WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Warzywa prosto z piekarnika. Aromatyczne i zdrowo

Dietetycy i specjaliści ds. żywienia przypominają, aby codziennie spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. O ile chrupiące marchewki czy kolejna porcja sałaty mogą nie być atrakcyjne dla osób, które nie jedzą zbyt dużo surowych produktów, o tyle podpieczone mogą stanowić wartościowy obiad lub kolację. Oto kilka pomysłów, jak przygotować pyszne jarzyny w piekarniku.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Mało tłuszczu, dużo smaku

Obraz
© 123RF.COM

Dietetycy i specjaliści ds. żywienia przypominają, aby spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. O ile kolejna porcja sałaty mogą nie być atrakcyjne dla osób, które nie jedzą zbyt dużo surowych produktów, o tyle podpieczone jarzyny mogą stanowić wartościowy obiad lub kolację. Oto kilka pomysłów, jak przygotować pyszne warzywa w piekarniku.

/ 6Pieczone bataty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki), 200 g sera feta, 8-10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy, 4-6 plastrów szynki parmeńskiej, płatki chili, spora szczypta curry, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, duża garść liści kolendry lub pietruszki, sól morska, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie: bataty umyć, ponakłuwać widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni. W tym czasie wymieszać serek z pokrojonymi pomidorami, rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekaną szynką. Doprawić przyprawami, wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Gotowe bataty przekroić na połówki, wydrążyć środek. Miąższ batatów połączyć z serowym farszem i wypełnić ponownie słodkie ziemniaki. Włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Gotowe posypać posiekaną zieleniną.

/ 6Pieczona kapusta

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: główka kapusty o wadze około 1 kg, 6 dorodnych ząbków czosnku, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki kminku, sól himalajska do smaku.

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kapustę pokroić na 4 części, wyciąć głąb. Blachę natłuścić 1 łyżką oleju, ułożyć kapustę i skropić ją pozostałym olejem. Doprawić solą, posypać połową kminku. Obrane i pokrojone ząbki czosnku powtykać w kapustę. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie przewrócić kawałki kapusty, posypać resztą kminku i piec jeszcze ok. 20 minut. Podawać samodzielnie lub jako dodatek.

/ 6Pieczony kalafior

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kalafior (500 g), 2 litry bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 3-4 gałązki świeżego tymianku, 3 łyżki masła, spora szczypta wędzonej papryki, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. W dużym garnku umieścić kalafiora, zalać wodą, aby sięgała do połowy warzywa i wlać bulion. Zagotować i zmniejszyć gaz. Przykryć i gotować ok. 15 minut. Kalafiora odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obłożyć posiekanymi ząbkami czosnku i posiekanymi ziołami. Polać rozpuszczonym masłem i piec pół godziny, aż kalafior nabierze złotego koloru.

/ 6Pieczone ziemniaczki z czosnkiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków, 2-3 małe główki czosnku, oliwa z oliwek, suszony rozmaryn, suszony majeranek, sól morska, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie: ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Ułożyć na natłuszczonej blasze wraz z przekrojonymi na połówki główkami czosnku. Skropić całość oliwą (nie za dużo!) i doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok. 35 minut.

/ 6Pieczone młode marchewki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g młodych marchewek, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, kilka gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz.

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Marchewki umyć i cienki obrać. Odciąć natkę, pozostawiając krótkie, zielone końcówki. W małej misce wymieszać oliwę, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dodać marchewki i obtoczyć je w marynacie. Warzywa umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. Serwować solo lub np. z serem kozim.

MP/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości