Warto spróbować: herbata z trawy cytrynowej

Świetnie rozgrzewa i dodaje energii. Trawa cytrynowa przyda się w kuchni do przyrządzenia naparu, ale ten sam produkt można wykorzystać także w trakcie gotowania.

Warto spróbować: herbata z trawy cytrynowej
Źródło zdjęć: © 123RF

Minusowe temperatury sprawiają, że coraz chętniej sięgamy po filiżankę gorącej herbaty na rozgrzewkę. W przeciwieństwie do gorącej czekolady, która pita przez cały dzień może okazać się zbyt kaloryczną przekąską, a także kawy, która w nadmiarze szkodzi, herbata to napój, który (bez obciążających dodatków) można pić w nieograniczonych ilościach. Jednak dla urozmaicenia klasycznych gatunków lub odmiany po kilku kubkach rumianku i miętowej herbaty, warto sięgnąć po nowe propozycje. Doskonałym pomysłem będzie herbata na bazie trawy cytrynowej - produktu, który od wieków stosuje się w w kuchni Dalekiego Wschodu.

Ze względu na swoje właściwości napar z trawy cytrynowej znacznie lepiej rozgrzewa niż napoje z innymi przyprawami. Badania wykazały, że spożywana regularnie doskonale redukuje stres i zmęczenie - takie zastosowanie od lat sprawdza się w brazylijskiej medycynie ludowej. Do innych właściwości leczniczych tej rośliny warto zaliczyć działanie przeciwdepresyjnie, zdolność pobudzania krążenia i trawienia. Wpływa także korzystnie na koncentracje i pamięć.

W Indiach wykorzystywana jest w leczeniu niestrawności i braku apetytu, a także jako lek przeciwkaszlowy, rozkurczowy, przeciwreumatyczny oraz antybakteryjny. W razie gorączki, napar z trawy cytrynowej działa napotnie. Chińczycy z kolei wierzą, że sporządzony na jej bazie napój pomaga w leczeniu bólów głowy i brzucha. To również delikatniejsza propozycja niż herbata z dodatkiem imbiru, który dla niektórych osób jest zbyt intensywny.

Przygotowanie herbaty z trawą cytrynową jest niezwykle proste. Wystarczy zalać pociętą łodygę (około 1 łyżeczki) wrzątkiem (200 ml) i parzyć pod przykryciem przez około 20 minut. Można osłodzić herbatę miodem lub cukrem, który łagodzi jej nieco pikantny smak. Używając świeży produkt po zaparzeniu można wykorzystać go do przygotowania potraw z kuchni azjatyckiej.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory