Trwa ładowanie...
de7tcxd
05-04-2022 10:00

Wielkanocna pascha z bakaliami. Klasyk wśród deserów

Przepis

Pascha wielkanocna pojawiająca się na stołach naszych przodków była efektem mieszania się różnych tradycji kulinarnych w wielokulturowej Rzeczpospolitej. Przybyła do Polski ze wschodu.

de7tcxd
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Anna Szabat
Składniki
  • 1 kg twarogu
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 25 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • po 10 dag migdałów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • po 5 dag daktyli i fig
  • cukier z prawdziwą wanilią z nutką kardamonu
Przepis
  • Migdały i rodzynki sparzyć, z migdałów ściągnąć skórkę. Posiekać wszystkie bakalie.
  • Twaróg zemleć i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią z nutką kardamonu. Wymieszać ze śmietanką.
  • Naczynie z żółtkami i śmietanką ustawić na garnku z wrzątkiem i mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać miękkie masło, twaróg i bakalie, wymieszać.
  • Masę serową przełożyć do czystej doniczki lub innego naczynia (np. sito) wyścielonej podwójną gazą, przykryć talerzykiem, przycisnąć ciężarkiem.
  • Na 8 godz. wynieść w chłodne miejsce. Wyjąć paschę z formy i przybrać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocna pascha z bakaliami. Klasyk wśród deserów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
de7tcxd
de7tcxd
de7tcxd
de7tcxd
Więcej tematów
de7tcxd