Wątróbka cielęca według przepisu z 1895 roku

Wątróbka to jeden z klasyków polskiej kuchni, ale nie każdy potrafi docenić jej walory odżywcze i smakowe. Najczęściej z powodu złego przygotowania zraża nas jej zapach. Odpowiednie dodatki i etapy gotowania sprawią jednak, że produkt ten będzie smakować wyjątkowo. Oryginalną recepturę z 1895 roku na wątróbkę cielęcą odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Wątróbka to jeden z klasyków polskiej kuchni, ale nie każdy potrafi docenić jej walory odżywcze i smakowe. Najczęściej z powodu złego przygotowania zraża nas jej zapach. Odpowiednie dodatki i etapy gotowania sprawią jednak, że produkt ten będzie smakować wyjątkowo. Oryginalną recepturę z 1895 roku na wątróbkę cielęcą odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:
200 g wątróbki cielęcej
2 cebule
250 ml mleka
szczypta soli i pieprzu
odrobina mąki

Przygotowanie:
Zdejmuję z wątróbki skórkę - przezroczystą błonę, a następnie namaczam wątróbkę przez ok. 20 minut w mleku. Rozgrzewam na patelni masło i dodaję posiekaną w piórka cebulę. Prószę wątróbkę mąką i dokładam ją do cebuli. Obracam wątróbkę, tak aby zrumieniła się z każdej strony. Wszystko solę i doprawiam pieprzem. Przykrywam wątróbkę szczelnie i duszę przez ok. 10 minut. Podaję z puree z ziemniaków.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku, z "Kucharza Warszawskiego".
"Wymoczoną w mleku wątróbkę ociągnąć ze skórki, naszpikować świeżą słoniną, włożyć w rondel, podłożywszy masła, pokrajaną cebulę, przykryć i pozostawić na wolnym ogniu, często przewracając, żeby się nie przypaliła. Na krótko przed wydaniem zaprószyć bułeczką".

Zobacz także: knedle ze śliwkami

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja