Trwa ładowanie...
06-12-2014 13:33

Warto spróbować: herbata z trawy cytrynowej

Świetnie rozgrzewa i dodaje energii. Trawa cytrynowa przyda się w kuchni do przyrządzenia naparu, ale ten sam produkt można wykorzystać także w trakcie gotowania.

Warto spróbować: herbata z trawy cytrynowejŹródło: 123RF
d3y9ffq
d3y9ffq

Minusowe temperatury sprawiają, że coraz chętniej sięgamy po filiżankę gorącej herbaty na rozgrzewkę. W przeciwieństwie do gorącej czekolady, która pita przez cały dzień może okazać się zbyt kaloryczną przekąską, a także kawy, która w nadmiarze szkodzi, herbata to napój, który (bez obciążających dodatków) można pić w nieograniczonych ilościach. Jednak dla urozmaicenia klasycznych gatunków lub odmiany po kilku kubkach rumianku i miętowej herbaty, warto sięgnąć po nowe propozycje. Doskonałym pomysłem będzie herbata na bazie trawy cytrynowej - produktu, który od wieków stosuje się w w kuchni Dalekiego Wschodu.

Ze względu na swoje właściwości napar z trawy cytrynowej znacznie lepiej rozgrzewa niż napoje z innymi przyprawami. Badania wykazały, że spożywana regularnie doskonale redukuje stres i zmęczenie - takie zastosowanie od lat sprawdza się w brazylijskiej medycynie ludowej. Do innych właściwości leczniczych tej rośliny warto zaliczyć działanie przeciwdepresyjnie, zdolność pobudzania krążenia i trawienia. Wpływa także korzystnie na koncentracje i pamięć.

W Indiach wykorzystywana jest w leczeniu niestrawności i braku apetytu, a także jako lek przeciwkaszlowy, rozkurczowy, przeciwreumatyczny oraz antybakteryjny. W razie gorączki, napar z trawy cytrynowej działa napotnie. Chińczycy z kolei wierzą, że sporządzony na jej bazie napój pomaga w leczeniu bólów głowy i brzucha. To również delikatniejsza propozycja niż herbata z dodatkiem imbiru, który dla niektórych osób jest zbyt intensywny.

Przygotowanie herbaty z trawą cytrynową jest niezwykle proste. Wystarczy zalać pociętą łodygę (około 1 łyżeczki) wrzątkiem (200 ml) i parzyć pod przykryciem przez około 20 minut. Można osłodzić herbatę miodem lub cukrem, który łagodzi jej nieco pikantny smak. Używając świeży produkt po zaparzeniu można wykorzystać go do przygotowania potraw z kuchni azjatyckiej.

d3y9ffq

mp/kuchnia.wp.pl

d3y9ffq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y9ffq
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj