Wegańskie chili z batatami
Danie jest o wiele lżejsze niż jego mięsna wersja.
Blogerka Karolina Sobańska zaprezentowała wegańskie menu na cały dzień. Nam do gustu przypadło chili z batatami. Gęste, pożywne i o wiele lżejsze niż jego mięsna wersja. Oto przepis:
Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml czerwonego wina wytrawnego
2 puszki pomidorów bez skórki
350 ml bulionu warzywnego
Sól, oregano, mielone chili
1-2 łyżki cukru brązowego
1 kg batatów
Puszka czerwonej fasoli
Puszka kukurydzy
3-4 dymki
200 ml śmietany 18 proc.
Sok z limonki
Krok 1:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory z sokiem i bulion warzywny. Doprawiamy solą, 2 łyżeczkami chili, oregano i 1 łyżeczką cukru i gotujemy przez 5 minut.
Krok 2:
Bataty obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2-3 cm. Dodajemy do sosu i gotujemy razem przez 15-20 minut. Czerwoną fasolę odcedzamy i płuczemy, a następnie osączamy, podobnie kukurydzę. Oba składniki dodajemy do chili i gotujemy przez kolejne 5-8 minut. Doprawiamy solą, chili i cukrem.
Krok 3: Przygotowujemy dip
Cebule dymki kroimy w krążki. Mieszamy ze śmietaną, solą i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Chili posypujemy posiekanym szczypiorkiem dymki i podajemy z dipem. Do tego pasuje chrupiąca bagietka.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
href="http://kuchnia.wp.pl/produkty-spozywcze-ktore-warto-ze-soba-laczyc-6054630720554113g"> Produkty spożywcze, które warto ze sobą łączyć