Wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem
W każdym domu świąteczny barszcz przygotowuje się nieco inaczej. U mnie do wywaru dodaje się owoce. dzięki temu wywar nabiera pięknego głębokiego koloru oraz charakterystycznego smaku. Taki barszczyk najlepiej smakuje podany z uszkami lub pasztecikami. Serdecznie polecam skorzystać z mojego przepisu. Zapewniam, że będzie pysznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1,5 kg buraków
- 2,5 l wody
- 2 marchewki
- seler
- pietruszka
- por
- 700 g wiśni w kompocie (słoik mniejszy niż litrowy)
- 3/4 szklanki jagód (u nas ze słoika)
- 1 duże jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki majeranku
- sól i pieprz
- 3 łyżki miodu
- 4 listki laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wrzucamy buraki i pozostałe warzywa, wiśnie wraz z zalewą, jagody oraz czosnek pokrojony w cienkie paski. Zalewamy całość wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielsie oraz łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plasterki, doprawiamy majerankiem, miodem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut. Na koniec próbujemy i doprawiamy raz jeszcze, jeśli zachodzi taka potrzeba :) Zupę przelewamy przez sitko i serwujemy czysty barszcz np. z pasztecikami z grzybami.
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze