Trwa ładowanie...
d2hhaum
05-04-2022 10:00

Wielkanocna pascha z bakaliami. Klasyk wśród deserów

Przepis

Pascha wielkanocna pojawiająca się na stołach naszych przodków była efektem mieszania się różnych tradycji kulinarnych w wielokulturowej Rzeczpospolitej. Przybyła do Polski ze wschodu.

d2hhaum
5.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Anna Szabat
Składniki
  • 1 kg twarogu
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 25 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • po 10 dag migdałów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • po 5 dag daktyli i fig
  • cukier z prawdziwą wanilią z nutką kardamonu
Przepis
  • Migdały i rodzynki sparzyć, z migdałów ściągnąć skórkę. Posiekać wszystkie bakalie.
  • Twaróg zemleć i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią z nutką kardamonu. Wymieszać ze śmietanką.
  • Naczynie z żółtkami i śmietanką ustawić na garnku z wrzątkiem i mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać miękkie masło, twaróg i bakalie, wymieszać.
  • Masę serową przełożyć do czystej doniczki lub innego naczynia (np. sito) wyścielonej podwójną gazą, przykryć talerzykiem, przycisnąć ciężarkiem.
  • Na 8 godz. wynieść w chłodne miejsce. Wyjąć paschę z formy i przybrać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocna pascha z bakaliami. Klasyk wśród deserów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj