Warzywo do zadań specjalnych. Dlaczego warto jeść ogórki?
Zielony świeży ogórek to bardzo powszechne warzywo i składnik wielu potraw - kanapek, sałatek, przekąsek. Bardzo niedoceniany, bo kto tak naprawdę wie, jakie tajemnice i właściwości skrywa jego zieloność ogórek?
Przede wszystkim ogórek jest niskokaloryczny i kryje w sobie wiele cennych dla zdrowia składników:
- witaminy - C, K, E, A, B6, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy,
- minerały - wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan,
- kukurbitacyny – substancje, które chronią przed rozwojem raka,
- przeciwutleniacze,
- błonnik pokarmowy,
- sterole roślinne.
Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis
Prozdrowotne właściwości zielonego ogórka
Odświeża oddech i oczyszcza organizm
Wystarczy położyć na język plasterek świeżego ogórka i trzymać go lub żuć przez kilkadziesiąt sekund, a pozbędziemy się nieświeżego oddechu. Za sprawą chlorofilu, ogórek oczyszcza organizm i ma działanie przeciwbakteryjne.
Nawadnia organizm
Prawie 95 proc. ogórka stanowi woda. Jedząc go w czasie upałów, nawadniamy swój organizm. Napój ze świeżego ogórka dostarczy nam w upalne dni także potasu, który wspomaga serce i układ krążenia.
Ma działanie przeciwnowotworowe
Kukurbitacyna to substancja, która odpowiada za gorzki smak ogórka. Ma ona bardzo cenną właściwość – hamuje wzrost komórek nowotworowych i prowadzi do ich obumierania - te odpowiedzialne za rozwój raka prostaty, raka trzustki, piersi, głowy i szyi.
Zielony ogórek zawiera flawonoidy - luteinę, saponiny, kwas kawowy oraz lignany, substancje, które również mają działanie antynowotworowe.
Zapobiega obrzękom
Ogórek działa moczopędnie i pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, a tym samym zapobiega pojawieniu się obrzęków, zwłaszcza nóg. Warzywo to oczyszcza też organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm i działa przeciwzapalnie.
Obniża poziom cukru we krwi
Świeży ogórek jest niskokaloryczny i składa się głównie z wody, ale jest też bogaty w potrzebne organizmowi składniki i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi bez ryzyka niedoborów ważnych składników. Jest idealnym składnikiem dietetycznym.
Włókna zielonego ogórka doskonale wpływają na przemianę materii i pobudzają perystaltykę jelit - warzywo to jest polecane jest przy zaparciach.
Reguluje ciśnienie krwi
Ogórki zawierają włókna błonnika, potas i magnez. Składniki skutecznie regulują ciśnienie krwi. Dlatego ogórek jest pożyteczny w leczeniu wysokiego i niskiego ciśnienia krwi.
Pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji
Zawarta w ogórkach woda w towarzystwie potasu, magnezu, krzemu, nawilża i odżywia skórę od wewnątrz. Natomiast maseczki ze świeżego ogórka działają na skórę od zewnątrz - odświeżają, oczyszczają i lekko ściągają cerę. Zawarta w ogórku witamina K delikatnie rozjaśnia cerę, a witamina C walczy z wolnymi rodnikami i opóźnia procesy starzenia się.
Leczy kaca
Aby uniknąć porannego bólu głowy po spożyciu alkoholu, można zjeść kilka plasterków ogórka przed pójściem spać. Ogórki zawierają wystarczająco dużo witamin z grupy B, a także cukier i elektrolity. Pozwalają one uzupełnić wiele niezbędnych składników odżywczych i zmniejszyć nasilenie kaca i ból głowy.
Zielony ogórek jest używany w wielu kuchniach świata. Zdecydowanie orzeźwia i urozmaica potrawy. A jego cenne właściwości dodatkowo wzbogacają codzienną dietę.
Chłodnik z zielonych ogórków i awokado
Składniki:
- 300 g zielonych ogórków,
- 1 awokado,
- 350 ml jogurtu greckiego,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka oleju z awokado,
- świeże zioła: mięta, koperek, szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy je w kostkę.
- Awokado obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę i razem z ogórkami wkładamy do kielicha blendera.
- Dodajemy sok z cytryny, jogurt, miód i sól- miksujemy na gładki krem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
- Po schłodzeniu, przelewamy chłodnik do misek, polewamy go olejem z awokado, posypujemy pieprzem i posiekanymi ziołami.