Warto spróbować: herbata z trawy cytrynowej

Świetnie rozgrzewa i dodaje energii. Trawa cytrynowa przyda się w kuchni do przyrządzenia naparu, ale ten sam produkt można wykorzystać także w trakcie gotowania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Minusowe temperatury sprawiają, że coraz chętniej sięgamy po filiżankę gorącej herbaty na rozgrzewkę. W przeciwieństwie do gorącej czekolady, która pita przez cały dzień może okazać się zbyt kaloryczną przekąską, a także kawy, która w nadmiarze szkodzi, herbata to napój, który (bez obciążających dodatków) można pić w nieograniczonych ilościach. Jednak dla urozmaicenia klasycznych gatunków lub odmiany po kilku kubkach rumianku i miętowej herbaty, warto sięgnąć po nowe propozycje. Doskonałym pomysłem będzie herbata na bazie trawy cytrynowej - produktu, który od wieków stosuje się w w kuchni Dalekiego Wschodu.

Ze względu na swoje właściwości napar z trawy cytrynowej znacznie lepiej rozgrzewa niż napoje z innymi przyprawami. Badania wykazały, że spożywana regularnie doskonale redukuje stres i zmęczenie - takie zastosowanie od lat sprawdza się w brazylijskiej medycynie ludowej. Do innych właściwości leczniczych tej rośliny warto zaliczyć działanie przeciwdepresyjnie, zdolność pobudzania krążenia i trawienia. Wpływa także korzystnie na koncentracje i pamięć.

W Indiach wykorzystywana jest w leczeniu niestrawności i braku apetytu, a także jako lek przeciwkaszlowy, rozkurczowy, przeciwreumatyczny oraz antybakteryjny. W razie gorączki, napar z trawy cytrynowej działa napotnie. Chińczycy z kolei wierzą, że sporządzony na jej bazie napój pomaga w leczeniu bólów głowy i brzucha. To również delikatniejsza propozycja niż herbata z dodatkiem imbiru, który dla niektórych osób jest zbyt intensywny.

Przygotowanie herbaty z trawą cytrynową jest niezwykle proste. Wystarczy zalać pociętą łodygę (około 1 łyżeczki) wrzątkiem (200 ml) i parzyć pod przykryciem przez około 20 minut. Można osłodzić herbatę miodem lub cukrem, który łagodzi jej nieco pikantny smak. Używając świeży produkt po zaparzeniu można wykorzystać go do przygotowania potraw z kuchni azjatyckiej.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami