Trwa ładowanie...
d1kd346
12-12-2014 13:52

Wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem

Przepis

W każdym domu świąteczny barszcz przygotowuje się nieco inaczej. U mnie do wywaru dodaje się owoce. dzięki temu wywar nabiera pięknego głębokiego koloru oraz charakterystycznego smaku. Taki barszczyk najlepiej smakuje podany z uszkami lub pasztecikami. Serdecznie polecam skorzystać z mojego przepisu. Zapewniam, że będzie pysznie.

d1kd346
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 1,5 kg buraków
  • 2,5 l wody
  • 2 marchewki
  • seler
  • pietruszka
  • por
  • 700 g wiśni w kompocie (słoik mniejszy niż litrowy)
  • 3/4 szklanki jagód (u nas ze słoika)
  • 1 duże jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki majeranku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki miodu
  • 4 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
Przepis

Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wrzucamy buraki i pozostałe warzywa, wiśnie wraz z zalewą, jagody oraz czosnek pokrojony w cienkie paski. Zalewamy całość wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielsie oraz łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plasterki, doprawiamy majerankiem, miodem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut. Na koniec próbujemy i doprawiamy raz jeszcze, jeśli zachodzi taka potrzeba :) Zupę przelewamy przez sitko i serwujemy czysty barszcz np. z pasztecikami z grzybami.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1kd346
d1kd346
d1kd346
d1kd346
Więcej tematów
d1kd346