Warto spróbować: herbata z trawy cytrynowej

Świetnie rozgrzewa i dodaje energii. Trawa cytrynowa przyda się w kuchni do przyrządzenia naparu, ale ten sam produkt można wykorzystać także w trakcie gotowania.

Warto spróbować: herbata z trawy cytrynowej
Źródło zdjęć: © 123RF

Minusowe temperatury sprawiają, że coraz chętniej sięgamy po filiżankę gorącej herbaty na rozgrzewkę. W przeciwieństwie do gorącej czekolady, która pita przez cały dzień może okazać się zbyt kaloryczną przekąską, a także kawy, która w nadmiarze szkodzi, herbata to napój, który (bez obciążających dodatków) można pić w nieograniczonych ilościach. Jednak dla urozmaicenia klasycznych gatunków lub odmiany po kilku kubkach rumianku i miętowej herbaty, warto sięgnąć po nowe propozycje. Doskonałym pomysłem będzie herbata na bazie trawy cytrynowej - produktu, który od wieków stosuje się w w kuchni Dalekiego Wschodu.

Ze względu na swoje właściwości napar z trawy cytrynowej znacznie lepiej rozgrzewa niż napoje z innymi przyprawami. Badania wykazały, że spożywana regularnie doskonale redukuje stres i zmęczenie - takie zastosowanie od lat sprawdza się w brazylijskiej medycynie ludowej. Do innych właściwości leczniczych tej rośliny warto zaliczyć działanie przeciwdepresyjnie, zdolność pobudzania krążenia i trawienia. Wpływa także korzystnie na koncentracje i pamięć.

W Indiach wykorzystywana jest w leczeniu niestrawności i braku apetytu, a także jako lek przeciwkaszlowy, rozkurczowy, przeciwreumatyczny oraz antybakteryjny. W razie gorączki, napar z trawy cytrynowej działa napotnie. Chińczycy z kolei wierzą, że sporządzony na jej bazie napój pomaga w leczeniu bólów głowy i brzucha. To również delikatniejsza propozycja niż herbata z dodatkiem imbiru, który dla niektórych osób jest zbyt intensywny.

Przygotowanie herbaty z trawą cytrynową jest niezwykle proste. Wystarczy zalać pociętą łodygę (około 1 łyżeczki) wrzątkiem (200 ml) i parzyć pod przykryciem przez około 20 minut. Można osłodzić herbatę miodem lub cukrem, który łagodzi jej nieco pikantny smak. Używając świeży produkt po zaparzeniu można wykorzystać go do przygotowania potraw z kuchni azjatyckiej.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia