WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Warzywo do zadań specjalnych. Dlaczego warto jeść ogórki?

Zielony świeży ogórek to bardzo powszechne warzywo i składnik wielu potraw - kanapek, sałatek, przekąsek. Bardzo niedoceniany, bo kto tak naprawdę wie, jakie tajemnice i właściwości skrywa jego zieloność ogórek?

Zielone ogórkiZielone ogórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
25

Przede wszystkim ogórek jest niskokaloryczny i kryje w sobie wiele cennych dla zdrowia składników:

  • witaminy - C, K, E, A, B6, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy,
  • minerały - wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan,
  • kukurbitacyny – substancje, które chronią przed rozwojem raka,
  • przeciwutleniacze,
  • błonnik pokarmowy,
  • sterole roślinne.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Prozdrowotne właściwości zielonego ogórka

Odświeża oddech i oczyszcza organizm

Wystarczy położyć na język plasterek świeżego ogórka i trzymać go lub żuć przez kilkadziesiąt sekund, a pozbędziemy się nieświeżego oddechu. Za sprawą chlorofilu, ogórek oczyszcza organizm i ma działanie przeciwbakteryjne.

Nawadnia organizm

Prawie 95 proc. ogórka stanowi woda. Jedząc go w czasie upałów, nawadniamy swój organizm. Napój ze świeżego ogórka dostarczy nam w upalne dni także potasu, który wspomaga serce i układ krążenia.

Ma działanie przeciwnowotworowe

Kukurbitacyna to substancja, która odpowiada za gorzki smak ogórka. Ma ona bardzo cenną właściwość – hamuje wzrost komórek nowotworowych i prowadzi do ich obumierania - te odpowiedzialne za rozwój raka prostaty, raka trzustki, piersi, głowy i szyi.

Zielony ogórek zawiera flawonoidy - luteinę, saponiny, kwas kawowy oraz lignany, substancje, które również mają działanie antynowotworowe.

Zapobiega obrzękom

Ogórek działa moczopędnie i pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, a tym samym zapobiega pojawieniu się obrzęków, zwłaszcza nóg. Warzywo to oczyszcza też organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm i działa przeciwzapalnie.

Obniża poziom cukru we krwi

Świeży ogórek jest niskokaloryczny i składa się głównie z wody, ale jest też bogaty w potrzebne organizmowi składniki i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi bez ryzyka niedoborów ważnych składników. Jest idealnym składnikiem dietetycznym.

Włókna zielonego ogórka doskonale wpływają na przemianę materii i pobudzają perystaltykę jelit - warzywo to jest polecane jest przy zaparciach.

Ogórki
Ogórki © Adobe Stock | VALENTYN VOLKOV

Reguluje ciśnienie krwi

Ogórki zawierają włókna błonnika, potas i magnez. Składniki skutecznie regulują ciśnienie krwi. Dlatego ogórek jest pożyteczny w leczeniu wysokiego i niskiego ciśnienia krwi.

Pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji

Zawarta w ogórkach woda w towarzystwie potasu, magnezu, krzemu, nawilża i odżywia skórę od wewnątrz. Natomiast maseczki ze świeżego ogórka działają na skórę od zewnątrz - odświeżają, oczyszczają i lekko ściągają cerę. Zawarta w ogórku witamina K delikatnie rozjaśnia cerę, a witamina C walczy z wolnymi rodnikami i opóźnia procesy starzenia się.

Leczy kaca

Aby uniknąć porannego bólu głowy po spożyciu alkoholu, można zjeść kilka plasterków ogórka przed pójściem spać. Ogórki zawierają wystarczająco dużo witamin z grupy B, a także cukier i elektrolity. Pozwalają one uzupełnić wiele niezbędnych składników odżywczych i zmniejszyć nasilenie kaca i ból głowy.

Zielony ogórek jest używany w wielu kuchniach świata. Zdecydowanie orzeźwia i urozmaica potrawy. A jego cenne właściwości dodatkowo wzbogacają codzienną dietę.

Chłodnik z zielonych ogórków i awokado

Składniki:

  • 300 g zielonych ogórków,
  • 1 awokado,
  • 350 ml jogurtu greckiego,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oleju z awokado,
  • świeże zioła: mięta, koperek, szczypiorek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy je w kostkę.
  2. Awokado obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę i razem z ogórkami wkładamy do kielicha blendera.
  3. Dodajemy sok z cytryny, jogurt, miód i sól- miksujemy na gładki krem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
  4. Po schłodzeniu, przelewamy chłodnik do misek, polewamy go olejem z awokado, posypujemy pieprzem i posiekanymi ziołami.

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm