Wielkanocna pascha z bakaliami. Klasyk wśród deserów

Pascha wielkanocna pojawiająca się na stołach naszych przodków była efektem mieszania się różnych tradycji kulinarnych w wielokulturowej Rzeczpospolitej. Przybyła do Polski ze wschodu.

Wielkanocna pascha z bakaliami. Klasyk wśród deserówWielkanocna pascha z bakaliami. Klasyk wśród deserów
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg twarogu
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 25 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • po 10 dag migdałów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • po 5 dag daktyli i fig
  • cukier z prawdziwą wanilią z nutką kardamonu

Przepis

  • Migdały i rodzynki sparzyć, z migdałów ściągnąć skórkę. Posiekać wszystkie bakalie.
  • Twaróg zemleć i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią z nutką kardamonu. Wymieszać ze śmietanką.
  • Naczynie z żółtkami i śmietanką ustawić na garnku z wrzątkiem i mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać miękkie masło, twaróg i bakalie, wymieszać.
  • Masę serową przełożyć do czystej doniczki lub innego naczynia (np. sito) wyścielonej podwójną gazą, przykryć talerzykiem, przycisnąć ciężarkiem.
  • Na 8 godz. wynieść w chłodne miejsce. Wyjąć paschę z formy i przybrać.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥