WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Wątróbka cielęca według przepisu z 1895 roku

Wątróbka to jeden z klasyków polskiej kuchni, ale nie każdy potrafi docenić jej walory odżywcze i smakowe. Najczęściej z powodu złego przygotowania zraża nas jej zapach. Odpowiednie dodatki i etapy gotowania sprawią jednak, że produkt ten będzie smakować wyjątkowo. Oryginalną recepturę z 1895 roku na wątróbkę cielęcą odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Wątróbka to jeden z klasyków polskiej kuchni, ale nie każdy potrafi docenić jej walory odżywcze i smakowe. Najczęściej z powodu złego przygotowania zraża nas jej zapach. Odpowiednie dodatki i etapy gotowania sprawią jednak, że produkt ten będzie smakować wyjątkowo. Oryginalną recepturę z 1895 roku na wątróbkę cielęcą odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:
200 g wątróbki cielęcej
2 cebule
250 ml mleka
szczypta soli i pieprzu
odrobina mąki

Przygotowanie:
Zdejmuję z wątróbki skórkę - przezroczystą błonę, a następnie namaczam wątróbkę przez ok. 20 minut w mleku. Rozgrzewam na patelni masło i dodaję posiekaną w piórka cebulę. Prószę wątróbkę mąką i dokładam ją do cebuli. Obracam wątróbkę, tak aby zrumieniła się z każdej strony. Wszystko solę i doprawiam pieprzem. Przykrywam wątróbkę szczelnie i duszę przez ok. 10 minut. Podaję z puree z ziemniaków.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku, z "Kucharza Warszawskiego".
"Wymoczoną w mleku wątróbkę ociągnąć ze skórki, naszpikować świeżą słoniną, włożyć w rondel, podłożywszy masła, pokrajaną cebulę, przykryć i pozostawić na wolnym ogniu, często przewracając, żeby się nie przypaliła. Na krótko przed wydaniem zaprószyć bułeczką".

Zobacz także: knedle ze śliwkami

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀