Trwa ładowanie...

Wątróbka cielęca według przepisu z 1895 roku

Wątróbka to jeden z klasyków polskiej kuchni, ale nie każdy potrafi docenić jej walory odżywcze i smakowe. Najczęściej z powodu złego przygotowania zraża nas jej zapach. Odpowiednie dodatki i etapy gotowania sprawią jednak, że produkt ten będzie smakować wyjątkowo. Oryginalną recepturę z 1895 roku na wątróbkę cielęcą odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Wątróbka cielęca według przepisu z 1895 rokuŹródło: www.przepisytradycyjne.pl
d3ixacu
d3ixacu

Wątróbka to jeden z klasyków polskiej kuchni, ale nie każdy potrafi docenić jej walory odżywcze i smakowe. Najczęściej z powodu złego przygotowania zraża nas jej zapach. Odpowiednie dodatki i etapy gotowania sprawią jednak, że produkt ten będzie smakować wyjątkowo. Oryginalną recepturę z 1895 roku na wątróbkę cielęcą odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:
200 g wątróbki cielęcej
2 cebule
250 ml mleka
szczypta soli i pieprzu
odrobina mąki

Przygotowanie:
Zdejmuję z wątróbki skórkę - przezroczystą błonę, a następnie namaczam wątróbkę przez ok. 20 minut w mleku. Rozgrzewam na patelni masło i dodaję posiekaną w piórka cebulę. Prószę wątróbkę mąką i dokładam ją do cebuli. Obracam wątróbkę, tak aby zrumieniła się z każdej strony. Wszystko solę i doprawiam pieprzem. Przykrywam wątróbkę szczelnie i duszę przez ok. 10 minut. Podaję z puree z ziemniaków.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku, z "Kucharza Warszawskiego".
"Wymoczoną w mleku wątróbkę ociągnąć ze skórki, naszpikować świeżą słoniną, włożyć w rondel, podłożywszy masła, pokrajaną cebulę, przykryć i pozostawić na wolnym ogniu, często przewracając, żeby się nie przypaliła. Na krótko przed wydaniem zaprószyć bułeczką".

d3ixacu

Zobacz także: knedle ze śliwkami

d3ixacu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ixacu
Więcej tematów