Warzywa prosto z piekarnika. Aromatyczne i zdrowo

Dietetycy i specjaliści ds. żywienia przypominają, aby codziennie spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. O ile chrupiące marchewki czy kolejna porcja sałaty mogą nie być atrakcyjne dla osób, które nie jedzą zbyt dużo surowych produktów, o tyle podpieczone mogą stanowić wartościowy obiad lub kolację. Oto kilka pomysłów, jak przygotować pyszne jarzyny w piekarniku.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Mało tłuszczu, dużo smaku

Obraz
© 123RF.COM

Dietetycy i specjaliści ds. żywienia przypominają, aby spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. O ile kolejna porcja sałaty mogą nie być atrakcyjne dla osób, które nie jedzą zbyt dużo surowych produktów, o tyle podpieczone jarzyny mogą stanowić wartościowy obiad lub kolację. Oto kilka pomysłów, jak przygotować pyszne warzywa w piekarniku.

/ 6Pieczone bataty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki), 200 g sera feta, 8-10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy, 4-6 plastrów szynki parmeńskiej, płatki chili, spora szczypta curry, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, duża garść liści kolendry lub pietruszki, sól morska, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie: bataty umyć, ponakłuwać widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni. W tym czasie wymieszać serek z pokrojonymi pomidorami, rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekaną szynką. Doprawić przyprawami, wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Gotowe bataty przekroić na połówki, wydrążyć środek. Miąższ batatów połączyć z serowym farszem i wypełnić ponownie słodkie ziemniaki. Włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Gotowe posypać posiekaną zieleniną.

/ 6Pieczona kapusta

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: główka kapusty o wadze około 1 kg, 6 dorodnych ząbków czosnku, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki kminku, sól himalajska do smaku.

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kapustę pokroić na 4 części, wyciąć głąb. Blachę natłuścić 1 łyżką oleju, ułożyć kapustę i skropić ją pozostałym olejem. Doprawić solą, posypać połową kminku. Obrane i pokrojone ząbki czosnku powtykać w kapustę. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie przewrócić kawałki kapusty, posypać resztą kminku i piec jeszcze ok. 20 minut. Podawać samodzielnie lub jako dodatek.

/ 6Pieczony kalafior

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kalafior (500 g), 2 litry bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 3-4 gałązki świeżego tymianku, 3 łyżki masła, spora szczypta wędzonej papryki, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. W dużym garnku umieścić kalafiora, zalać wodą, aby sięgała do połowy warzywa i wlać bulion. Zagotować i zmniejszyć gaz. Przykryć i gotować ok. 15 minut. Kalafiora odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obłożyć posiekanymi ząbkami czosnku i posiekanymi ziołami. Polać rozpuszczonym masłem i piec pół godziny, aż kalafior nabierze złotego koloru.

/ 6Pieczone ziemniaczki z czosnkiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków, 2-3 małe główki czosnku, oliwa z oliwek, suszony rozmaryn, suszony majeranek, sól morska, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie: ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Ułożyć na natłuszczonej blasze wraz z przekrojonymi na połówki główkami czosnku. Skropić całość oliwą (nie za dużo!) i doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok. 35 minut.

/ 6Pieczone młode marchewki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g młodych marchewek, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, kilka gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz.

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Marchewki umyć i cienki obrać. Odciąć natkę, pozostawiając krótkie, zielone końcówki. W małej misce wymieszać oliwę, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dodać marchewki i obtoczyć je w marynacie. Warzywa umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. Serwować solo lub np. z serem kozim.

MP/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany