Walentynkowe kruche ciastka
- 20 porcji:
- 250 g pszennej mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 tabliczka czekolady
W misce umieszczamy masło, mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia i jajko. Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie. Gotowe chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Rozwałkowujemy je i foremkami wykrajamy kształty. Blachę od piekarnika wyściełamy papierem do pieczenia i ustawiamy na niej ciastka. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie ciastka wystudzamy.
W wersji bardziej kalorycznej można zanurzyć ciastka w czekoladzie, którą rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Po zamoczeniu zostawiamy je do zastygnięcia.
Podziel się opinią
Komentarze