Wegańskie chili z batatami

Danie jest o wiele lżejsze niż jego mięsna wersja.

Blogerka Karolina Sobańska zaprezentowała wegańskie menu na cały dzień. Nam do gustu przypadło chili z batatami. Gęste, pożywne i o wiele lżejsze niż jego mięsna wersja. Oto przepis:

Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml czerwonego wina wytrawnego
2 puszki pomidorów bez skórki
350 ml bulionu warzywnego
Sól, oregano, mielone chili
1-2 łyżki cukru brązowego
1 kg batatów
Puszka czerwonej fasoli
Puszka kukurydzy
3-4 dymki
200 ml śmietany 18 proc.
Sok z limonki

Krok 1:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory z sokiem i bulion warzywny. Doprawiamy solą, 2 łyżeczkami chili, oregano i 1 łyżeczką cukru i gotujemy przez 5 minut.
Krok 2:
Bataty obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2-3 cm. Dodajemy do sosu i gotujemy razem przez 15-20 minut. Czerwoną fasolę odcedzamy i płuczemy, a następnie osączamy, podobnie kukurydzę. Oba składniki dodajemy do chili i gotujemy przez kolejne 5-8 minut. Doprawiamy solą, chili i cukrem.
Krok 3: Przygotowujemy dip
Cebule dymki kroimy w krążki. Mieszamy ze śmietaną, solą i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Chili posypujemy posiekanym szczypiorkiem dymki i podajemy z dipem. Do tego pasuje chrupiąca bagietka.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Produkty spożywcze, które warto ze sobą łączyć

Źródło artykułu: LifeTube/Jaja w kuchni
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości