Trwa ładowanie...

Warzywo do zadań specjalnych. Dlaczego warto jeść ogórki?

Zielony świeży ogórek to bardzo powszechne warzywo i składnik wielu potraw - kanapek, sałatek, przekąsek. Bardzo niedoceniany, bo kto tak naprawdę wie, jakie tajemnice i właściwości skrywa jego zieloność ogórek?

Zielone ogórkiZielone ogórkiŹródło: Adobe Stock, fot: Tatsiana Yatsevich (Caftor)
d21x3o7
d21x3o7

Przede wszystkim ogórek jest niskokaloryczny i kryje w sobie wiele cennych dla zdrowia składników:

  • witaminy - C, K, E, A, B6, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy,
  • minerały - wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan,
  • kukurbitacyny – substancje, które chronią przed rozwojem raka,
  • przeciwutleniacze,
  • błonnik pokarmowy,
  • sterole roślinne.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Prozdrowotne właściwości zielonego ogórka

Odświeża oddech i oczyszcza organizm

Wystarczy położyć na język plasterek świeżego ogórka i trzymać go lub żuć przez kilkadziesiąt sekund, a pozbędziemy się nieświeżego oddechu. Za sprawą chlorofilu, ogórek oczyszcza organizm i ma działanie przeciwbakteryjne.

d21x3o7

Nawadnia organizm

Prawie 95 proc. ogórka stanowi woda. Jedząc go w czasie upałów, nawadniamy swój organizm. Napój ze świeżego ogórka dostarczy nam w upalne dni także potasu, który wspomaga serce i układ krążenia.

Ma działanie przeciwnowotworowe

Kukurbitacyna to substancja, która odpowiada za gorzki smak ogórka. Ma ona bardzo cenną właściwość – hamuje wzrost komórek nowotworowych i prowadzi do ich obumierania - te odpowiedzialne za rozwój raka prostaty, raka trzustki, piersi, głowy i szyi.

d21x3o7

Zielony ogórek zawiera flawonoidy - luteinę, saponiny, kwas kawowy oraz lignany, substancje, które również mają działanie antynowotworowe.

Zapobiega obrzękom

Ogórek działa moczopędnie i pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, a tym samym zapobiega pojawieniu się obrzęków, zwłaszcza nóg. Warzywo to oczyszcza też organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm i działa przeciwzapalnie.

d21x3o7

Obniża poziom cukru we krwi

Świeży ogórek jest niskokaloryczny i składa się głównie z wody, ale jest też bogaty w potrzebne organizmowi składniki i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi bez ryzyka niedoborów ważnych składników. Jest idealnym składnikiem dietetycznym.

Włókna zielonego ogórka doskonale wpływają na przemianę materii i pobudzają perystaltykę jelit - warzywo to jest polecane jest przy zaparciach.

Ogórki Adobe Stock
OgórkiŹródło: Adobe Stock, fot: VALENTYN VOLKOV

Reguluje ciśnienie krwi

Ogórki zawierają włókna błonnika, potas i magnez. Składniki skutecznie regulują ciśnienie krwi. Dlatego ogórek jest pożyteczny w leczeniu wysokiego i niskiego ciśnienia krwi.

d21x3o7

Pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji

Zawarta w ogórkach woda w towarzystwie potasu, magnezu, krzemu, nawilża i odżywia skórę od wewnątrz. Natomiast maseczki ze świeżego ogórka działają na skórę od zewnątrz - odświeżają, oczyszczają i lekko ściągają cerę. Zawarta w ogórku witamina K delikatnie rozjaśnia cerę, a witamina C walczy z wolnymi rodnikami i opóźnia procesy starzenia się.

Leczy kaca

Aby uniknąć porannego bólu głowy po spożyciu alkoholu, można zjeść kilka plasterków ogórka przed pójściem spać. Ogórki zawierają wystarczająco dużo witamin z grupy B, a także cukier i elektrolity. Pozwalają one uzupełnić wiele niezbędnych składników odżywczych i zmniejszyć nasilenie kaca i ból głowy.

d21x3o7

Zielony ogórek jest używany w wielu kuchniach świata. Zdecydowanie orzeźwia i urozmaica potrawy. A jego cenne właściwości dodatkowo wzbogacają codzienną dietę.

Chłodnik z zielonych ogórków i awokado

Składniki:

  • 300 g zielonych ogórków,
  • 1 awokado,
  • 350 ml jogurtu greckiego,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oleju z awokado,
  • świeże zioła: mięta, koperek, szczypiorek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy je w kostkę.
  2. Awokado obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę i razem z ogórkami wkładamy do kielicha blendera.
  3. Dodajemy sok z cytryny, jogurt, miód i sól- miksujemy na gładki krem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
  4. Po schłodzeniu, przelewamy chłodnik do misek, polewamy go olejem z awokado, posypujemy pieprzem i posiekanymi ziołami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj