Warzywa prosto z piekarnika. Aromatyczne i zdrowo
Dietetycy i specjaliści ds. żywienia przypominają, aby codziennie spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. O ile chrupiące marchewki czy kolejna porcja sałaty mogą nie być atrakcyjne dla osób, które nie jedzą zbyt dużo surowych produktów, o tyle podpieczone mogą stanowić wartościowy obiad lub kolację. Oto kilka pomysłów, jak przygotować pyszne jarzyny w piekarniku.
Mało tłuszczu, dużo smaku
Dietetycy i specjaliści ds. żywienia przypominają, aby spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. O ile kolejna porcja sałaty mogą nie być atrakcyjne dla osób, które nie jedzą zbyt dużo surowych produktów, o tyle podpieczone jarzyny mogą stanowić wartościowy obiad lub kolację. Oto kilka pomysłów, jak przygotować pyszne warzywa w piekarniku.
Pieczone bataty
Składniki: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki), 200 g sera feta, 8-10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy, 4-6 plastrów szynki parmeńskiej, płatki chili, spora szczypta curry, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, duża garść liści kolendry lub pietruszki, sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: bataty umyć, ponakłuwać widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni. W tym czasie wymieszać serek z pokrojonymi pomidorami, rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekaną szynką. Doprawić przyprawami, wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Gotowe bataty przekroić na połówki, wydrążyć środek. Miąższ batatów połączyć z serowym farszem i wypełnić ponownie słodkie ziemniaki. Włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Gotowe posypać posiekaną zieleniną.
Pieczona kapusta
Składniki: główka kapusty o wadze około 1 kg, 6 dorodnych ząbków czosnku, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki kminku, sól himalajska do smaku.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kapustę pokroić na 4 części, wyciąć głąb. Blachę natłuścić 1 łyżką oleju, ułożyć kapustę i skropić ją pozostałym olejem. Doprawić solą, posypać połową kminku. Obrane i pokrojone ząbki czosnku powtykać w kapustę. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie przewrócić kawałki kapusty, posypać resztą kminku i piec jeszcze ok. 20 minut. Podawać samodzielnie lub jako dodatek.
Pieczony kalafior
Składniki: 1 kalafior (500 g), 2 litry bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 3-4 gałązki świeżego tymianku, 3 łyżki masła, spora szczypta wędzonej papryki, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. W dużym garnku umieścić kalafiora, zalać wodą, aby sięgała do połowy warzywa i wlać bulion. Zagotować i zmniejszyć gaz. Przykryć i gotować ok. 15 minut. Kalafiora odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obłożyć posiekanymi ząbkami czosnku i posiekanymi ziołami. Polać rozpuszczonym masłem i piec pół godziny, aż kalafior nabierze złotego koloru.
Pieczone ziemniaczki z czosnkiem
Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków, 2-3 małe główki czosnku, oliwa z oliwek, suszony rozmaryn, suszony majeranek, sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Ułożyć na natłuszczonej blasze wraz z przekrojonymi na połówki główkami czosnku. Skropić całość oliwą (nie za dużo!) i doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok. 35 minut.
Pieczone młode marchewki
Składniki: 500 g młodych marchewek, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, kilka gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Marchewki umyć i cienki obrać. Odciąć natkę, pozostawiając krótkie, zielone końcówki. W małej misce wymieszać oliwę, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dodać marchewki i obtoczyć je w marynacie. Warzywa umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. Serwować solo lub np. z serem kozim.
MP/WP Kuchnia