Wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem
W każdym domu świąteczny barszcz przygotowuje się nieco inaczej. U mnie do wywaru dodaje się owoce. dzięki temu wywar nabiera pięknego głębokiego koloru oraz charakterystycznego smaku. Taki barszczyk najlepiej smakuje podany z uszkami lub pasztecikami. Serdecznie polecam skorzystać z mojego przepisu. Zapewniam, że będzie pysznie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wrzucamy buraki i pozostałe warzywa, wiśnie wraz z zalewą, jagody oraz czosnek pokrojony w cienkie paski. Zalewamy całość wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielsie oraz łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plasterki, doprawiamy majerankiem, miodem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut. Na koniec próbujemy i doprawiamy raz jeszcze, jeśli zachodzi taka potrzeba :) Zupę przelewamy przez sitko i serwujemy czysty barszcz np. z pasztecikami z grzybami.