Warto jeść brzoskwinie. Poprawiają trawienie i nawadniają organizm
Brzoskwinia poprawia humor, wygładza skórę i ma mało kalorii. Pasuje do mięs, ryżu, słodkich wypieków, sałatek, jest bazą dżemów, marmolad i kompotów.
Brzoskwinia – kalorie, wartości odżywcze, właściwości
Brzoskwinie je się już od ponad 4 tysięcy lat. Zawierają one dużo cukrów i węglowodanów, należy więc uważać na nie przy cukrzycy. Są za to bardzo sycące, skutecznie gaszą pragnienie i zawierają sporo cennego błonnika pokarmowego. 100 gramów brzoskwini to jedynie 39 kalorii.
Brzoskwinia jest wspaniałym źródłem witamin C, A, E, a także z grupy B oraz potasu i miedzi. Owoce te są lekkostrawne, regulują pracę jelit, działają moczopędnie, są zasadotwórcze (przywracają równowagę kwasowo-zasadową). Brzoskwinie łagodzą objawy menopauzy, minimalizują skutki osteoporozy, odżywiają, nawilżają i wzmacniają skórę i włosy. Jako źródło niacyny brzoskwinia poprawia samopoczucie, dodaje energii i zapobiega rozdrażnieniu.
Zaleca się unikanie jedzenia brzoskwiń niedojrzałych oraz przejrzałych – może ono bowiem wywoływać biegunki.
Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie
Brzoskwinie a karmienie piersią
Warto pamiętać, że matka przekazuje dziecku nawyki żywieniowe jeszcze przed jego urodzeniem. Jeśli będzie bowiem często jadła jakiś produkt, który jej smakuje i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, istnieje większe prawdopodobieństwo, że dziecko będzie chętniej po niego sięgało. Dodatkowo smaki przenikają przez płyn owodniowy i maluch się do nich przyzwyczaja.
A czy karmiąc piersią, można jeść brzoskwinie? Brzoskwinia jest bezpieczna zarówno dla kobiety w ciąży, jak i karmiącej matki oraz dla karmionego piersią dziecka już od pierwszych dni po porodzie. Nie istnieją żadne przeciwwskazania do jedzenia brzoskwiń podczas karmienia piersią. Należy jednak ostrożnie i pojedynczo wprowadzać nowe pokarmy do własnej diety, jeżeli nie spożywało się ich wcześniej i zawsze uważnie obserwować reakcje dziecka.
Brzoskwinia – zastosowanie
Świeże brzoskwinie wykorzystywane są do produkcji takich przetworów, jak kompoty, soki, dżemy, konfitury. Dobrze komponują się z jabłkami oraz gruszkami. Warto samodzielnie przygotować również nalewkę brzoskwiniową na spirytusie. Sezon na niewielkie i aromatyczne polskie brzoskwinie trwa od czerwca do września, można je wówczas również suszyć. Zimą często sięga się po brzoskwinie ze słodkiego syropu w puszce – mają trochę więcej kalorii, ale są bardzo smaczne i służą jako dodatek do ciast i słodkich wypieków. Doskonale nadają się także jako dodatek do mięs, np. schabu lub wieprzowiny oraz sosów, sałatek, potraw z ryżu.
Liście brzoskwiń używane są jako ceniona baza ziołowych naparów o działaniu moczopędnym i przeczyszczającym, natomiast z kwiatów brzoskwini robi się odwary przeciwbólowe oraz rozkurczowe.
Najpopularniejsze ciasta z dodatkiem brzoskwiń to sernik oraz tarta. Na kruchy lub biszkoptowy spód wykłada się brzoskwinie, świeże lub z puszki, warstwę masy twarogowej bądź kremu i dekoruje się ciasto marcepanem, kruszonką i owocami. Warto spróbować połączenia pachnących brzoskwiń z miodem, bakaliami, wanilią i cynamonem.