjmij owsiankę z lodówki.
  5. Pokrój banana w plastry, ułóż na gotowej owsiance, dodaj borówki oraz posyp prażonymi płatkami migdałowymi, dodaj odrobinę miodu. Smacznego!
Materiał prasowy Piątnica
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się